Talvikauden mausteet ja yrttihätävara

Ayurvediset-yrtit-ja-mausteet

Mausteilla on oma tärkeä roolinsa ruoansulatusprosessissa. Ne auttavat sytyttämään agnin (ruoansulatuksen voiman) ja valmistavat ruoansulatuskanavan entsyymejä työhönsä – ruoka-aineiden pilkkomiseen molekyyleiksi sekä niiden imeytymiseen suolen seinämän kautta verenkiertoon.

Saat jauhetuista mausteista parhaimman hyödyn, kun kuullotat niitä hetken gheessä tai öljyssä: niiden aromi muuttuu täyteläiseksi ja ne hyödyttävät paremmin ruoansulatusta kuumennettuna. Mauste-siemenet (kumina, sinapinsiemen jne.) tarvitsevat vähän pidemmän kuullotusajan. Tiedät niiden olevan valmiita, kun ne alkavat tuoksua.

Useimmat mausteet sopivat vata-tyypeille ja vata-vuodenaikaan. Voimakkaasti tulisia mausteita kannattaa kuitenkin käyttää kohtuudella, koska ne aktivoivat hermostoa.

Vata-vuodenajan parhaat mausteet ovat:

  1. Inkivääri tukee tervettä ruoansulatusta. Vatalla ruoansulatus on usein vaihteleva: välillä se on liian voimakas, välillä liian heikko. Inkivääri lämmittää koko kehoa ja siten tasapainottaa vatan viileyttä. Inkivääri aktivoi ruoansulatusta ja tasapainottaa heikkoa ruoansulatusta.
  2. Fenkolin ja kuminan siemenet (juustokumina tai suomalainen mustakumina) edistävät suolistokaasujen poistumista. Koska vata on ilma-elementti, suolistokaasuja muodostuu helposti liikaa, ja ne voivat jäädä jumiin suolistoon. Tämä johtuu siitä, että vatan (ilman) luonne on pyrkiä ylöspäin – myös suolistossa – mikä voi aiheuttaa suolistokramppeja ja kipua. Kumina ja fenkoli edistävät kaasujen luonnollista kulkua alaspäin.
  3. Pippali (Intian pitkäpippuri), mustapippuri ja maustepippuri aktivoivat myös ruoansulatusta ja helpottavat vatan ruoansulatusvaivoja kohtuudella käytettynä. Samoin toimii myös kardemumma, joka sopii kaikille kehotyypeille.
  4. Suola (kohtuullisissa määrin) aktivoi ruoansulatusta ja pidättää nestettä kehossa, mikä voi olla hyväksi kuivalle vata-tyypille. Suosittelemme merisuolaa tai vuorisuolaa, mikä on pittalle paras suola. Runsasmineraalinen mustasuola tarjoaa hieman erilaisen makuvivahteen ja tasapainottaa hyvin vataa rikkipitoisuutensa ansiosta.
  5. Paprikajauhe on lämmittävä ja ruoansulatusta edistävä mauste. Sillä on antioksidanttisia vaikutuksia. Se tukee tervettä verenkiertoa, mistä voi olla apua vatan viileisiin käsiin ja jalkoihin. Sinapin siemenet ovat vielä voimakkaammin lämmittäviä. Sinapin siemeniä kannattaa kuullottaa gheessä tai öljyssä kunnes siemenet alkavat pomppia ja niistä lähtee hieno, pähkinäinen tuoksu. Silloin ne ovat parhaimmillaan.

Ashwagandha on perinteinen ayurvedinen kasvi, jota on käytetty vuosisatojen ajan. Se sisältää kehon ja hermoston toimintaa tukevia ominaisuuksia. Siksi se voi tukea tervettä stressin sietokykyä, unta ja vastustuskykyä. Se auttaa tasapainottamaan vata-doshaa.

Basilika on viilentävä ja puhdistava yrtti, jolla on monia terveysvaikutuksia kaikille kolmelle doshalle. Basilika tukee esimerkiksi hengitysteiden terveyttä, vatan tasapainotusta ja hyvin toimivaa ruoansulatusta. Tunnetuin ayurvedassa käytetty basilika on pyhä basilika eli Tulsi, josta voit lukea lisää täältä.

Lakritsinjuuri on laaduiltaan vatan vastakohta: se on lämmittävä, raskas ja makea. Se tukee hermoston rauhoittumista sekä ruoansulatuskanavan hyvinvointia: se säilyttää ruoansulatuskanavan limakalvon ja kudosten kosteutta suojaten niitä. Vata-tee sisältää runsaasti lakritsia.

Vata Balance sisältää monia vataa rauhoittavia yrttejä, kuten ashwagandha, gotu kola (brahmin läheinen sukulaiskasvi) ja lakritsinjuuri. Vata Balancen kaltainen yhdistelmätuote on kasvien synergiavaikutuksen vuoksi yksittäisyrttejä vaikuttavampi, eikä se häiritse muita doshia. Vaikka söisit sitä pidempään, minkään yksittäisen kasvin yliannostuksen vaaraa ei ole. Balance-yhdistelmätuotteet eivät häiritse muita doshia, vaikka käyttäisit niitä pitkään.

For the Cold Season on toinen synergiavaikutteinen yrttiyhdistelmä, jota moni käyttää talven haasteita kohdatessaan. Perheessämme on tullut jo lentävä lause siitä, että jos jollakulla on flunssan ensioireita, toteaa joku, että ”juo kuumaa vettä, ota sinkkiä ja pari Cold seasonia”. Cold Season sisältää mm. basilikaa, lakritsia ja pitkäpippuria.

Talvikauden hätävara jokaisen ayurvedaa hyödyntävän terveyskaappiin on siis lyhyesti ilmaisten seuraava:

Vata-kauden hätävara

Tärkeimmät mausteet:
Tärkeimmät vataa tasapainottavat yrttipuristeet:

Talvikauden juomista Vata tee on hyvältä maistuva kestosuosikki.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan