Muista keväällä ravita kehoasi: mangosmoothie

Ayurvedinen resepti kuinka teet smoothien

Tue aineenvaihduntaprosesseja monipuolisella ravinnolla ja antioksidanteilla! Näin edistät kehon puhdistusprosesseja ja luot elinvoimaa. Lisää nyt tuoreita hedelmiä ja vihreitä vihanneksia ruokavalioosi. Yksi tapa tehdä tämä on juoda päivittäin tuorepuristettua mehua tai kokonaisista hedelmistä valmistettu smoothie.

Ayurveda-perinne kertoo myös mihin aikaan ja miten nautittuna hyödyt hedelmistä eniten:
  • Hedelmien ja hedelmämehujen nauttimiseen suotuisin aika on aamulla ja kasvismehujen osalta yleensä iltapäivällä.
  • Hedelmien ja vihannesten yhdistämistä ei yleensä suositella samaan smoothieen, koska ruoansulatuselimistö tarvitsee vihannesten käsittelemiseen pidemmän ajan kuin hedelmien käsittelyyn.
  • Mausta! Lisäämällä hieman tuoretta inkivääriä hedelmä- tai vihannesmehuihin se on helpommin sulavaa. Ripaus kanelia ja kardemummaa on sekin erinomainen valinta hedelmäsmoothieen. Kardemumma edistää ruoansulatusta. Se on luonnollinen hengityksen raikastaja ja sisältää runsaasti antioksidentteja. Kaneli on myös hyvä antioksidanttien lähde ja sen sanotaan vähentävän inflammaatioita.
  • Älä lisää smoothieen tai mehuihin jäitä. Paras lämpötila on tavallinen huonelämpötila. Näin varmistat ravintoaineiden hyvän imeytymisen. Liian kylmä juoman lämpötila hankaloittaa ravintoaineiden imeytymistä, koska kylmä ikään kuin shokeeraa ruoansulatuselimistöä. (Jos epäilet ja haluat tätä havainnollistaa, kaada desi jääkylmää nestettä vatsasi päälle aamulla herättyäsi.)
  • Smoothiet kannattaa tehdä kasvismaitoon, ei siis maitoon, jogurttiin tai rahkaan. Näin varmistat ravintoaineiden hyvän imeytymisen. Kokeile mantelimaitoa ja kesällä kookosmaitoa.
  • Taatelit ovat erinomaisia luonnollisia makeutusaineita. Ne ravitsevat kehon kudoksia ja tukevat tervettä vastustuskykyä. Tuoreet, pehmeät taatelit sopivat erityisen hyvin pittalle. Jos käytät kuivattuja taateleita, sinun tarvitsee liottaa ne ensin. Taatelit sisältävät useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kuituja ja antioksidantteja.

Tällä kertaa esittelen sinulle mango-smoothiereseptin. Voit kokeilla tätä myös ananaksesta- siitä ei tosin saa yhtä pehmeää smoothieta, mutta maku on hyvä ja ananaksessa on paljon hyviä entsyymejä.

Mango sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Se sisältää mm. magnesiumia, mangaania, B2-vitamiinia, seleeniä ja kalsiumia. Mango on hyväksi koko ruoansulatukselle ja suoliston kunnolle ja se on myös kuitupitoinen. Lisäksi se on hyvin herkullinen!

Chian siemenissä on runsaasti kalsiumia, hyviä Omega 3 -rasvahappoja ja aminohappoja (proteiinia), joten ne sopivat hyvin smoothien raaka-aineeksi. Ne geeliytyvät liotettaessa, jolloin saat niistä myös suolistolle hyviä ravintokuituja. Ne ovat erinomainen lisä smoothieen.

Mango-Chia smoothie kahdelle

  • 2,5 dl mantelimaitoa
  • 1-2 tl Chian siemeniä – liotetaan ensin
  • 1 iso tai 2 pientä mangoa
  • 3 tuoretta taatelia tai maun mukaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää 2 rkl vaahterasiirappia.
  • ripaus kardemummajauhetta
  • ripaus vaniljasokeria
  • (hieman raastettua inkivääriä jos haluat)

Valmistus:

Laita lasiin Chian siemenet. Lisää 1,5 dl mantelimaitoa, sekoita hyvin ja anna levätä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia, kunnes chian siemenet turpoavat.

Kuori mangot ja leikkaa ne kuutioiksi. Laita mangokuutiot tehosekoittimeen ja varaa halutessasi muutama koristeluun. Lisää loppu mantelimaito (1 dl), vaniljasokeri ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.

Kaada joukkoon chia-maitoseos ja sekoita vain hetki, kunnes seos on tasainen. Kaada laseihin ja nauti!

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan