Värit voivat edistää ayurvedisen kehotyypin tasapainoa

Värit sisustuksessa ja vaatteissa

Helmikuun blogissa puhuimme hieman väreistä. Syvennän samaa aihetta tässä kirjoituksessa: mitkä värit harmonisoivat vataa, pittaa ja kaphaa? Mitkä ovat hyviä ja ”huonoja” värejä sinulle? Seuraavassa on yleiskatsaus aiheesta. Katso, osuvatko sinun lempivärisi yhteen kehotyyppisi kanssa.

Värit vaikuttavat erityisesti tunteisiin ja mielentilaamme. Jokaisella värillä on yksilöllinen energia – värithän tulevat valon eri aallonpituuksista. Jotkut värit tuntuvat harmonisoiville, jotkut aktivoiville. Ennen kuin mennään yksityiskohtiin, haluan muistuttaa, että värit ovat vain yksi osa ympäröivästä maailmastasi – vaikka niillä on merkitystä, tätä merkitystä ei tule liioitella. Kokonaistasapainosi kannalta esim. ravintoon ja vuorokausirutiineihin liittyvät asiat voivat olla sinulle paljon tärkeämpiä.

Joogassa ja Ayurvedassa mielen ja tunteiden liikettä mitataan kolmella gunana tunnetulla energialla:

 • Sattvinen energia on tasapainoa ja rauhallisuutta lisäävä. Väreinä sattvisina pidetään esimerkiksi valkoista, kultaa ja persikkaa/pehmeää lohenpunaista.
 • Rajasinen energia on stimuloiva ja aktiviteettia lisäävä. Tähän värikategoriaan kuuluvat esimerkiksi keltainen, oranssi ja punainen.
 • Tamasinen energia maadoittaa, passivoi ja tekee usein olosta raskaan. Tamasisia värejä ovat esimerkiksi tummanruskea, musta ja tummanharmaa.

Jos tiedät jo ayurvedisen kehotyyppisi, voit tästä artikkelista nähdä, mitkä värit tasapainottavat sinua ja mitä värejä sinun ehkä kannattaa välttää. Jos et tiedä vielä kehotyyppiäsi, voit testata sen täällä.

Yleisesti ottaen sattviset värit luovat tasapainoa, kun taas rajas-värit voivat luoda epätasapainoa, erityisesti vatalle ja pittalle. Kaphalle ne sopivat paremmin. Tummat värit ovat yleensä tamasisia ja suurina määrinä ne tuovat mieleen raskautta. Yleensä ne lisäävät kaphaa.

Värien merkitys korostuu erityisesti vaatevalinnoissa ja kodin sisustuksessa. Jos pidät yleensä neutraaleista väreistä sisustuksessa, voit hyötyä muutamasta värikkäästä tyynystä, torkkupeitosta tms. silloin kun tarvitset lisää energiaa. Tai osta muutama värikäs huivi piristämään päivääsi. Maanläheiset värit puolestaan maadoittavat oloa silloin kun olo tuntuu levottomalta tai rauhattomalta.

Vata-dosha on laadultaan kevyt, liikkuva ja viileä. Väreistä vataa kuvaa lähinnä sininen.  Liiallinen vata aiheuttaa yleensä liiallista ajattelemista, huolestumista ja unettomuutta. Vältä tällöin voimakkaita, kirkkaita värejä ja mustaa – sekä sinistä jos tunnet olosi kylmäksi. Vataa tasapainotetaan lämpimillä ja rauhallisilla väreillä, kuten oranssi, kulta ja hunajankeltainen; lämpimät pastellivärit tuovat maadoitusta ja iloa. Beige ja vihreä ovat myös erityisesti vataa rauhoittavia värejä.

Pitta-dosha on laadultaan kuuma, kostea ja terävä. Liiallinen pitta aiheuttaa yleensä kärsimättömyyttä, kehon ja mielen kuumuutta ja impulsiivisuutta. Väreistä punainen kuvaa parhaiten pittaa –  joten jos sinulla on liikaa pittaa, vältä erityisesti punaista. Pittaa rauhoittavat viilentävät ja rauhalliset värit kuten sininen, valkoinen, hopea, viileät pastellit ja neutraalit värit. Myös viileät (siniseen taittavat) vihreät sävyt sopivat pittalle. Vältä voimakkaan lämpimiä tai kirkkaita värejä, kuten kirkkaan punaista ja keltaista ja erityisesti neonvärejä. Välkkyvät voimakkaat värit voivat nostaa pittaa voimakkaasti.

Kapha-dosha on laadultaan viileä, kostea ja raskas. Tumman vihreä ja ruskea ovat kuvaavimmat värit kaphalle. Liiallinen kapha aiheuttaa yleensä viileän, raskaan ja aikaansaamattoman olon, mikä saattaa johtaa jopa masennukseen. Kirkkaat värit ovat kaphalle tärkeitä! Punaiset sävyt kuten purppura ja koralli, oranssi, kirkas keltainen, lämmin oranssi ja kontrastivärit virkistävät ja edistävät kaphan tasapainoa. Vältä vaaleita, kalpeita värejä kuten valkoinen, hopea, ja siniseen taittavat sävyt. Erityisesti tummat värit ovat lisäävät raskasta oloa.

Musta ei sovi millekään doshalle liiallisesti käytettynä

Värejä on tietysti monen eri sävyisiä, mutta yleisesti ottaen puhtaiden värien laadut voidaan jakaa kehotyyppiajattelun mukaisiin laatuihin seuraavasti:

 • Valkoinen on laadultaan viileä ja kostea. Se sopii parhaiten pittalle.
 • Musta on kylmä, kuiva ja raskas. Se ei sovi millekään doshalle liiallisesti käytettynä.
 • Sininen on viileä ja kuiva. Se sopii parhaiten pittalle.
 • Vihreä on kostea, laadultaan muuten neutraali. Se on vataa tasapainottava väri, mutta sen eri sävyt sopivat melko hyvin joka doshalle: siniseen taittavana pittalle ja keltaiseen taittavana paitsi vatalle myös kaphalle.
 • Punainen on kuuma, stimuloiva ja kuiva. Se on paras kaphalle, ja vatalle se sopii rauhallisina sävyinä. Punainen lisää pittaa.
 • Keltainen on lämmin ja kostea. Se sopii parhaiten kaphalle, ja vatalle se sopii rauhallisina sävyinä.
 • Ruskea on neutraali. Lämmin, pehmeän sävyinen ja vaaleahko ruskea sopii kaikille kehotyypeille rauhoittavana elementtinä.
 • Oranssi on lämmin ja kuiva. Se tasapainottaa vataa ja kaphaa, ja mietona sävynä sopii myös pittalle.
 • Violetti on viileä ja kuiva, punasävyisenä lämmin ja kuiva. Viileäsävyinen sopii hyvin pittalle, lämpimämmän sävyisenä myös vatalle ja kaphalle.

Värejä voit siis yhdistellä mielesi mukaan, mutta näillä vinkeillä voit täydentää kotisi eri huoneiden sisustusta, vaatekaappiasi ja vaikkapa tietokoneesi taustakuvaa. Sanotaan, että värien aallonpituustaajuudet voi siirtää myös veteen: jos esimerkiksi haluat viilentää oloasi, niin laita vettä isoon siniseen lasiin ja jätä se esimerkiksi ikkunalaudalle päiväksi. Näin saat viilentävää ja rauhoittavaa vettä. Itse en ole tätä testannut, mutta ohjeen olen nähnyt useasti. Myös värikkäät kasvikset tuovat energiaa ja hyviä fytokemikaaleja ruokavalioosi.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.