Ayurvedisia ruokaohjeita syksyyn ja talveen

Mung dhal keitto eri muunnoksin

Miltä kuulostaisi lämmin, laajan makukirjon sisältävä keitto kylmänä ja sateisena päivänä – tai vaikka iltaruoaksi? Mung Dal -papukeitto palauttaa lämmön kehoon ja siitä voi tehdä monia muunnelmia. Kokeile lisätä vihanneksia makusi mukaan: erityisesti vihreät vihannekset kuten parsakaali sopivat siihen hyvin, tai vaikkapa bataattikuutiot tuomaan täyteläisyyttä. Keiton voit myös soseuttaa sauvasekoittimella, jos siltä tuntuu.

Mung Dal keitto kahdelle

  • 1,5 dl keltaista halkaistua mung-papua
  • 4-5 dl vettä
  • 2 rkl gheetä tai kookosöljyä
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 0,5 tl mustia sinapinsiemeniä
  • 0,5 tl juustokuminan siemeniä (jeera)
  • 1 hyppysellinen asafoetidaa
  • 1 laakerin lehti
  • 1 tl Kitchari maustetta tai vata churnaa
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1-2 rkl tuoreita korianterin lehtiä ja varsia silputtuna
  • extrana voit lisätä myös pilkotun tomaatin tai tuoretta sitruunamehua.

Huuhtele mung-pavut, laita ne veden kanssa kattilaan ja kiehauta. Ole varovainen, tämä kiehuu helposti yli.  Jos pintaan muodostuu vaahtoa, poista se lusikalla. Keitä keskilämmöllä ilman kantta noin 15 – 20 minuuttia, niin että keitto kiehuu kuitenkin reippaasti. Sekoita välillä, jotta pavut eivät tartu pohjaan. Papujen kuuluu hajota vähän. Kun pavut ovat alkaneet hajota, voit lisätä halutessasi pilkotun tomaatin.

Mausteet lisätään lopuksi: kuumenna ghee tai öljy pienessä kattilassa keskilämmöllä. Lisää kuminansiemenet, sinapinsiemenet sekä asafoetida ja sekoita, kunnes siemenet poksahtavat. Pienennä lämpöä, lisää valkosipuli ja kuullota kevyesti. Lisää sitten kaikki muut mausteet paitsi korianteri, ja pyöräytä muutama sekunti. Lisää mausteseos keittoon, ihan lopuksi myös tuore korianteri (ja sitruunamehu). Anna keiton tekeytyä muutama minuutti ja tarjoile.

Voit nopeuttaa kypsymisaikaa liottamalla Mung papuja pari tuntia, tai laittamalla ne likoamaan veteen jo aamulla.

Kokeile myös rauhoittavaa iltakeittoa https://samhita.fi/iltakeitto-rauhoittaa-ja-antaa-hyvan-unen/
ja riisi-mung dal -keittoa nimeltä Kitchari https://samhita.fi/riisi-mung-dal-keitto-kitchari/

Vegaani Panir-juusto (Paneer)

Panir-juusto Paneer

Panir-juusto sopii hyvin lautaselle kasvisten seuraksi tai intialaistyyppisiin paksuihin kastikkeisiin. Panir-juustossa on mieto, maitomainen maku ja tiheä rakeinen rakenne, joka sopii hyvin pyöristämään voimakkaan makuisia ruokia. Mutta kaipaatko Panir-ruokaa, joka olisi maidoton?

Tällöin vaihtoehtona on käyttää tofua tai tehdä Panir itse, käyttäen esimerkiksi cashewpähkinöitä tai parapähkinöitä. Nämä pähkinät on helppo jauhaa hienoksi, jolloin saadaan pehmeä, kermainen koostumus. Valitettavasti nämä pähkinä-panirit hajoavat helposti, joten ne kannattaa sekoittaa valmiiseen ruokaan vasta vähän ennen tarjoilua.  Artikkelin lopussa on linkkejä panir-juustolle sopiviin ruokaohjeisiin.

Vegaanin panir-juuston valmistus

Edellisenä iltana:

  • 1,25 dl Cashew-pähkinöitä
  • 2,5 dl vettä (tarpeen mukaan)
  • 1/4 tl suolaa tai maun mukaan
  • (mausteita, esim. pippuria tai yrttimaustetta)
  • 2 rkl gheetä tai neutraalin makuista öljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 0,5 rkl Agar Agaria (vegaaninen ”liivate”)

Liota pähkinöitä vedessä yön yli, vähintään 5 tuntia.

Aamulla:
Valuta liotetut pähkinät ja ota talteen valutusvesi. Laita blenderiin pähkinät ja puolet vedestä. Murskaa pähkinät blenderissä (tai sauvasekoittimella korkeassa lasissa) hienoksi tahnaksi käyttämällä vain puolet vedestä. Yhdistä kaikki ainekset agar-agaria lukuun ottamatta ja sekoita, kunnes saat tasaisen tahnan.

Laita loput vedestä sekä agar-agarjauhe kattilaan. Kuumenna seosta jotta se kuplii hieman noin viiden minuutin ajan minuuttia sekoittaen jatkuvasti. Tämä varmistaa, että agar-agar ei muodosta paakkuja kattilan pohjalle.

Ota agar-agar -seos pois lämmöltä ja sekoita joukkoon cashew-tahna. Kun kaikki on sekoittunut hyvin, kaada seos lautaselle tai rasiaan ja anna hyytyä jääkaapissa kaksi tuntia

Panir säilyy muutaman päivän tiiviissä astiassa jääkaapissa. Sitä ei kannata pakastaa.

Panir juustoa voi käyttää esim. näissä ruoissa:

https://samhita.fi/kasvisruokaa-paasiaiseen-mung-perunarisotto-ja-sitruunainen-lassi-juoma/

https://samhita.fi/viilentavia-ja-virkistavia-herkkuja/

https://samhita.fi/lammin-ayurvedinen-kasvissalaatti/

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.