Ruska oli tänä syksynä hieno ja syksyn kuulaat, kirkkaat päivät ovat olleet kauniita, mutta myös viileitä ja tuulisia. Vata-doshan elementit – kylmyys ja liike – hallitsevat luontoa aina lopputalveen ja varhaiskevääseen asti. Nyt vata lisääntyy myös kehossa ja mielessä. Sen seurauksena voit huomata nukkuvasi kevyemmin ja palelevasi enemmän. Myös ihon ja limakalvojen kuivuminen sekä ummetus ovat tyypillisiä vata-vaivoja.
Vata-vuodenaikana kannattaa siirtyä vataa rauhoittavaan ruokavalioon. Vataa rauhoittavassa ruokavaliossa avainsanoja ovat ”lämmin” ja ”kypsennetty”. Tällainen ruoka sopii syksyllä ja talvella kaikille kehotyypeille, vata-tyypeille ympäri vuoden. Vata-doshalle parhaita ruokia ovat ravitsevat keitot ja pataruoat, kypsennetyt viljatuotteet, terveelliset juomat ja tukevatkin jälkiruoat. Toki kesällä vatakin voi syödä enemmän viileitä ruokia ja salaatteja, jos ruoansulatus on hyvä. Onnistuneesta ateriasisällöstä kertoo se, että aterian jälkeen on kylläinen ja rauhaisa olo.
Ruoan ei tulisi olla kovin kuivaa – kuten näkkileipä tai mysli – vaan nyt saa herkutella ravitsevilla kastikkeilla, keitoilla, soseilla ja pataruoilla. Ruokajuoman olisi hyvä olla lämmin: ehdotan, että ainakin kokeilet lämmintä vettä tai yrttiteetä ruokajuomana. Tällainen juomavalinta pitää yllä hyvää ruoansulatusta ja tekee lämpimän olon. Jos koet että olosi on kylmä tai hermosto vähän ylikierroksilla, juo muutama kupillinen lämmintä yrttiteetä tai esim. Vata-teetä päivän mittaan.
Vata-ruokavalion maut ja ruoka-aineet
Jotta vata pysyisi tasapainossa, sinun kannattaa suosia makeita, happamia ja suolaisia makuja. Viljatuotteet ovat makeita, joten leipäpala sopii hyvin ruoan seuraksi. Sen sijaan karvaita, tulisen ja kutistavan makuisia ruokia kannattaa välttää.
Runsaasti maustettu, tulinen ruoka aktivoi hermostoa ja siten vataa – joten vaikka nauttisit lämmittävistä mausteista, älä liioittele niiden kanssa. Karvaita ruokia ovat esimerkiksi ruusukaali, lehtikaali, parsakaali, kahvi, tumma suklaa, rucola ja omenaviinietikka. Kutistavaa makua on erityisesti pavuissa ja linsseissä, sekä esimerkiksi greipissä ja raparperissa.
Mausteisia, karvaita ja kutistavia ruoka-aineita ei tarvitse täysin jättää pois, mutta on hyvä, että ne eivät ole lautasella pääroolissa. Monet vihannekset, esimerkiksi herneet, vihreät lehtivihannekset, parsakaali, kukkakaali, selleri, kesäkurpitsa ja perunat sopivat hyvin myös vatalle ja vata-vuodenaikaan, jos ne kypsennetään öljyn tai gheen (kirkastettu voi) sekä vataa tasapainottavien mausteiden kanssa. Niitä kannattaa kuitenkin syödä vain kohtuudella.
Lämpimät, kypsennetyt juurekset ovat erityisen hyviä
vatan rauhoittajia – erityisesti porkkanat, punajuuret ja bataatit
Vähennä raakojen vihannesten ja salaattien syöntiä syksyisin ja talvisin, sillä ne lisäävät vataa. Lämpimät, kypsennetyt juurekset ovat erityisen hyviä vatan rauhoittajia, erityisesti porkkanat, punajuuret ja bataatit.
Vataa rauhoittavia mausteita ovat kardemumma, kumina, inkivääri, kaneli, suola, neilikka, sinapinsiemen ja mustapippuri tai pippali (Intian pitkäpippuri) maltillisesti käytettynä. Luomu Vata-churna on kätevä, käyttövalmis vataa rauhoittava mausteseos. Suositeltavin tapa käyttää Vata-churnaa on ruoanlaiton yhteydessä. Kun mausteet kuumennetaan nopeasti gheen tai öljyn kanssa, mausteiden terveyttä tukevat ominaisuudet vaikuttavat parhaiten.
Vataa rauhoittavat hedelmät ovat makean ja/tai happaman makuisia, kuten appelsiinit, banaanit, melonit, marjat, luumut, ananakset, avokadot, viinirypäleet, kirsikat, persikat, mangot ja papaijat.
Kaikki maitotuotteet rauhoittavat vataa. Jos maito sopii sinulle, niin se on hyvä lisä proteiinin saantiisi. Hapanmaitotuotteista makea, jogurtista ja vedestä valmistettu lassi-juoma on erinomainen lounasjuoma.
Maito sellaisenaan on melko raskas ja täyttävä ruoka-aine. Sitä voi juoda välipalaksi tai siemailla vähän illalla ennen nukkumaan menoa. Keitä maito aina ennen sen juomista, tämä pilkkoo maidon proteiinin helposti sulavaksi. Juo maito mieluiten lämpimänä, ja lisää siihen ripaus kardemummaa ja/tai inkiväärijauhetta. Moni tykkää lisätä lämpimään iltamaitoon myös muutaman rusinan. Jos maito aiheuttaa sinulle limaisuutta hengitysteihin, voit laimentaa sen vedellä ja lisätä maitoon kurkumajauhetta, joka poistaa limaisuutta.
Säännöllisyys on tärkeä osa vata-ruokavaliota
Vata-doshaa tasapainottaa parhaiten säännöllisyys ja rutiini. Syö kolme ravitsevaa ateriaa päivässä, suunnilleen samoihin aikoihin joka päivä. Älä jätä aterioita väliin, etenkään aamiaista. Syö lounas, päivän raskain ateria, lähellä keskipäivää. Syö päivälliseksi kevyempi ateria, kuten riisi-mungpapu kitchari– tai kasviskeitto.
Päivän viimeinen ateria on hyvä nauttia vähintään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos napostelet aterioiden välissä, syö hedelmiä tai liotettuja pähkinöitä ja rusinoita. Kuivatut hedelmät lisäävät vataa ja voivat aiheuttaa ummetusta, siksi suosittelemme liottamista, varsinkin jos olet vata-tyyppi. Useimmat pähkinät rauhoittavat vataa. Poikkeuksena on saksanpähkinät, jotka sopivat parhaiten kaphalle.
Lämpimän, keitetyn ja maadoittavan ruoan syöminen auttaa pitämään vata-doshan tasapainossa koko kylmän ja tuulisen talven.
Tiivistelmä:
Vata-ruokavalio
Suosi:
Vältä:
|
Katso myös nämä:
Ruoka-ainetaulukko eri kehotyypeille
https://samhita.fi/syksy-saapui-ja-vata-lisaantyi/