Tulsi, yrttien kuningatar

Ayurveda_ja_pyha-basilika

Tulsi – intialainen pyhä basilika – on aromaattinen yrtti, joka kuuluu basilikakasvien sukuun. Se on alun perin kotoisin keskisestä Intiasta, mutta sitä kasvatetaan nykyisin trooppisella vyöhykkeellä pitkin itäistä pallonpuoliskoa. Se on sukua maustebasilikalle, mutta sillä on paljon enemmän terveyttä tukevia ominaisuuksia.

Ayurvedassa tulsi tunnetaan “korvaamattomana” ja “yrttien kuningattarena”. Kun tulsista puhutaan elämän eliksiirinä, viitataan usein sekä sen lääkinnällisiin että sen henkisiin vaikutuksiin. Tulsia käytetään mm. meditaatiossa rauhoittumisen tukena sen tasapainottavien ominaisuuksien vuoksi. Ayurvedan mukaan tulsi kirkastaa mieltä ja saa elämän näyttämään selkeämmältä. Tulsi on perinteisesti nähty tasapainottavana ja vahvistavana yrttinä, jota suositellaan usein päivittäiseen käyttöön.

Ayurveda-teksteissä tulsin kerrotaan olevan laaduiltaan mausteinen, karvas, kevyt, kuiva ja lämmittävä. Nämä laadut tasapainottavat vataa (mm.hermosto) ja kaphaa (mm. kehon nesteet). Vatan ja kaphan kylmä ominaislaatu lisääntyy syksyn, talven ja kevään aikana. Tulsilla on positiivinen vaikutus hengitysteihin. Sen sanotaan puhdistavan ja vahvistavan hengitysteitä: tulsin lämmittävä ja mausteinen laatu laittaa liman liikkeelle ja vähentää sitä. Siksi Tulsia käytetäänkin yskässä ja allergisissa reaktioissa.

Tulsi länsimaisen tutkimuksen silmin

Länsimaisen tieteen parissa on viime vuosikymmeninä virinnyt laaja kiinnostus intialaisten yrttien ominaisuuksia ja vaikutuksia kohtaan. Käsittelen tässä tulsin vaikutuksia immuunivasteeseen, hermostoon ja aineenvaihduntaan.

Tulsin lääkinnällisiä ominaisuuksia on tutkittu kaikkiaan sadoissa erilaisissa tutkimuksissa: laboratoriossa, eläinkokeissa sekä ihmisillä. Tutkimukset paljastava, että tulsilla on oma ainutlaatuinen yhdistelmävaikutuksensa. Sillä on antimikrobisia ominaisuuksia, joihin sisältyvät esimerkiksi antibakteeriset ja antioksidanttiset ominaisuudet. Se näyttää myös heikentävän monia patogeenejä, jotka ovat erilaisten infektioiden taustatekijöitä – siten sitä pidetäänkin laajasti immuniteettia tukevana.

Tutkimusnäyttöä löytyy myös siitä, että Tulsin käyttö voi tukea hermostoa ja siten vähentää henkistä stressiä. Tulsin farmakologiset vaikutukset vahvistavat kehon ja mielen stressinsietokykyä erityyppisiä stessitekijöitä vastaan – ja näin säilyttämään kehon ja mielen tasapainoa. Se näyttäisi myös vaikuttavan positiivisesti muistiin ja kognitiiviseen toimintaan. Lisäksi sillä on myös ahdistusta ja masennusta lievittävä vaikutus.

Tulsin on todettu torjuvan metabolista stressiä normalisoimalla verensokeri-, verenpaine- ja lipiditasoja. Ayurvedassa on tiedetty jo kauan sen ruoansulatuskanavan ja maksan hyvinvointia tukevat vaikutukset.

Tulsin luomuviljely on nykyisin merkittävä elinkeino tuhansille maanviljelijöille Intiassa. Kun tulsin käyttö länsimaissa kasvaa, tarjoutuu intialaisille viljelijöille samalla luontainen ja arvokas tapa parantaa perheidensä elintasoa.

Vaikka maustebasilika on eri kasvi kuin pyhä basilika, sitäkin kannattaa käyttää ruoanlaitossa. Siinä on joitakin tulsin hyviä ominaisuuksia. Hienon maun lisäksi se tuo ruokaan terveyttä tukevia flavonoideja ja edistää ruoansulatusta.

 

Lähteitä ja taustatietoa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/
https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/ocimum-tenuiflorum
https://maharishiayurvedaindia.com/blogs/ayurveda-knowledge-center/benefits-of-tulsi

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.