Omatoiminen öljyhieronta: Spa-hoito kotonasi

Abhyanga-öljy

Abhyanga on Ayurvedan tunnetuimpia öljyhierontamenetelmiä. Voit nauttia sen vaikutuksista myös kotona, tekemällä itsellesi öljyhieronnan lämpimällä öljyllä. Sanskriitin sana Sneha tarkoittaa öljyä, mutta myös rakkautta. Kehon öljyäminen lämpimällä, laadukkaalla öljyllä on kuin ympäröisit itsesi rakkaudella: se antaa kokemuksen lämmöstä, vakaudesta ja miellyttävästä olosta. Siksi hieronnan vaikutus tunkeutuu kehon hienoja kanavia pitkin syvälle kudoksiin, vaikka ote on pehmeä.

Öljyhieronta ravitsee sekä kehoa että mieltä.  Se vakauttaa molempia  – ja lisää vastustuskykyä. Hieronta hoitaa ihoa ja kehon kudoksia ja vauhdittaa kuona-aineiden poistumista. Öljyhieronta tasapainottaa Vataa ja Pittaa sekä rauhoittaa hermostoa. Reippaasti tehtynä se aktivoi aineenvaihduntaa sopien näin myös Kaphalle. Katso blogin lopusta vinkkejä soveltamistavoista.

Kuinka usein öljyhieronta kannattaa tehdä?

Vatan kannattaa tehdä se 4-5 kertaa viikossa, Pittan 3-4 kertaa ja Kaphan 1-2 kertaa viikossa.

Millaisella öljyllä?

Käytä aina kylmäpuristettua, mieluiten luomulaatuista öljyä.

  • Vatalle sopii Vata-hierontaöljy, seesamöljy ja manteliöljy. Nämä öljyt sopivat myös kuivalle iholle kehotyypistä riippumatta. Seesamöljy tulee kuumentaa 100 asteeseen ennen ensimmäistä käyttökertaa, jotta sen laatu muuttuu hierontaan sopivaksi.
  • Pittalle sopii Pitta-hierontaöljy, kookosöljy ja auringonkukkaöljy. Nämä öljyt sopivat myös herkälle iholle kehotyypistä riippumatta.
  • Kaphalle sopii Kapha-hierontaöljy. Kapha voi aktivoida lymfakiertoa ja kuona-aineiden poistumista ensin kuivahieromalla/-harjaamalla kehoaan, esim. raakasilkkisillä Garshan-käsineillä, kuivaharjausharjalla tai mm. pellavaisella pesulapulla.

Kuinka teet öljyhieronnan?

Öljyhierontaan kannattaa käyttää aikaa ainakin 15 minuuttia, mutta pelkkä kehon öljyäminenkin ennen suihkua tai saunaa on hyödyllistä. Valitse lämmin hierontapaikka, esim. kylpyhuone. Lisätunnelmaa saat himmentämällä valoja tai käyttämällä kynttilän valoa. Halutessasi voit tuoda tilaan aromaöljylampun ja rentouttavaa musiikkia taustalle.

Suojaa hierontapaikan lattia esim. vanhalla pyyhkeellä tai kertakäyttölakanalla, öljytahrojen varalta. Lämmitä tarvittava määrä öljyä pienessä astiassa esim. vesihauteessa. Lämpötila saa olla vähän yli kehon lämpötilan, mikä tuntuu miellyttävältä.

Levitä öljyä käsin koko keholle päästä jalkoihin (päänahkaan vain muutama tippa). Määrä on sopiva, kun hieronta on helppoa. Vatalle enemmän öljyä, Kaphalle niukemmin. Hiero vähän aikaa päätä, kasvoja ja korvalehtiä, nämä ovat tärkeä alue. Hiero sitten koko keho, pitkien luiden suuntaisesti ja nivelien kohdalla pyörittäen. Jalkaterät kannattaa hieroa huolellisesti.

Öljyhieronnan jälkeen voit mennä suoraan suihkuun, kylpyyn tai saunaan. Öljy puhdistaa ihoa, joten sinun ei tarvitse pestä ihoa saippualla, ellet halua. Näin öljystä jää pieni osa suojaamaan ihoa.

Lisää vinkkejä

Jos haluat syventää untasi, tee öljyhieronta illalla. Voit tehdä sen myös pienellä määrällä öljyä (tai pyyhi ylimääräinen öljy pois), ja mennä suoraan nukkumaan ilman suihkua. Näin hermostoon/Vataan saadaan voimakkaampi vaikutus. Tämä voi olla liian voimakas hoito, jos sinulla on paljon Kaphaa tai kuona-aineita.

Voit myös öljyhieronnan jälkeen pukeutua kylpytakkiin ja mennä vuoteeseen lepäämään noin puoleksi tunniksi. Tämäkin rauhoittaa hermostoa. Jos nukahdat, se ei haittaa. Levon jälkeen suihkuun, ja olosi on uudistunut.

Selluliittiin ja aineenvaihduntaan sopii Garshan eli kuivahieronta raakasilkkikäsineillä tai kuivaharjaus ensin, ja sitten napakka hieronta Kapha-hierontaöljyllä. Suihkun lopuksi lyhyt viileä/kylmä suihku herättää kehon ja aineenvaihdunnan.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.