Kehon detox-kuuri ja kuona-aineiden eli aman eliminointi

pexels-isaac-taylor-2119758

Oletko syönyt kesällä kohtuullisesti vai veikö matkat ja lomailu ruokailusi ”hunningolle”? Ei huolta, näin vuodenajan vaihtuessa on hyvä aika tehdä pieni kehon puhdistus. Tärkeimmät asiat ayurvedisessä detox-kuurissa ovat ruoansulatuksen vahvistaminen sekä maksan ja suoliston puhdistuminen.

Ayurvedassa puhutaan amasta, joka käsitetään yleensä tahmeaksi kuona-aineeksi. Sitä syntyy ruoansulatuskanavassa kun ruoansulatus on heikko tai kun syöt liian raskaasti tai sinulle sopimattomasti, esimerkiksi liian kuivaa/rasvaista/sokeripitoista ruokaa – tai liikaa kylmää ruokaa ruoansulatusvoimaasi nähden (jäätelö). Myös muut ulkoiset tekijät, kuten ruoan lisäaineet ja hengitysilman kautta tulevat toksiinit kuormittavat kehoa ja edistävät aman muodostumista.

Aman merkkejä kehossa ja mielessä on mm. raskas olo, aivosumu ja limaisuus nielussa/kielessä. Ama voi aiheuttaa tulehdusprosesseja (inflammaatiota), ja näin vaikuttaa sairauden syntyyn. Jos haluat ehkäistä tämän kasvun, sinun täytyy välttää kuona-aineiden kerääntymistä ja huolehtia siitä, että kehosi on vahva ja hyvin ravittu.

Ama kerääntyy eri doshien alueelle seuraavasti: vata-epäpuhtaudet kertyvät usein ensin paksusuoleen heikentäen kuona-aineiden eliminaatiota. Pitta-epäpuhtaudet kertyvät usein ensin ohutsuoleen heikentäen aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imeytymistä verenkiertoon. Kapha-epäpuhtaudet kertyvät puolestaan usein ensin keuhkoihin aiheuttaen limaisuutta hengitysteissä. Jos ama jatkaa lisääntymistään pitkään, se aiheuttaa myös muiden kehon alueiden ongelmia. Tässä vaiheessa tarvitaan detoxia, koska ama on muuttunut jo paljon haitallisemmaksi.

Tilannetta korjataan ensisijaisesti keventämällä ruokavaliota ja aktivoimalla ruoansulatusta mausteilla, sitruunamehulla yms. Siirry salaateista lämpimiin keittoihin ja kehosi kiittää! Lisäksi sinun kannattaa juoda keitettyä, lämmintä vettä pitkin päivää, jotta se auttaisi ruoansulatuskanavan puhdistusprosessissa. Liikunta, raitis ilma ja hengästyminen auttavat myös kehoa puhdistumaan: ne edistävät aineenvaihduntaa ja puhdistavat verta uloshengitysilman kautta.

Nyt – kun kesän pitta-aika on vaihtumassa viileäksi ja tuuliseksi vata-ajaksi – onkin erityisen hyvä aika päästä irti kesän herkutteluista ja ottaa pieni tehokuuri kehon puhdistumiseen. Muista kuitenkin myös riittävä lepo, jotta keho saa tehdä rauhassa puhdistustyötään.

Esittelemme teille pari uutuustuotetta, jotka ovat hyvä puhdistusprosessin tuki. Nämä ayurveda-valmisteet on valmistettu perinteisten ayurvedisten reseptien mukaisesti.

Triphala Guggulu -luomu

Ayurvedinen yrttiyhdiste Triphala Guggulu sisältää Triphala-yrttejä ja Guggulua sekä Pippalia, eli Intian pitkäpippuria. Triphala Plus on yksi suosituimmista ayurveda -valmisteista, joka koostuu kolmen hedelmän yhdistelmästä: Amalaki, Bibhitaki ja Haritaki. Triphala Guggulussa perinteinen Triphala yhdistetään Intian mirha-puun pihkaan (Guggulu) ja Pippaliiin. Tämä yhdistelmä on vielä vahvempi ja tehokkaampi versio Triphalasta.

Tässä klassisessa ayurveda-valmisteessa yhdistyvät triphalan puhdistava ja nuorentava vaikutus sekä guggulun syvälle tunkeutuva puhdistava vaikutus. Triphala Guggulu puhdistaa tehokkaasti kehon kanavia ja kudoksia. Se on erityisen hyödyllinen painonhallinnassa, koska se aktivoi ruoansulatuksen voiman, edistää tervettä aineenvaihduntaa ja poistaa liiallista kaphaa. Se tukee myös ruoansulatusprosessia.

Triphala Guggulu vähentää ja lämmittää kaphaa ja lisää hieman pittaa. Se ei sovi nautittavaksi raskauden tai imetyksen aikana sen vahvan puhdistavan vaikutuksensa takia. Tuotteeseen voidaan liittää mm. seuraavia terveyttä tukevia vaikutuksia:

  • Tukee terveitä kolesterolitasoja, jotka ovat jo normaalilla alueella
  • Tukee painonhallintaa
  • Ylläpitää terveellistä ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä
  • Poistaa syvälle juurtuneita luonnollisia toksiineja kudoksista

Haluatko lukea lisää guggulusta ja triphalasta?

Tarinaa Guggulusta

Triphala – Ayurvedan tunnetuin hedelmävalmiste

Ama Cleanse (MA1010)

Huonot ruokailutottumukset, epätasapainoinen ruokavalio ja heikko ruuansulatus muodostavat Ama-nimistä haitallista ainetta kehon kudoksiin. Ayurveda pitää amaa kaikkien sairauksien kasvualustana. Ama tukkii myös kehon kanavia rajoittaen ravintoaineiden pääsyä soluihin ja estäen luonnollisen detox -järjestelmämme toimintaa.

Ama Cleanse on kokonaisvaltaisen puhdistumisen tukija: se auttaa puhdistamaan koko kehon, ei vain ruoansulatuskanavaa.

Useimmat tuotteet puhdistavat vain paksusuolen ja ruoansulatuskanavan. Tämä Detox-tuote tukee myös maksaa ja aineenvaihduntaa, mikä puolestaan tukee ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi se edistää maksan ja veren puhdistumista sekä poistaa toksiineja ja puhdistaa kehoa, jolloin energiatasomme normalisoituu. Yhdistelmä edesauttaa myös paksusuolen ja suoliston tervettä toimintaa, jolloin ruoansulatus tasapainottuu.

Jos sinulla on satunnaista närästystä tai vatsan liikahappoisuutta, tai sinulla on helposti liikaa kuumuutta kehossa ja mielessä, Triphala-rohdosvalmiste on sinulle Ama Cleansea parempi valinta.

Jos olet raskaana tai imetät tai sinulla on tunnettu sairaus, keskustele lääkärisi kanssa ennen tämän tai minkä tahansa muun ravintolisän ottamista. Tuote ei myöskään sovi lapsille, koska se sisältää runsaasti rautaa.

Haluatko lukea lisää amasta ja amavishasta? https://samhita.fi/ama-paha-amavisha-pahempi/

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita