Kevätväsymys vai virkeyttä ja voimaa?

Kevätväsymystä vai virkeyttä ja voimaa?

Näin kevään koittaessa ei ole harvinaista, että väsyttää. Vaikka aurinko tuo valoa, moni tuntee olonsa talven jälkeen vähän nuutuneeksi. Kun olemme talvella syöneet tukevasti ja ehkä liikkuneetkin vähän vähemmän, kehoon on voinut varastoitua kuona-aineita, jotka lähtevät nyt liikkeelle. Tämä kuluttaa energiaa sekä häiritsee ruoansulatusta ja siten ravintoaineiden – kuten raudan – imeytymistä. Sisäisellä kellollammekin on haasteita, kun valon määrä lisääntyy vauhdilla.

Keväälle on tyypillistä kosteus, usein myös viileys. Ayurvedinen kapha-vuodenaika alkaa kuivan ja pimeän vata-ajan jälkeen kosteana ja kylmänä helmi-maalis-huhtikuussa, vähän riippuen siitä, miten pohjoisessa asut. Kapha-aika kestää aina kesäkuun ensimmäisiin lämpöjaksoihin asti. Vaihto vata-kaudesta kapha-kauteen voi olla keholle vaikea. Vata-kauden aikana kehollamme on tapana suosia niitä ominaisuuksia, jotka rauhoittavat vataa.  Voimme esimerkiksi syödä vähän enemmän raskasta, makeaa ja öljyistä ravintoa. Ne kaikki tasapainottavat vataa ja ovat luonteeltaan kaphaa. Tämä on luonnollinen ayurvedinen periaate: vastakohdat tasapainottavat toisiaan.

Kevennä!

Nyt kun kapha-kausi on alkanut ja kehomme on kerännyt kaphaa vata-kauden aikana, on hyvä idea tehdä jonkinlainen puhdistus, jotta saamme ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä. Kehon kevätsiivous on hyvä idea! Näin saamme ruoansulatuksemme kuntoon ja ravintoaineet imeytyvät kehoomme entistä paremmin  – ja energiatasomme kääntyy nousuun. Näillä ohjeilla saat oloa kevyemmäksi ja väsymystä vähemmäksi:

  • Varmista, että lounas on päivän suurin ateria, jotta kehosi ei joudu sulattamaan suurta ateriaa aikaisin aamulla tai illalla, jolloin hidas kapha hallitsee ruoansulatusta. Syö kevyt aamiainen ja ota ennemmin vähän välipalaa mukaasi töihin, esimerkiksi pähkinöitä ja hedelmä.
  • Ota tuoretta inkivääriä ennen ateriaa: kuori ja pilko tuore inkiväärisiivu pieniksi paloiksi, lisää ripaus suolaa ja sitruunamehua. Vaihtoehtoisesti voit käyttää Digest Special-valmistetta.
  • Inkivääri on myös hyvä ruoan maustaja, se on vatsaystävällinen eikä nosta kehon kuumuutta kuten chili tai pippurit. Kurkuma (ripaus riittää) on myös hyvä kaphan vähentäjä.
  • Salaatin määrää on hyvä lisätä lounaalla, mutta pääpaino on kuitenkin vielä lämpimällä ruoalla. Erityisesti vihreä salaatti tai babypinaatti sekä porkkanaraaste ovat suositeltavia tähän aikaan vuodesta. Suosi myös parsakaalia/varsiparsakaalia ja muita vihreitä vihanneksia.

Puhdista!

Kevytpaasto sopii kaikille. Kokeile sosekeittoja tai Kitchari-keittoa. Voit tehdä esim. yhden keittopäivän viikossa 1-2 kuukauden ajan. Se antaa tilaa ruoansulatukselle ja kuona-aineiden poistumiselle. Kevennä iltaruokaa ja jätä kaikki maitotuotteet ja makeat iltaisin kokonaan pois. Hunajaa voit käyttää vähän. Jos olet sekasyöjä, lihaa ja kalaa kannattaa syödä nyt vähemmän ja mieluiten vain lounasaikaan.

Haluatko vauhdittaa kehon puhdistumista? Juo lämmintä tai kuumaa vettä tai Kapha-teetä pitkin päivää, yhteensä 1-1,5 litraa päivässä. Tee juoma termospulloon, niin tiedät, paljonko olet juonut.

Kevät on hyvää aikaa vauhdittaa liikuntaa. Hengästyminen ja ulkona liikkuminen puhdistavat kehoa ja takaa hyvän hapen saannin. Prana (happi) virkistää ja voimistaa. Jooga ja reipas kävely ovat jo iso askel eteenpäin. Valitse sellaista mistä pidät: voit vaikka tanssia, peuhata lasten kanssa tai tehdä jotain muuta iloa tuottavaa. Liikunta tuo voimaa ja kestävyyttä – ja virkistää eniten juuri keväällä.

Muista myös ulkoinen puhdistautuminen: saunassa suosi kuivaa löylyä. Tee kehollesi abhyanga-öljyhieronta ennen saunaan menoa näillä ohjeilla.  Voit tehostaa ihon puhdistumista myös kuivahieronnalla: vartalon ihoa kannattaa aktivoida ja kuoria hellävaraisesti Garshan-raakasilkkikäsineillä ennen suihkuun menoa. Suihkun jälkeen käytä kostealle iholle ravitsevaa ihoöljyä. Tähän käy esimerkiksi ayurvediset hierontaöljyt tai manteliöljy.

