Kasvisruokaa pääsiäiseen: Mung- perunarisotto ja sitruunainen Lassi-juoma

Mung-Perunarisotto pinaatin, Panir-juuston tai Creme Fraichen kera

  • 350 g kiinteitä perunoita
  • 100 g keltaisia Mung Dal -papuja, kuorittu ja halkaistu (tai punaisia linssejä)
  • 1 iso kourallinen tuoretta babypinaattia
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl kurkumajauhetta tai tuoretta kurkumaa
  • ½ tl sarviapilan siemeniä (ei pakollinen)
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 veitsen kärjellinen/maustemitta Asafoetidaa (Hing)
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 neilikka
  • 1 cm kanelitanko tai 0,5 tl kanelijauhetta
  • 350 ml kasvislientä (voit tehdä sen esim. Reformin luomu kasvisliemijauheesta) tai vettä
  • 1 tl raakaruokosokeria
  • 1 tl sitruunan kuorta ja tuoretta sitruunamehua
  • 1 rkl gheetä.

Lisäksi:

  • Panir-juustoa (jota saat valmiina kaupasta tai tee itse: Tee juusto valmiiksi etukäteen.
  • Tai Creme Fraichea, jonka voit myös maustaa miedosti sitruunan kuoriraasteella ja ripauksella suolaa

Kuori perunat ja leikkaa noin 1 cm kuutioiksi. Huuhtele kylmällä vedellä Dal-pavut (tai linssit) esim. siivilässä. Murskaa sarviapilan siemenet hienoksi huhmareessa. Kuumenna ghee kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää perunakuutiot ja mausteet ja kypsennä ne kevyesti gheessä, koko ajan sekoittaen. Lisää sitten linssit ja raakaruokosokeri ja jatka sekoittamista vielä n. 2 minuuttia. Kaada joukkoon kasvisliemi tai vesi ja kiehauta.

Vähennä lämpöä, peitä ja anna hautua 15-20 minuuttia. Kun perunat ja linssit ovat pehmeitä, ota kattila pois liedeltä ja lisää pesty pinaatti. Lisää sitruunamehu, sitruunan kuori ja suola maun mukaan. Mausteisesta pitäjät voivat lisätä ripaus chilijauhetta. Sekoita, laita kansi kiinni ja anna vielä tekeytyä 5-10 minuuttia.  Valmistele tällä välin Panir-juusto tai ”risoton” sekaan Creme Fraichea

Sitruunamaustettu lassi-jogurttijuoma

  • 250 g maustamatonta luonnonjogurttia esim. turkkilainen tai kreikkalainen
  • 300 ml lämmintä vettä
  • 1-2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 2 rkl shakara-sokeria tai hienoa ruokosokeria
  • ¼ tl jauhettua kardemummaa
  • ¼ tl inkiväärijauhetta
  • 1 veitsenkärjellinen puhdasta vaniljaa tai vaniljasokeria
  • 1 pieni ripaus jauhettua neilikkaa
  • 2 lehtiä kuivattua sitruunamelissaa

Sekoita tämä virkistävä lassi hyvin sauvasekoittimella tai vispilällä.

kasvisruokaa pääsiäiseen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.