Viilentäviä ja virkistäviä herkkuja

Ruokavinkkejä loppukesän tai alkusyksyyn! Tässä on sinulle kolme reseptiä: kurkuma-mango smoothie tehtynä mantelimaitoon, grillatut kasvikset tai kasvissalaatti ja Intialainen panir-juusto tuoreella mango-granaattiomenakastikkeella.

1. Kurkuma-mango smoothie

  • 2,5 dl mantelimaitoa
  • 1,5 dl mangopaloja tai mangososetta tai ananaspaloja
  • 1 banaani (keskikokoinen)
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 0,5 tl kurkumaa
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl kanelia
  • (ripaus suolaa)
  • (ruskeaa ruokosokeria tai hunajaa maun mukaan)
  • kokeile myös: 1 rkl Chian siemeniä ja/tai ¼ avokado, niin saat lisää hyviä rasvoja ja kuituja. Voit maustaa smoothien myös 1 rkl luomu kookoshiutaleilla ja parilla lehdellä tuoretta minttu.

Sekoita blenderissä ja nauti esim. välipalana!

2. Grillatut kasvikset ja sitruunamarinadi tai lämmin kasvissalaatti

Grillatut kasvikset tulevat helposti ja nopeasti. Voit kokeilla esimerkiksi näitä lohkottuina ja grillattuna:

  • kesäkurpitsa
  • paprika
  • kirsikka- tai minitomaatit (kokonaisena)
  • munakoiso
  • maissintähkät

Jos teet vartaita, niin vuorottele eri värejä. Puuvartaita kannattaa liottaa vähän aikaa ensin vedessä, jotta ne eivät mustu grillattaessa. Kasvisten väliin voit laittaa esimerkiksi Panir-juustoa tai halloumin paloja. Kokeile myös kotimaista Halla-juustoa! Voit marinoida kasvikset vähintään puoli tuntia etukäteen, mutta seosta jätä vähän, jolloin voit sivellä kasvikset sillä myös grillauksen jälkeen. Öljyä ritilä, ja grillaa siten että kasvikset jäävät vähän rapeiksi.

Voit tehdä kasviksista myös salaatin, jolloin käytät sitruunamarinadin salaatin kastikkeena. Grillaa kasvikset esim. öljytyllä parilapannulla, koska harvalla grilliritilällä niitä on hankala grillata. Lisää halutessasi juustoa, esim. yllä mainittuja. Voit käyttää pannulla lyhyesti myös leipäjuustoa, jotta se pehmenee. Lisää kypsennettyjen kasvisten lisäksi myös salaatin lehtiä pilkottuina, auringonkukan tai kurpitsan siemeniä ja tuoreita mintun lehtiä.

Marinadi /salaatin kastike

  • 3 dl oliiviöljyä (luomu/kylmäpuristettu)
  • 1 rkl sitruunan tai limen mehua
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • Salaattiin lisäksi: salaatin lehtiä mintun tai basilikan lehtiä, auringonkukan tai kurpitsan siemeniä

 3. Intialainen panir-juusto tuoreella mango-granaattiomenakastikkeella

Tämä eksoottinen resepti sopii hyvin pääruoaksi: saat siitä runsaasti proteiinia ja vitamiineja. Ruoka näyttää kauniilta ja maistuu hyvältä! Granaattiomena viilentää pittaa tehokkaasti, ja panir-juusto on helposti sulava proteiini. Täydellinen kesä- ja syysruoka. Voit tarjota sen vihreiden vihannesten ja riisin kanssa tai syödä sellaisenaan.

Panirissa on mieto, maitomainen maku ja tiheä rakeinen rakenne, joka sopii hyvin pyöristämään voimakkaan makuisia ruokia. Koska se ei sula kuten muut juustot, sen palaset voidaan sekoittaa keittoihin tai curryihin ja ne pysyvät ehjinä.

Panirin valmistaminen kotona on helppoa. Jos teet panirin itse, niin tee se etukäteen, jotta se ehtii seistä ennen tarjoilua. Panir säilyy jääkaapissa 3-5 vuorokautta.  Jos et halua tehdä sitä itse, niin saat toki Paniria myös kaupasta: Apetinalla on valmis Paneer Cheese, valitettavasti se ei ole laktoositonta.

Panir-juusto:

  • 2 litraa täysmaitoa – juusto tarvitsee rasvaa
  • noin 2 ruokalusikallista sitruunamehua (tai 1 rkl viinietikkaa ja 1 rkl vettä sekoitettuna)

Laita maito kiehumaan laajapohjaiseen kattilaan, kansi päälle. Näin se kiehuu nopeammin ja ottaa vähemmän pohjaan kiinni, kun maito lämpenee tasaisesti. Tarkkaile maitoa, kun maito alkaa höyrytä, jotta se ei kiehu yli. Kun maito kiehuu, sammuta liesi ja lisää maitoon hitaasti sitruunamehua koko ajan sekoittaen rauhallisesti. Maidon pitäisi alkaa jähmettyä heti juustoksi. Poista kattila liedeltä ja anna seoksen seistä 10 minuuttia, jotta sitruunan happo erottaa juuston ja heran toisistaan. Juusto näyttää rakeiselta ja hera melko kirkkaalta nesteeltä.

Laita puuvillakangas siivilään ja siivilä tyhjän kulhon päälle. Sitten kaada kattilan sisältö siivilään. Kangas ei ole pakollinen, mutta sen avulla saat tiiviimpää juustoa. Kun hera on valunut siivilän läpi, ota siivilä kulhon päältä ja laske hanasta kylmää vettä juuston päälle. Tämä poistaa sitruunan makua ja lopun heran. Anna valua hetki. Jos käytit kangasta, purista sen avulla ylimääräinen neste pois. Voit myös painella lusikalla siivilää, jotta neste lähtee. Laita sitten panir jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi (mielellään tunniksi) siten että laitat sen päälle painoksi jotain, esim. painavan lautasen. Näin loputkin ylimääräiset nesteet irtoavat juustosta.

Voit käyttää maitoheran ruoanlaitossa, esimerkiksi sosekeiton liemenä tai riisin keitinvetenä. Sekin säilyy jääkaapissa pari päivää.

Jos haluat tehdä ruoasta helposti sulavan, tee myös kastikkeeseen tuleva jogurtti itse, ks. ohje

Mango-granaattiomenamehu-jogurttikastike

  • noin 250 g paniria, tai maun mukaan
  • 1,5 – 2 dl mangoa tuoreena (tai mangososetta)
  • 1 ¼ dl jogurttia – voit käyttää itse tehtyä tai esim. mietoa kreikkalaista jogurttia
  • noin ½ cm siivu tuoretta inkiväärin juurta, kuorittuna ja pilkottuna
  • 1-2 tl agavesiirappia tai ruskeaa sokeria
  • 3 rkl granaattiomenan mehua
  • ¼ sitruunan mehu
  • ¼ tl kurkumajauhetta
  • ¼ tl kardemummaa
  • suolaa maun mukaan
  • pari mintun oksaa

Valmistusohje:

  1. Sekoita kaikki ainekset – paitsi panir ja minttu – tehosekoittimessa ja sekoita tasaiseksi.
  2. Aseta panir laakeaan vuokaan tai uunipannulle ja kaada päälle mango-granaattiomenasose.
  3. Kuumenna 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tämä pehmentää panirin ja se maustuu soseesta.
  4. Koristele tuoreilla mintunlehdillä ja tarjoile lämpimänä.

 

 

mango turmeric smoothie

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.