Jos luet tämän artikkelin huolella nyt, vointisi saattaa olla parempi koko pitkän talven ajan.
Nyt on hyvä aika tarkistaa, kuinka hyvässä tasapainossa olet. Kun menossa oleva vata-kausi (syksy ja talvi) alkaa hyvin, voit helpommin säilyttää vointisi hyvänä tulevien kylmimpien ja pimeimpien kuukausien aikana. Kun luet tätä tekstiä, mieti samalla, kuinka sinä tällä hetkellä voit.
Viime artikkelissa kerroin, että ayurveda-tiedon mukaan syksyä ja talvea hallitsee vata-laatu* – niin luonnossa kun meissä ihmisissäkin. Ymmärtääksesi sinussa olevia vata-ominaisuuksia, on hyödyllistä tietää, mihin kehotyyppiajattelu perustuu. Ayurveda selittää, että kaikissa elämänmuodoissa on läsnä viisi perustavanlaatuista luonnon elementtiä tai laatua.
Nämä tärkeät elementit yhdistyvät kehossamme kolmeksi perusenergiaksi, joita kutsutaan doshiksi: vata, pitta ja kapha. Ne löytyvät meistä jokaisesta. Ayurvedisen tietoperimän mukaan doshalla on tiettyjä tehtäviä, samalla kun ne säätelevät monia erillisiä toimintoja mielessä ja kehossa:
- *Vata muodostuu avaruudesta ja ilmasta, ja sen laatuja ovat keveys ja liikkuvuus. Se ohjaa kehossamme kaikkea liikettä: hengitystä, verenkiertoa, ruoan kulkeutumista ruoansulatuskanavan läpi sekä hermoimpulssien lähettämistä ja vastaanottamista aivoista.
- Pitta muodostuu tulesta ja vedestä ja sen laatu on lämpö. Pitta säätelee lämpöä, aineenvaihduntaa sekä ruoan, ilman, veden ja ajatusten muovautumista kehomme rakennusaineiksi.
- Kapha muodostuu vedestä ja maasta ja sen laatuja ovat hitaus ja raskaus. Kapha hallitsee rakennetta ja nestetasapainoa. Kaphan piiriin kuuluu solut ja kaikki kiinteä materia kehossamme: lihakset, rasva, luut ym.
VATA
Vata on tärkein dosha ja sen tasapainossa pitäminen on tärkeää. Koska se vaikuttaa paljon myös muihin doshiin – niin hyvässä kuin pahassakin – sitä sanotaan joskus myös doshien kuninkaaksi. Vatan merkitys on suuri erityisesti syksyllä ja talvella sekä aina, kun sinulla on stressiä ja ylikuormitusta. Alla on tyypillisiä vatan piirteitä, yleisiä vata-epätasapainon merkkejä ja kuvauksia, miten epätasapaino syntyy.
Kun tarkastelet näitä luetteloita, voit miettiä, kuinka paljon tämä koskee juuri sinua tällä hetkellä.
Vata dosha minussa
On erittäin Vataa:
- rakastaa jännitystä ja jatkuvaa muutosta
- olla herkkä kylmälle, kuivalle ja tuuliselle säälle
- nukkua kevyesti ja epäsäännöllisiin aikoihin
- olla tavoiltaan epäsäännöllinen
- sulattaa ruokaa hyvin yhtenä päivänä ja huonosti seuraavana päivänä
- uupua helposti
- saada voimakkaita mielialan vaihteluita, jotka menevät nopeasti ohi
- käyttää rahaa nopeasti, mielijohteesta – ja kokea säästäminen vaikeaksi
- olla erittäin sosiaalinen ja haluta seurustella kaikenlaisten ihmisten kanssa
Vata pitää vaihtelevuudesta, muutoksesta ja stimulaatiosta tai jännityksestä. Muista kuitenkin, että vaikka ”vähän maustetta tekee ruoasta maukkaan, vähän liikaa pilaa maun!” Kun elämästä tulee hieman hektistä tai jännittävää, ilmaantuu usein merkkejä Vata-epätasapainosta. Tarkista alta, kuinka tasapainoinen Vata doshasi on tällä hetkellä.
Yleiset vata-häiriön oireet
Koetko näitä oireita:
- yliaktiivinen ajattelu ja huolehtiminen
- unihäiriöt
- kuiva yskä, kurkkukipu, korvasärky
- yleinen väsymys
- hidas tai nopea ruoansulatus, johon liittyy kaasuja, suolistokrampit tai huono ravintoaineiden imeytyminen
- suolistokrampit, kuukautiskipu tai alaselän kipu
- ummetus ja kaasut
- kuiva tai karhea iho
- hermostuneisuus
- huono verenkierto tai kylmät kädet tai jalat
- stressiin liittyvät ongelmat
Jos koet näitä oireita, kannattaa aloittaa vatan tasapainottaminen.
Syitä vatan häiriintymiseen
- stressi, pelot, huolet, ahdistus
- fyysinen ja henkinen uupumus, kun tuhlaamme voimavarojamme
- tupakointi, alkoholi, muut nautintoaineet
- äkillinen elämänmuutos tai vuodenajan muutos
- ruokavalion kylmät, kuivat, raa’at sisällöt
- kitkerän, mausteisen tai kutistavan ruoan syönti (salaatit, pavut, raa’at vihreät lehtivihannekset)
- aterioiden toistuva väliin jättäminen tai laihdutuskuuri
- toistuva huonosti tai liian vähän nukkuminen
- matkustaminen, varsinkin toistuva matkustaminen
- kylmä, kuiva ja tuulinen sää (syksy ja talvi)
Kuinka palautat tasapainon
Vatan tasapainottamisen avainsana on säännöllisyys. Säännöllisyys ja jokapäiväiset hyvät rutiinit ovat kaikkein tärkein osa tasapainotusta: ne pitävät vatan tasapainossa syksyllä ja talvella tai auttavat palauttamaan tasapainon, kun vata on epätasapainossa.
- Säännöllinen päivittäinen nukkumisrutiini on vatan tasapainottamisen ydinasia. Kylminä vuodenaikoina kannattaa mennä nukkumaan klo 21.30-22.00, sillä laadukas ja ihanteellisesti häiriötön uni on välttömätöntä, jotta vata doshaasi kuuluva ilo pysyy elossa.
- Varmista, että syöt säännöllisesti lämmintä ja ravitsevaa ruokaa. Kylmällä on hyvä juoda 2-3 kupillista rauhoittavaa Vata-teetä päivän aikana.
- Aloita aamu hitaasti välttäen kiirettä ja stressiä. Säännöllinen aamurutiini tarjoaa rauhaa, josta voit nauttia pitkin päivää – varsinkin kun aamurutiinisi sisältää joogaa ja/tai meditaatiota.
- Tee öljyhieronta lämpimällä Vata hierontaöljyllä ennen aamusuihkua. Aamuhieronta auttaa rauhoittamaan herkkää hermostoa kylminä aikoina ja parantaa verenkiertoa, sekä vähentää vatan kuivaa laatua kehosssa ja iholla.
- Myös kaikki vatatuotteet on tarkoitettu tasapainottamaan vataa.