Elämäntapana Ayurveda

Ayurveda on vanha ja perinteikäs intialainen terveys- ja ravitsemusoppi. Tämä "elämän tiede" auttaa sinua sekä tasapainottamaan kehoasi että mieltäsi ja aktivoimaan kehon omat korjausmekanismit. Saavutat uudenlaisen tasapainon yksinkertaisten päivittäisten rutiinien, yksilöllisen ruokavalion ja tehokkaiden yrttien avulla. Kyse on sinun hyvinvoinnistasi, omista ainutlaatuisista tarpeistasi ja niiden kuuntelemisesta.

Viisi ayurvedan perustetta ja niiden hyödyt:

 1. Ennaltaehkäisy: Ayurvedisessä terveys- ja ravitsemusopissa painopiste on ennaltaehkäisyssä: pyritään mielen, tunteiden ja kehon tasapainoon, koska epätasapainotilat aiheuttavat jopa pitkäaikaisia terveysongelmia. Hyvinvointiin panostaminen on prosessi, jossa voit edetä omaan tahtiisi.
 2. Ruoka on lääke: Ruoka ja juoma vaikuttavat paljon siihen, miltä sinusta tuntuu. Terveellinen ruoka, joka on räätälöity yksilöllisten tarpeidesi mukaan, saa olosi kevyemmäksi ja mielesi kirkkaammaksi. Ayurveda opettaa sinua valitsemaan ja valmistamaan ruokia, jotka tukevat ainutlaatuista kehotyyppiäsi iästäsi riippumatta ja erilaisissa elämänvaiheissa. Tämä ei ole hankalaa: et tarvitse täydellistä ruokavalion tai elämäntavan muutosta!  Jo muutamaa yksinkertaista periaatetta seuraamalla huomaat suuren eron jaksamisessa ja hyvinvoinnissasi.
 3. Hyvä ruoansulatus on avainasemassa: Ruoansulatuksen voimasi on yksi tärkeimmistä hyvän terveyden avaimista. Kun kehosi pystyy hyödyntämään syömäsi ruoan kaikki ravintoaineet, se tuottaa elinvoimaa: ayurvedan mukaan ”ojasta”. Toisaalta, kun ruoansulatus on epätasapainossa, toksiineja eli ayurvedan mukaan ”amaa” voi kerääntyä kehoon. Tämä johtaa epämiellyttävään oloon ja pitkäaikaisiin terveyshaasteisiin. Ayurvedassa on paljolti kyse ruuansulatuksen parantamisesta, kehosi ja mielesi parhaaksi.
 4. Päivärytmi: Kun olet sopusoinnussa luonnon rytmien kanssa, tunnet olosi tasapainoisemmaksi. Parhaita keinoja ennaltaehkäistä ja korjata epätasapainotiloja, ovat yksinkertaiset asiat, kuten aikaisin nukkumaanmeno, säännöllinen ateriarytmi sekä oma aika ja lepo. Joogalla ja meditaatiolla edistät myös kehon ja mielen tasapainoa.
 5. Tasapainoa tukevat tuotteet: Kestävän kehityksen mukaan kasvatetut, synergistiset yrtti-, hedelmä- ja mineraalipohjaiset ravintolisät, teet, ruoat ja vartalonhoitotuotteet ovat apuna tielläsi kohti tasapainoa. Saat tuotteista lisätietoa ayurveda-konsultiltamme laittamalla kysymyksesi sähköpostitse [email protected].

Ayurvedan mukaisen elämäntavan noudattamisessa ei ole yhtä ainoaa lähestymistapaa. Ainutlaatuisen mieli-kehotyyppisi löytäminen on ensimmäinen askel matkallasi. Kun tiedät keho-mielityyppisi, löydät sivuiltamme myös ruokavalio-, elämäntapa- ja yrttisuosituksia, jotka tukevat ainutlaatuisia tarpeitasi.

Ayurveda-tiedon mukaan ihminen koostuu kolmesta perusenergiasta eli ”doshasta”, joita ovat nimeltään: ”vata”, ”pitta” ja ”kapha”. Doshat säätelevät kehosi toiminnan monia eri puolia: vata ohjaa liikettä, pitta hallitsee aineenvaihduntaa ja kapha hallitsee rakennetta. Jokainen meistä sisältää ainutlaatuisen sekoituksen kolmea doshaa – mutta yleensä yksi tai kaksi niistä ovat hallitsevia.

Vata

vata

Vatan ominaisuuksia:

 • Kevyt ruumiinrakenne
 • Paino ei nouse helposti
 • Nopea oppimaan, nopea unohtamaan
 • Helposti innostuva ja eloisa
 • Palelee herkästi

Pitta

pitta

Pittan ominaisuuksia:

 • Keskikokoinen
 • Yleensä normaalipainoinen
 • Terävä-älyinen
 • Päämäärätietoinen
 • Kärsii kuumuudesta

Kapha

kapha

Kaphan ominaisuuksia:

 • Vahvarakenteinen
 • Taipumus painonnousuun
 • Hidas oppimaan, hidas unohtamaan
 • Makea ja tasainen
 • Ei pidä kylmästä ja kosteasta säästä

Lue lisää ayurvedasta ja sen hyödyistä sinulle täältä:
https://samhita.fi/ayurveda-on-tietopankki-hyvinvointiin-ja-tasapainoon/

Tee oma kehotyyppitestisi täältä:
https://samhita.fi/ayurveda-kehotyyppitesti/