Mitä on ayurveda?

Ayurveda auttaa sinua tuntemaan kehosi paremmin

Ayurveda on tietoa pitkästä, onnellisesta ja terveestä elämästä. Ayurveda on luonnonmukainen ja kokonaisvaltainen tapa lähestyä ihmisen hyvinvointia. Se on yksinkertaista soveltaa, ja se sopii kaikille ihmisille taustasta ja asuinpaikasta tai mieltymyksistä riippumatta.

Ayurvedan teho perustuu kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan ja tietoon ihmisen ja luonnon yhteydestä. Ayurveda auttaa meitä elämään tasapainoista elämää. Pääpaino Ayurvedassa on sairauksien ennaltaehkäisyssä ja tasapainon löytämisessä luonnon rytmejä noudattamalla. Meillä jokaisella on henkilökohtainen kehotyyppi. Se määrittelee konkreettisia asioita, kuten suositeltavaa ruokavaliota, vuorokaudenrytmiä ja liikuntamuotoja.

Nykyisin noin 400 000 lääkäriä toimii ayurvedan parissa. Myös WHO on tukenut ayurvedan kehittämistä ja tutkimustyötä.

Ayurveda-kehotyyppi on kuin sormenjälkemme

Ayurvedassa avain hyvinvointiin on ymmärrys kolmesta perusperiaatteesta: vata, pitta ja kapha. Kaikki fyysiset, henkiset ja emotionaaliset ominaisuutemme ilmentyvät näiden perusperiaatteiden eli doshien yksilöllisenä yhdistelmänä. Niistä muodostuu ayurvedinen kehotyyppi, joka on sisäinen luonteemme; pitkän ja terveen elämän rakennusohje, joka on yksilöllinen ja tunnusomainen kuin sormenjäljet.

Maharishi Ayurveda – ayurvedan helmi

Maharishi Ayurveda edustaa ayurvedaa alkuperäisimmässä ja kokonaisvaltaisimmassa muodossaan. Se on tuhansia vuosia vanhan ayurvedisen perinteen jatkaja.

Kuten edellä on mainittu, ayurveda on syntynyt tuhansia vuosia sitten. Suurten kulttuuristen mullistusten takia ayurvedan kokonaisvaltainen tieto pääsi pirstoutumaan. Tätä jatkui aina 1970-luvun lopulle asti.

Tuolloin vedalaisen tiedon asiantuntija Maharishi Mahesh Yogi kuitenkin inspiroi parhaita ayurvedan tuntijoita eri puolilta Intiaa sekä länsimaisia lääkäreitä ja tutkijoita kokoamaan ja eheyttämään ayurvedan tietoperinteen. Kerätyn tiedon toimivuus varmistettiin myös länsimaisen tieteen menetelmillä. Tätä kokonaisvaltaista ayurvedan muotoa kutsutaan Maharishi Ayurvedaksi.

Tunnustus

All India Ayurvedic Congress on ayurvedan suurin ammattiorganisaatio ja korkein auktoriteetti Intiassa. Sen jäseninä on yli 300 000 ayurvedan asiantuntijaa. Organisaation puheenjohtajan virallisen lausunnon mukaan Maharishi Ayurveda edustaa ayurvedaa autenttisessa ja klassisessa muodossaan ja soveltaa ayurvedista tietoa täydessä laajuudessa tavalla, jota on muuten vaikea löytää Intiasta nykyään.

All India Ayurvedic Congressin puheenjohtajan koko lausunto on luettavissa täältä.

Vata, pitta ja kapha

Liike, aineenvaihdunta ja rakenne.

Ayurvedan mukaan koko maailmankaikkeus, luonto ja ihminen ilmentävät kolmea perusperiaatetta, joita kutsutaan kolmeksi doshaksi. Ne hallitsevat kaikkia ihmisen fyysisiä toimintoja ja määrittelevät yhdessä dosha-tyypin. Kolmen doshan yksilöllinen yhdistelmä saa aikaan persoonamme tunnusomaiset piirteet, mieltymykset, vahvuudet ja heikkoudet.

Kolme doshaa ovat:

VATA – liikkeen periaate
Vata vastaa hermostosta, hengityksestä ja kaikenlaisesta liikkeestä kehossa. Vata-doshan elementit ovat eetteri (tyhjä tila) ja ilma. Tasapainoinen vata saa olosi tuntumaan energiseltä, onnelliselta, innokkaalta ja luovalta. Mieli on tyyni, selkeä ja valpas. Lisätietoa vatan ominaisuuksista artikkelissa

PITTA – aineenvaihdunnan periaate
Pitta hallitsee muun muassa ruoansulatusta ja ruumiinlämpöä. Mielessä sen vastuulla ovat terävä äly ja tunne-elämä. Pitta koostuu pääasiassa tulielementistä. Tasapainoinen pitta saa aikaan tyytyväisyyttä, energisyyttä, sujuvan puhekyvyn, vahvan ruoansulatuksen, oikean ruumiinlämmön ja selkeän mielen. Lisätietoa pittan ominaisuuksista artikkelissa

KAPHA – rakenteen periaate
Kapha antaa keholle kiinteyttä ja vakautta, ja se ylläpitää nestetasapainoa. Maa- ja vesielementti liittyvät kaphaan. Tasapainoinen kapha antaa voimaa, kestävyyttä, hyvän immuniteetin, kärsivällisyyttä ja mielen vakautta. Lisätietoa kaphan ominaisuuksista artikkelissa

Ayurveda kokonaisvaltaisena terveydenhoitona

Kukaan ihminen ei ole samanlainen kuin toinen. Jokaisella meistä on yksilöllinen fysiologinen rakenne ja kehotyyppi. Terveyteemme vaikuttaa syntyperämme, lahjakkuutemme, käyttäytymisemme, ympäristömme sekä kaikki, mitä näemme, tunnemme ja koemme.

Siksi ayurveda ottaa huomioon kaikki elämän osa-alueet, kun se antaa suosituksia kestävän ja kaikinpuolisen terveyden saavuttamiseksi. Tämä kokonaisvaltainen näkökulma jakautuu ayurvedan 20 lähestymistapaan, joihin kuuluvat mm:

  • Kehotyypin mukaiset ruokavaliosuositukset
  • Jooga
  • Päivä- ja vuodenaikarutiinit
  • Yrtti- ja mineraaliravintolisät
  • Ayurvedinen pulssidiagnoosi
  • Hengitysterapia
  • Väri- ja aromaterapia
  • Ayurvediset puhdistushoidot
  • Vedalaiset ääni- ja musiikkiterapiat