Kesän parhaat juomat: Lassi ja tuunattu Pitta-tee

Samhita

Vaikka tämä kesä ei ole ollutkaan mikään varsinainen hellekesä, vielä voi tulla lämpimiä päiviä, joihin kaipaat virkistystä. Tässä postauksessa on muutama hyvinvointia lisäävä juomavinkki. Toki nämä juomat sopivat käytettäväksi milloin vain, myös syksyllä ja talvella, erityisesti treenin jälkeen.

Lassi eli intialainen jogurttijuoma

Lassi on mainio lämpimän päivän janojuoma, joka aterian jälkeen nautittuna tukee myös ruoansulatusta. Juoman valmistamiseen tarvitaan jogurttia ja vettä.

Itse tehdystä jogurtista tehty Lassi-juoma on erittäin terveysvaikutteinen. Kaupasta ostettu jogurtti on yleensä niin vanhaa, ettei sitä suositella Ayurvedassa. Jogurtti valmistuu helposti jogurttikoneessa, ruokatermospullossa tai suljetussa lasiastiassa lämpimässä, esim. keittiössä patterin päällä.

Lassin terveysvaikutuksista tärkeimmät ovat:

  • Lassi lisää ruoansulatuksen tehoa. Vastavalmistetusta jogurtista tehty Lassi sisältää runsaasti ruoansulatusentsyymejä, jotka auttavat pilkkomaan ruoka-aineet kehon tarvitsemaan muotoon. Lassi rauhoittaa myös ärtynyttä ruoansulatuskanavaa ja voi sopia myös niille jotka eivät voi käyttää maitoa.
  • Probiottisena valmisteena Lassi auttaa moniin ruoansulatusvaivoihin, kuten ummetukseen, ilmavaivoihin ja ripuliin. Se lisää hyvien bakteerien määrää suolistossa auttaen näin syrjäyttämään huonoa bakteerikantaa.
  • Ravintosisältö: Lassissa on runsaasti proteiinia ja kalsiumia. Se auttaa näin ylläpitämään lihas- ja luumassaa.
  • Lassi sopii kehon nesteytykseen, erityisesti kuumina kesäpäivinä. Se sopii myös liikunnan jälkeiseksi palautusjuomaksi: proteiinin ja kalsiumin lisäksi se sisältää myös natriumia ja glukoosia.

JOGURTTI:

0,5 litraa maitoa
1 rkl jogurttia (maustamatonta luonnonjogurttia)
Kiehauta maito, jäähdytä se käden lämpöiseksi (40 asteiseksi). Lisää jogurtti ja sekoita. Anna seisoa kannellisessa astiassa noin 8 tuntia, kunnes seos on kiinteytynyt. Paras probioottinen teho on vastavalmistetussa jogurtissa.

LASSI:
0,5 litraa jogurttia
0,5 litraa vettä. Voit myös muuttaa sekoitussuhdetta makusi mukaan. Sekoita kunnes seos on tasaista. Mausta mielesi mukaan.

Esimerkkejä Lassin maustamisesta:

Voit lisätä lassiin esim. mantelijauhetta tai pellavan siemeniä, sekä marjoja ja hedelmiä maun mukaan. Kokeile tuoreista marjoista tehtyä mansikka-, mustikka- ja vadelmalassia, nam!  Mausteista kannattaa käyttää esim. kanelia, inkiväärijauhetta, kardemummaa ja sahramia.

Mangolassi:

1 mango kuorittuna ja pilkottuna (tai 2 pussia valmiita pakastekuutioita)
Sharkara-sokeria tai vaaleaa hunajaa maun mukaan
1 tl kardemummaa

(hieman sitruunamehua)
koristele esim. mintun lehdillä

Vanilja-mantelilassi:

4 ruokalusikallista Almond Energy juomajauhetta (tai maun mukaan)
1-2 tl vaniljasokeria (jos käytät vanilliinia niin laita vain 1 tl)
(tilkka ruusuvettä, sokeria maun mukaan)
koristele ruusun terälehdillä

Kookos-ananaslassi:

½ ananasta soseutettuna sauvasekoittimella
2 rkl kookosmaitojauhetta tai 0,5 dl kookoskermaa
vaniljasokeria
koristele sitruunamelissan lehdillä.

TUUNATTU PITTA-TEE:

Viileä Pitta tee on erinomainen janojuoma kuumalla ilmalla tai esim. joogaharjoituksen jälkeen. Valmista tee jo aamusta jäähtymään huoneen lämpöön.

  • 0,5 l kuumaa vettä
  • 1 pussi Maharishi Ayurveda Pitta teetä
  • 5 mintun tai sitruunamelissan lehteä
  • 1 tl sitruunamehua.

Lisää teepussi ja lehdet kuumaan veteen, anna hautua 10 minuuttia. Poista lehdet ja teepussi ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Lisää sitruunamehu.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan