Gluteenittomat Masala Dosa -lettuset ja helppo Raita-jogurttikastike

The delicious indian dosa composition

Kick-hernejauhosta ja riisijauhosta tehdyt dosat ovat täyttäviä ja vataa rauhoittavia, ja sopivat hyvin talviruoaksi. Ohje näyttää pitkältä, mutta loppujen lopuksi lettuset ovat melko yksinkertaisia tehdä. Jos kaipaat lisäpirteyttä ruokaan, voit lisätä lautaselle chutneytä (mausteista hilloketta), joko ostettua tai tekemällä kotitekoista omena-chutneyta. Tämä omena-chutney säilyy pari päivää jääkaapissa, joten voit tehdä sitä kerralla enemmänkin.

Dosat:

  • 1,5 dl Kick-hernejauhoa (esim. Foodin-sarjasta)
  • 1,5 dl gluteenitonta riisijauhoa
  • 0,5 tl  leivinsoodaa
  • 0,5-1 tl suolaa (maun mukaan)
  • noin 5 dl vettä
  • gheetä tai öljyä paistamiseen

Raita-jogurttikastike:

  • 2 dl paksua turkkilaista tai kreikkalaista maustamatonta jogurttia
  • noin 10 – 15 cm pala kurkkua, kuorittuna, siemenet poistettuna ja raastettuna
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 1 tl currya tai Kitchari-maustetta

Peruna-curry täyte:

  • 2-3 keskikokoista keitettyä perunaa, kuorittuna ja pilkottuna pieneksi
  • 1 pieni sipuli pilkottuna pieneksi
  • (1 valkosipulin kynsi pilkottuna)
  • 1 dl herneitä tai pieneksi pilkottuja varsiparsakaalin (broccolinin) palasia
  • 1 vihreä pieni paprika, tulisia tai mietoja – tai 1/4 punaista paprikaa pilkottuna
  • 1 tl gheetä tai ruokaöljyä
  • 0,5 rkl inkiväärin juurta raastettuna (tai vaihtoehtoisesti inkiväärijauhetta)
  • 1 tl juustokuminaa, siemeniä tai jauhetta
  • 0,5 tl kurkumajauhetta
  • puolen sitruunan mehu
  • 1 tl Kitchari-maustetta

(Huom. inkiväärin, juustokuminan ja kurkuman voit myös korvata laittamalla niiden sijaan 2 tl Kitchari-maustetta tai currya, ja tulisuutta voit toki säätää itse.)

  1. Tee ensin dosa-taikina valmiiksi sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää vettä noin 2 dl. Jos haluat ohuemman taikinan, voit lisätä siihen vähän vettä. Lisää vettä vähitellen, jotta voit säädellä taikinan paksuutta.
  2. Valmista raita-kastike: sekoita jogurtti, raastettu kurkku, suola ja mausteet. Kurkun siemenet otetaan pois, koska siemenkodassa on paljon nestettä. Raita saa olla melko paksua ja täyteläistä.
  3. Kuori, pilko ja keitä perunat. (Kuori ja pilko ne ennen keittämistä.)
  4. Kuumenna ghee pannulla keskilämmöllä, lisää sipulit ja kuminan siemenet. Paista pari minuuttia öljyssä, kunnes sipuli on pehmennyt ja kuminan siemenet ovat saaneet hieman väriä. Lisää maustejauheet ja pyöräytä lastalla, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Lisää pilkotut, kypsät perunat ja muut vihannekset. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia, lisää sitten suola ja sitruunamehu. Sekoita kevyesti, laita kansi pannun päälle ja siirrä pannu pois liedeltä.
  5. Aloita lettusten paistaminen: suosittelen keraamista paistinpannua. Kun pannu on kuumentunut hyvin, laita vajaa desilitra taikinaa pannulle ja levitä se lastalla tasaiseksi, jos on tarvetta. Paista kuumalla pannulla, kunnes alapuoli on ruskistunut. Käännä kuten paistaisit lettuja. Kumoa lautaselle.

Laita pari lusikallista täytettä dosa-lettuselle ja taita dosa, jotta se muodostaa taskun täytteen päälle. Syö raita-kastikkeen kanssa.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan