Iho kannattaa kesällä suojata liialta auringolta

Ayurveda-ja-aurinko

Aurinko on tärkeä kaikelle elämälle. Ihmiselle se on paras luonnollinen D-vitamiinin lähde, mikä varmistaa mm. hyvän immuniteetin ja  kalsiumin imeytymisen luustoomme. Mutta kuinka paljon auringonvaloa on tarpeeksi ja milloin sitä on liikaa? Kuten melkein kaikessa Ayurveda-tiedossa, kaikki riippuu yksilöllisestä kehotyypistäsi. Jos kehotyypissäsi hallitsee pitta tai vata, niin olet herkempi auringolle kuin kapha-tyyppi. Yleisesti ottaen, pittan iho on herkkä, vata-iho on kuiva ja kapha-iho on paksu ja helposti rasvoittuva. Lue lisää eri ihotyypeistä: https://samhita.fi/ayurvedinen-ihonhoito/

Aurinko ja lämpö aktivoivat kaikilla kehotyypeillä pittaa, joka säätelee kehon aineenvaihduntaa ja lämpöä. Kesällä et yleensä tarvitse lisälämpöä auringosta. Kun pitta dominoi, olo voi olla kärsimätön ja mieli helposti ärtyvä. Iholla kesän kuumuus ja liiallinen kosteus lisää helposti punoitusta sekä ärtymis- ja tulehdusreaktioita. Koska iho suojaa koko kehoamme, iho-ongelmilla voi olla vaikutus koko kehoon.

Iho-ongelmien syitä ayurvedan mukaan:

Nancy Lonsdorf on yksi tunnetuimmista yhdysvaltalaisista ayurvedaan perehtyneistä lääkäreistä. Hän on hoitanut paljon iho-ongelmia. Londsdorf näkee stressin olevan syy moniin iho-ongelmiin. Stressaantuneen ihmisen keho tuottaa runsaasti kortisolia, joka on samaa ainetta kuin lääkkeenä myytävä kortisoni. Kortisonin sivuvaikutuksia ovat mm. kollageenin väheneminen ja akne. Kollageenin väheneminen näkyy iholla ryppyinä sekä ihon pussittamisena ja velttoutena. Stressi vaikuttaa myös ruoansulatuksen toimintaa heikentävästi, mikä edesauttaa kuona-aineiden syntymistä. Kehon kuona-aineet ja ravintoaineiden heikentynyt imeytyminen aiheuttaa ryppyjä ja samean ihon.

Tohtori Lonsdorfin mukaan ihon kollageenintuotantoon voi vaikuttaa ruokavaliolla: Syö riittävästi proteiinia ja hedelmiä/marjoja. Kollageeni muodostuu proteiinista. Kollageenin muodostumiseen tarvitaan runsaasti C-vitamiineja. Toisaalta kofeiini vähentää kollageenin tuotantoa ja kollageenin määrää kehossa. Ayurvedassa kollageeni nähdään kaphana, joten kapha-kehotyypillä sitä on luontaisesti enemmän.

Nancyn vinkit yleisimpiin kasvojen ihon parin yleisen iho-ongelman hoitoon ovat:

 • Akne voi puhjeta murrosiässä tai välillä myös vaihdevuosien alussa. Aknessa ihon öljyisyys viittaa lisääntyneeseen kaphaan ja tulehdus viittaa pittaan. Pittaa ja kaphaa rauhoittaa ruokavalio, joka on kohtuullisen kevyt, vähäsuolainen ja sisältää runsaasti vihanneksia, on ensisijainen aknen hoito.
 • Rosacea eli ruusufinni on pitta-ongelma. Tasapainota siis pittaa. Nauti runsaasti vihanneksia ja makeita hedelmiä. Vältä kuitenkin pinaattia, koska se kuumentaa (ehkä sen sisältämän oksaalihapon vuoksi). Stressi pahentaa ruusufinniä.
 • Silmäpussit tulevat erityisesti myöhäisestä iltaruokailusta. Tämä lisää limaisuutta ja kehon kuona-aineita (amaa) erityisesti silmien alueella, nenässä ja nielussa. Vältä illalla juustoa, hapanmaitotuotteita tai jäätelöä, jotka sisältävät runsaasti limaisuutta tuottavia aineita.

Auringossa on voimaa

Maharishi Ayurveda -lääkäreiden neuvosto kehottaa välttämään pitkää altistumista auringolle – erityisesti silloin, kun olet ärtynyt, nälkäinen tai emotionaalisesti järkyttynyt, sillä nämä tekijät lisäävät pittaa (eli kuumuutta) kehossa ja tekevät ihosta entistä herkemmän auringon vaurioille. Ihmisten, joiden kehossa on luonnostaan enemmän pittaa, tulisi aina huolehtia siitä, että he suojaavat itsensä keskipäivän auringolta.

