Ayurvedinen iltakeitto rauhoittaa ja antaa hyvän unen

Olen ayurveda-konsultaatioissa toistuvasti törmännyt sellaiseen ongelmaan, että asiakkaani, jotka haluaisivat illalla syödä ayurvedisesti, päätyvät kuitenkin syömään iltavoileipiä. Juustolla ja makkaralla kuorrutettua iltaleipää huomattavasti paremmin sulavaa ja tasapainoa rakentavaa ruokaa ovat lämpimät kasviskeitot. Annan seuraavassa pari ohjetta hyvään iltakeittoon.

Talven pehmeä iltaruoka: Bataattikeitto

• 2 – 3 isoa bataattia
• 1 – 2 cm pala inkiväärin juurta
• 0,5- 1 dl kookosmaitoa (maun mukaan) tai tavallista kermaa
• (1 rkl gheetä)
• suolaa (tai kasvisliemijauhetta), mustapippuria
• tuoretta silputtua basilikaa koristeeksi ja tuomaan makua
Kuori ja pilko bataatit, ja laita kiehumaan inkiväärin ja suolan tai kasvisliemijauheen kanssa, niin että palat peittyvät juuri ja juuri. Keittoaika on 15-20 minuuttia, kunnes bataatti on pehmeää. Soseuta sauvasekoittimella, lisää kookosmaito ja mustapippuri. Laita ensin puoli desilitraa kookosmaitoa ja lisää siitä makusi mukaan – kuinka kermaisen maun haluat. Tässä voi käyttää myös kermaa. Lisää halutessasi ghee.

Anna keiton odottaa kattilassa kansi päällä 5-10 minuuttia, jotta maut ehtivät pyöristyä. Ripottele päälle silputut basilikan lehdet ja nauti.

Rauhoittava vihanneskeitto neljälle

• 1 ruokalusikallinen gheetä
• 2 teelusikallista Vata Churnaa tai Kitchari maustetta
• 2 varsisellerin tankoa
• 2 porkkanaa
• 1 kesäkurpitsa
• 1 dl luomu mung dalia
• n. 7 dl vettä
• 1 teelusikallinen suolaa tai maun mukaan
• ½ teelusikallista paprikajauhetta
• 3 ruokalusikallista tuoreesti hienonnettua persiljaa
• tuoreesti jauhettua mustapippuria
Huuhtele mung dal sekä pese ja paloittele vihannekset. Kuumenna ghee kattilassa ja lisää siihen Vata Churna/Kitchari mauste ja sekoita lastalla hetken jotta aromit vapautuvat. Lisää vihannekset, dhal ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla matalalla lämmöllä 25 minuuttia. Ota keitto levyltä ja anna seisoa viisi minuuttia. Sekoita sauvasekoittimella keitto ja mausteet (suola, paprikajauhe, persilja ja pippuri), kunnes keitto on tasaista. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.

Ayurvedinen-keitto
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.