pitta

Pitta kehomielityyppinä

Ayurvedisessa terveys- ja ravitsemusopissa korostuvat tietyt piirteet eli kehomielityypit. Nämä piirteet voivat olla sekoittuneempia tai toistensa yhdistelmiä. Usein vastauksissa korostuu kaksi kehomielityyppiä.

Ayurvedisessä perinteessä puhutaan myös ”doshasta” eli kehomielityypistä kun tarkoitetaan tietyn piirteen esiintymistä ihmisessä, joka toteutuu kahden eri elementin yhdistymisessä.

Tuntuuko olosi toistuvasti kuumalta, nälkäiseltä tai ärtyisältä? Onko ihosi herkkä tai altis ihottumille? Onko sinulla toisinaan vatsan liikahappoisuutta, vaikeuksia nukahtaa iltaisin tai heräät kesken yöunien? Teetkö usein pitkiä työpäiviä ja odotat paljon itseltäsi ja muilta?

Jos nämä asiat kuulostavat tutuilta, sinulla saattaa olla Pitta-doshan epätasapainoa – tai saatat olla tulista ja intohimoista Pitta-kehomielityyppiä.

Tiedätkö mikä oma kehotyyppisi on? Selvitä se tekemällä Samhitan kehotyyppitesti.

Tasapainoinen pitta:

 • pyrkii täydellisyyteen
 • älykäs
 • voimakas ruoansulatus
 • kirkas mutta herkkä iho
 • nukkuu hyvin
 • rauhallinen ja onnellinen

Liikaa pittaa:

 • kontrolloiva, temperamenttinen
 • taipumusta suorittamiseen ja liialliseen työntekoon
 • kehossa kuumuutta tai närästystä
 • ihottumaa, aknea
 • heräilee aamuyöstä
 • löysä uloste

Vinkkejä ja perusasioita pitta-kehomielityypin tasapainottamiseen

Yksi Ayurvedan perusperiaatteista on, että "samanlainen lisää samanlaista" ja vastakohdat tasapainottavat. Koska Pitta-dosha on luonteeltaan kuuma,  palauta Pittan tasapaino esimerkiksi näin: harrasta viilentäviä aktiviteetteja, kuten uintia, kävelyä luonnossa (mutta ei kuuman auringon alla). Muista: kaikkea kohtuudella. Tämä koskee myös myös pittan ruokavaliota. Yritä välttää ylityötä ja tuo tasapainoa päivittäiseen rutiiniisi.

Muista että voit silti olla perfektionisti, vaikka pidätkin hauskaa matkan varrella! Tee asioita, jotka tuottavat iloa: vietä aikaa ystävien ja rakkaiden kanssa ja leiki lasten kanssa. Tulinen, intensiivinen pitta hyötyy ottamalla rennosti!

Muita helppoja tapoja rauhoittaa pitta-doshaa:

 • Noudata pittaa tasapainottavaa ruokavaliota: suosi viilentäviä, hieman ”tukevia” ruokia sekä makeaa, karvasta ja kutistavaa makua. Vältä kuumia, happamia, suolaisia ​​ja mausteisia ruokia tai vähennä niitä. Pidä kehosi viileänä. Vältä kuumia lämpötiloja ja ruokaa ja mausteisia aterioita. Pitta ruokavalio ei tarkoita kuitenkaan kylmiä ruokia ja juomia, jotka heikentävät ruoansulatustasi.
 • Salli itsellesi virkistävää vapaa-aikaa joka päivä.
 • Älä jätä väliin aterioita, se johtaa väistämättä Pitta-tyyppien ”nälkäkiukkuun”.  Syö kolme tukevahkoa ateriaa päivässä, suunnilleen samaan aikaan joka päivä.
 • Varmista, että päivän suurin ateriasi puolenpäivän aikaan, jolloin ruoansulatuksen teho on voimakkain.
 • Tee itsellesi omahieronta lämpimällä öljyllä esimerkiksi pitta-hierontaöljyllä tai sulatetulla luomu kookosöljyllä ennen suihkua. Tämä viilentää kehoa, edistää kuona-aineiden poistumista ja hoitaa ihoa.
 • Vähennä henkistä stressiä rentoutumalla ja meditoimalla. Näin purat stressiä hermostostasi.

Pitta ruokavalio ja ruokailu

Ayurvedassa ruoka on lääkettä. Pittaa rauhoittava ruokavalio auttaa viilentämään ja rauhoittamaan oloa. Pyri syömään kolme ateriaa päivässä, stressittömässä ympäristössä joka päivä samaan aikaan. Aterian väliin jättäminen voi johtaa voimakkaaseen kuumuuteen aiheuttaen vatsavaivoja ja närästystä, ärtymystä ja liiallisen näläntunteen. On ihan ok syödä välipalaa aterioiden välillä, kunhan se ei vaimenna seuraavan aterian näläntunnetta.

Suosi näitä ruokia: Viilentävä, runsas ruoka, joka ei ole liian kuuma, öljyinen tai mausteinen. Suosi makeaa, karvasta ja supistavaa makua. Karvas maku tulee vihreistä lehtivihanneksista ja supistava esim. kaali- ja papu/linssiruoista.

Vähennä näiden ruokien syöntiä: Tulisen, happaman tai voimakkaasti suolaisen makuiset ruuat. Hapanleipä, hapanmaitotuotteet ja fermentoidut tuotteet lisäävät kuumuutta. Vältä myös tulisia mausteita ja happamia marjoja kuten herukoita.

Katso tarkemmat ohjeet ruokiin tästä ruoka-ainetaulukosta. Ruoka-ainetaulukossa annetut ohjeet ovat yleisiä. Yksilölliset ominaisuudet, kuten ruoka-aineallergiat ja ruoansulatuksen voimakkuus tulee ottaa huomioon.

Tutustu pittaa tasapainottaviin tuotteisiin: https://samhita.fi/tuote-avainsana/pitta/

Tutustu muihin kehotyyppeihin: vata ja kapha

Lue lisää ayurvedasta: https://samhita.fi/ayurveda-on-tietopankki-hyvinvointiin-ja-tasapainoon/

HUOM! Näiden artikkeleiden ainoa tarkoitus on tarjota tietoa Ayurvedan perinteestä. Näitä tietoja ei ole tarkoitettu käytettäväksi minkään sairauden diagnosointiin, hoitoon tai parantamiseen. Keskustele lääkärin kanssa, jos sinulla on vakavia sairauksia. Tämä Ayurvedinen ruokavalio-ohje on suuntaa antava, eikä sitä ole tarkoitettu sairauden hoitoon tai parantamiseen.