Kapha kehomielityyppinä
Ayurvedisessa terveys- ja ravitsemusopissa korostuvat tietyt piirteet eli kehomielityypit. Nämä piirteet voivat olla sekoittuneempia tai toistensa yhdistelmiä. Usein vastauksissa korostuu kaksi kehomielityyppiä.
Ayurvedisessä perinteessä puhutaan myös ”doshasta” eli kehomielityypistä kun tarkoitetaan tietyn piirteen esiintymistä ihmisessä, joka toteutuu kahden eri elementin yhdistymisessä.
Oletko tuntenut olosi veltoksi tai onko motivaatio ollut hukassa? Tekeekö mielesi helposti makeisia? Tuntuuko, että lihot vain katsomalla ruokaa tai painon pudottaminen on vaikeaa? Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan näistä kysymyksistä, sinulla saattaa olla kapha-epätasapainoa - tai saatat olla keho-mielityypiltäsi kapha.
Jos keho-mielityyppisi on kapha, sen ominaisuudet (hidas, tasainen, viileä, raskas) ilmenevät mielessäsi ja kehossasi. Kehosi ja vartalosi on usein vankka ja vahva, ja sinulla voi olla kuulas iho, suuret silmät ja paksut, kiiltävät hiukset. Luonteeltasi voit olla ystävällinen, myötätuntoinen ja rento.
Kaphan ominaisuudet voivat joskus saada olon tuntumaan hieman hitaalta ja uneliaalta. Näillä ominaisuuksilla varustetun henkilön unenlahjat ovat usein hyvät. He tekevät toimensa omaan rauhalliseen tahtiin, mutta luotettavasti. Kaphalla on usein vaikeuksia pudottaa painoa ja tehdä muutoksia elämässään, mutta kaphaa tasapainottava ruokavalio ja riittävä liikunta edesauttaa tasapainoa.
Tiedätkö mikä oma kehotyyppisi on? Selvitä se tekemällä Samhitan kehotyyppitesti.
Tasapainoinen kapha:
- sopusuhtainen vartalo
- hyvä pitkäkestoinen muisti
- terve, vahva keho
- kestävyys
- myötätuntoinen ja hellä
- syvä uni
Liikaa kaphaa
- lihoo herkästi
- hidas ruoansulatus
- hengitysteiden ongelmia
- velttous, aikaansaamattomuus
- taipumus alakuloon
- vaikea nousta ylös aamulla
Vinkkejä ja perusasioita kapha-kehomielityypin tasapainottamiseen
Yksi Ayurvedan perusperiaatteista on, että "samanlainen lisää samanlaista" ja vastakohdat tasapainottavat. Kapha-tyyppi hyötyy asioista, jotka lisäävät hieman tulta ja mausteisuutta! Kapha ruokavaliossa lisätään aterioihin hieman inkivääriä, pippuria ja muita lämmittäviä mausteita. Rutiinien muuttaminen ja liikunta raittiissa ilmassa ovat parhaita keinoja tasapainottaa kaphaa. Myös uudet harrastukset, opiskelu ja ystävien seura ovat kaphalle tärkeitä. Ne keventävät oloa.
Muita helppoja tapoja rauhoittaa kapha- doshaa:
- Nauti reippaasta liikunnasta joka päivä.
- Suosi lämmintä – vaatetuksessa, ruoassa ja juomissa. Pukeudu lämpimästi erityisesti kylmällä ja kostealla säällä.
- Syö runsaasti tuoreita omenia, vihanneksia ja palkokasveja.
- Etsi uusia kokemuksia ja vaihtelua.
- Noudata sanontaa: aamun virkku, illan torkku.
- Kuivahieronta raakasilkkikäsineillä ja öljyhieronta Kapha- hierontaöljyllä aktivoivat aineenvaihduntaa
Kapha ruokavalio ja ruokailu
Ayurvedassa ruoka on lääkettä. Ruokavaliolla on tärkeä merkitys kaphan tasapainotuksessa. Syö vain, kun sinulla on nälkä ja vältä napostelua – hedelmät ovat ok välipala, jos sinun tekee mieli jotain. Ruokavaliosi on melko kevyt. Kylmät ja raskaat ruoat tekevät olon raskaaksi ja veltoksi
Suosi näitä ruokia:
Lämmin, vähärasvainen ruoka ja lämpimät juomat. Kapha hyötyy ruoasta, jossa on karvasta (lehtivihannekset), kutistavaa (palkokasvit ja kaalit) sekä tulista makua. Nämä maut energisoivat sinua. Jos et pidä tulisesta ruoasta, niin käytä runsaasti yrttimausteita. Käytä maitotuotteita ja makeaa vain vähän, koska se lisää raskasta oloa ja hengitysteiden limaisuutta. Hedelmistä mm. omena ja päärynä ovat sinulle hyviä. Kapha ruokavalio on siis pääosin kevyt ja kehoa aktivoiva.
Vältä näitä ruokia:
Kaikki rasvaiset maitotuotteet, rasvaiset, käristetyt ja uppopaistetut ruoat. Makeat ja vetiset hedelmät, avokado, kypsä banaani.
Katso tarkemmat ohjeet ruokiin ruoka-ainetaulukosta. Ruoka-ainetaulukossa annetut ohjeet ovat yleisiä. Yksilölliset ominaisuudet, kuten ruoka-aineallergiat ja ruoansulatuksen voimakkuus tulee ottaa huomioon.
Tutustu kaphaa tasapainottaviin tuotteisiin: https://samhita.fi/tuote-avainsana/kapha/
Tutustu muihin kehotyyppeihin: vata ja pitta
Lue lisää ayurvedasta: https://samhita.fi/ayurveda-on-tietopankki-hyvinvointiin-ja-tasapainoon/
HUOM! Näiden artikkeleiden ainoa tarkoitus on tarjota tietoa Ayurvedan perinteestä. Näitä tietoja ei ole tarkoitettu käytettäväksi minkään sairauden diagnosointiin, hoitoon tai parantamiseen. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on vakavia sairauksia. Tämä Ayurvedinen ruokavalio-ohje on suuntaa antava, eikä sitä ole tarkoitettu sairauden hoitoon tai parantamiseen.