Suosituimmat tuotteet puhdistuskuurin tukemiseen:

  • Ama Cleanse sopii kaikille, mutta ei hyvin herkkävatsaisille.
  • Radiant Skin sisältää runsaasti rautaa ja puhdistusta tukevia yrttejä. Suosittelen!
  • Triphala Guggulu on erinomainen tuote, jos kaphaa on liikaa. Tehokas yhdistelmä puhdistusta ja kaphan vähentämistä.
  • Guduchi on erityisesti maksan toiminnan tukemiseen soveltuva yrtti, se sopii kaikille.
  • Triphala Plus puhdistaa ja tukee erityisesti ruoansulatuskanavaa.

Lisää puhdistusvinkkejä ja lisätietoa tuotteista löydät kuona-aineita käsittelevästä artikkelista.

Raudan puutetta?

Kuuntelin Biomedin järjestämän ”Rauta-arvot kuntoon” -webinaarin, jossa lääkäri Ville Pöntynen kertoi rauta-arvojen tutkimisesta, korjaamisesta ja syistä, miksi rauta ei imeydy. Hänen mukaansa on tärkeintä selvittää, miksi rauta-arvot ovat matalat. Sen jälkeen arvojen nostaminen ja voinnin korjaantuminen onnistuu paremmin. Arvostan kovasti, että Pöntynen keskittyy ongelman juurisyyhyn, ei vain oireen lievittämiseen.

Syyt raudanpuutteeseen ovat aina yksilöllisiä. Pöntynen mainitsee kolme syytä raudan puutteeseen: rautaa ei syödä riittävästi, se ei imeydy tehokkaasti tai sitä poistuu liikaa – esimerkiksi runsaiden kuukautisten takia. Raudan (tai yleensäkin ravintoaineiden) heikon imeytymisen syiksi hän listasi nämä asiat:

  • Ruoka-ainereagointi (yleensä maidon proteiiniin tai viljojen gluteeniin). Immunologinen reaktio voi heikentää raudan imeytymistä.
  • Helikobakteeri voi heikentää raudan imeytymistä.
  • Heikentynyt ruoansulatus eli heikentynyt vatsahappojen tai ruoansulatusentsyymien tuotanto.
  • Ohutsuolen mikrobien liikakasvun (bakteerit tai hiiva). Oire voi olla se, että vatsa turpoaa tosi nopeasti ruokailun jälkeen, kun mikrobitoiminta kiihtyy. Tällöin vatsaongelmat voivat voimistua rautavalmisteesta.
  • Tulehdus (inflammaatio, hiljainen tulehdus) – esimerkiksi sisäilmasta tai metabolisesta oireyhtymästä johtuva.
  • Hapetustressi, joka johtuu antioksidanttien puutteesta.

Lisäksi Pöntysen mukaan tulee varmistaa tietysti raudan riittävä saanti ja käydä gynekologilla, jos kuukautiset ovat hyvin runsaat.

Ayurveda-tiedossa näkemykset rauta-arvojen korjaamisesta on hyvin samoilla linjoilla. Tärkeintä on korjata ruoansulatus ja nostaa sen tehoa. Koska koko pitkä ruoansulatuskanava toimii synergiassa, niin sitä hoidetaan ayurveda-tiedossa myös kokonaisuutena ja samanlaisilla keinoilla:

  • Vahvistetaan ruoansulatusta syömällä helposti sulavaa ruokaa
  • Pienennetään vähän ruoka-annoksia
  • Syödään säännöllisen ateriarytmin mukaan
  • Lisäksi käytetään ruoansulatusta tukevia valmisteita, kuten Digest Special -tabletteja, jotka tukevat ruoansulatusta ja suoliston toimintaa. Myös Triphala Plus on erinomainen tuote suoliston tasapainottamiseen, puhdistamiseen ja toiminnan tukemiseen.
  • Jos epäilet mikrobien liikakasvua, niin Neem-valmiste on kokeilemisen arvoinen. Jos sinulla on runsaasti vataa, niin ota sitä pienin annos, koska Neem voi lisätä vataa kehossa ja mielessä.

Ruoansulatuksesta voit lukea lisää täältä https://samhita.fi/ruoansulatus-on-kaikki-kaikessa-niin-ayurvedassa-kuin-muutoinkin/

Vatsavaivoista on myös hyvä artikkeli sivuillamme https://samhita.fi/vatsavaivat-ayurvedinen-nakemys/

Jos koet, ettet saa rautaa riittävästi ruoasta, tutustu Iron Rasayana -tuotteeseen. Siinä yhdistyy ayurvediset yrtit, Amla-hedelmän C-vitamiinipitoisuus ja puhdistettu, hyvin imeytyväksi käsitelty rauta. Tuote sisältää myös Triphalaa, joten se tukee myös koko ruoansulatuskanavan hyvää toimintaa. Myös aiemmin mainittu Radiant Skin -tuote sisältää runsaasti rautaa ja tukee tehokkaasti kehon puhdistusprosesseja.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.