Jos sinulla on vaalea iho tai tiedät, että pitta on hallitsevana kehotyypissäsi, olet herkempi auringolle. Pittalle ja vaalealle iholle liika auringonvalo (ja ultraviolettisäteily) voi johtaa ihon nopeaan ikääntymiseen, kuten ryppyihin, ihon ohentumiseen ja pigmenttimuutoksiin. Vaaleaihoisen tulisi järjestelmällisesti välttää pitkäaikaista altistumista voimakkaalle auringonpaisteelle, koska heidän ihonsa tuottaa vähemmän melaniinia – eli pigmenttiä, joka toimii suojana UV-säteilyn vaikutuksilta. Aamuaurinkoa pidetään yleensä päivä- ja iltapäiväaurinkoa lempeämpänä herkälle ja vaalealle iholle.

Ayurvedinen ihon hoito lyhyesti:

 • Maksan hyvinvointi heijastuu nopeasti ihon hyvinvointiin, siksi ihon elinvoimaa tukevat erityisesti maksaa puhdistavat yrtit. Tunnetuimpia ayurvedisia yrttivalmisteita tähän tarkoitukseen ovat Liver Care, Guduchi ja Neem. Liver Care on hyvä yleistuote, joka sopii kaikille. Guduchi sopii erityisesti vatalle ja pittalle, Neem puolestaan pittalle ja kaphalle.
 • Ihon puhdistus kasvoille ja vartalolle: päivittäiseen puhdistukseen Rose yrttisaippua ja Pitta-yrttisaippua ovat mukavan viilentäviä ja rauhoittavia – ja sopivat myös herkälle iholle.
 • Puhdistuksen jälkeen kosteuta kasvojen iho Pitta- tai Ruusu-kasvovoiteella. Nämä ekokosmetiikkatuotteet sisältävät ainesosia, jotka ovat ayurvedassa tunnettuja ihoa vahvistavasta vaikutuksestaan: ne edistävät luonnollista, pitkäaikaista vastustuskykyä auringon aiheuttamia vaurioita vastaan ja sisältävät antioksidantteja vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita vastaan. Voiteet eivät sisällä aurinkosuojaa, mutta ne voivat auttaa pitämään ihosolut terveinä ja hyvin ravittuina.
 • Öljyhieronta: tee öljyhieronta vartalolle vähintään kerran viikossa, tai useammin, jos oleilet paljon auringossa. Katso ohje. Öljyhierontaan suosittelemme Pitta-hierontaöljyä, kookosöljyä tai oliiviöljyä.

Kesäihon ruokavalio

Ihomme – kuten koko kehomme – on muodostunut niistä ruoka-aineista, joita syömme ja juomme. Ihovaurioiden välttämiseksi kesällä on hyödyllistä välttää pittaa lisääviä ruoka-aineita. Tällaisia ”lämmittäviä” ja siksi vuodenaikaan huonommin sopivia ovat esimerkiksi:

 • Punaiset chilipaprikat ja tulinen ruoka yleensäkin
 • Etikkaiset säilykkeet tai maustekastikkeet, tomaattisäilykkeet
 • Happamat ja suolaiset ruoat
 • Huonolaatuiset rasvat: vältä liian öljyistä/paistettua/uppopaistettua ruokaa
 • Hiilihapotetut juomat ja alkoholijuomat
  Runsas sokerin käyttö ei myöskään ole hyväksi iholle.

Suosi makeahkoja makuja ja erityisesti vihreitä vihanneksia, sillä niillä on viilentävä vaikutus sekä mieleen että kehoon:

 • Makeat, mehukkaat hedelmät (päärynät, vesimeloni, cantaloupe-meloni ym.) ja makeat kotimaiset marjat
 • Viilentävät vihannekset, kuten kurkku, kesäkurpitsa, tuoreet pavut ja lehtivihannekset. Saat näistä myös ihon kaipaamaa nestettä ja hivenaineita
 • Luonnostaan makeat elintarvikkeet, kuten riisi ja maitotuotteet.
 • Oliiviöljy ja ghee kohtuudella käytettynä ovat hyväksi iholle.
 • Kokeile tätä ihoa suojaavaa mausteseosta, joka stimuloi ruoansulatusta ilman ylikuumenemista: Kuullota kurkumaa, korianteria, fenkolia ja juustokuminaa (kaikkia saman verran) gheessä ja lisää sitä vihanneksien tai riisin/viljojen sekaan.
 • Suosittelemme myös ruokien maustamista Luomu Pitta Churnalla, jonka viilentävistä mausteista on hyötyä pittan palauttamisessa tasapainoon.

Artikkelin taustalähde:
Dr. Nancy Lonsdorfin haastattelu, MAPI https://mapi.com/blogs/articles/protect-your-skin-from-the-summer-sun

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.