Ayurvedinen ihonhoito

girl-2771001_1280

Tiesitkö, että ihotyypitkin ovat vatan, pittan tai kaphan hallitsemia – eikä tämä mene aina kehotyyppisi mukaan? Haastattelemamme Ayurvedisen ihonhoidon asiantuntija Rosi Sotkasiira on ekokosmetologi, tietokirjailija ja yksi Pohjoista Ayurvedaa keholle mielelle ja iholle -kirjan tekijöistä.

Rosi haluaa johdattaa meidät kokonaisvaltaiselle matkalle kohti syvempää tietoisuutta itsestämme ja ihostamme. Hän näkee, että ihoa ei tulisi hoitaa pelkästään pinnalta, koska mahdollisten iho-ongelmien taustalla on aina jokin kehon tai mielen epätasapainoon liittyvä syy. Kun pystyt tulkitsemaan kehosi, mielesi ja ihosi viestejä paremmin, voit hoitaa ihoasi – ja koko kehoasi lempeydellä, kokonaisuus huomioon ottaen.

Ayurvedisessa ihonhoidossa sisäinen hoito on avainasemassa. Epätasapainoa hoidetaan aina epätasapainoa aiheuttavien laatujen vastakohdilla.  Esimerkiksi jos ihoa kuumottaa, se on punainen ja kutiseva, otetaan ruokavalioon runsaasti viilentäviä ruoka-aineita.

Ayurvediset ihotyypit

Vata ihotyyppi

Vata-ihotyyppi on kuiva, rakenteeltaan ohut ja tuntuu koskettaessa viileältä. Tasapainoinen iho on kaunis, sileä, sävyltään tasainen ja ihohuokoset ovat todella pienet. Epätasapainoisessa vata-ihossa kiristävä tunne sekä ihon karheus ja hilseily on yleistä. Vata-iholla ei esiinny juurikaan epäpuhtauksia, mutta epätasapainossa ihon pintakuivuus lisääntyy, minkä vuoksi iho ei pääse uusiutumaan normaalisti.

Tämä ihotyyppi janoaa rasvaa ja kosteutta. Vata-ihoisten on tärkeä huolehtia riittävästä kosteuden saamisesta niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Sisäisessä hoidossa tulisi lisätä hyviä rasvoja, kuten esimerkiksi gheetä (kirkastettu voi) tai seesamöljyä. Myös avokado, siemenet ja pähkinät sisältävät paljon hyviä rasvoja, jotka ravitsevat kehoa sisäisesti. Sisäistä hoitoa tukemaan on tärkeää valita tarpeeksi kosteuttavia ja ravitsevia kosmetiikkatuotteita. Vata ihotyyppiä voi harvoin kosteuttaa liikaa.

Vata-iho- ja kehotyypillä viileys ja kylmyys ovat vahvasti läsnä, minkä vuoksi olisi tärkeää nauttia ateriat ja juomat lämpiminä. Kylmän salaatin tai smoothien sijaan Rosi suosittelee nauttimaan esimerkiksi lämpimiä keittoja ja pitkään haudutettuja juurespatoja. Jääveden juomista olisi myös syytä välttää, sillä se hidastaa ruuansulatuksen toimintaa, eikä imeydy kehoon kunnolla. Keitä siis juomavesi aina etukäteen ja pidä se mukana esimerkiksi termospullossa, ja nauti Vata-teetä erityisesti iltaisin.

Vata ihotyypin hoidossa on tärkeä huomioida myös hyvien rasvojen riittävä saanti. Laadukkaat omega -rasvahapot ravitsevat ihoa sisältäpäin ja tekevät hyvää myös sydämen ja aivojen toiminnalle. Omega-7 on erityisen tärkeä rasvahappo ihon ja limakalvojen hyvinvointia ajatellen. Käytä iholle hellävaraista ja ihoa ravitsevaa puhdistustuotetta, kuten puhdistusvoidetta tai puhdistusöljyä.

Pitta ihotyyppi

Kaikille kehotyypeille on omat elementtiparit, jotka ovat hallitsevia. Pittan elementit ovat tuli ja vesi, jotka ovat myös pittan ihotyypin hallitsevat elementit. Tuli tuo iholle lämpöä ja ulkoisesti se näkyy iholla punertavana värinä ja erilaisina herkkyysreaktioina. Pitta iho palaa helposti auringossa ja sillä on taipumusta pisamiin ja pigmenttimuutoksiin muita ihotyyppejä helpommin. Liiallisesta pittasta iholla kertovat mm. kuumottava tai polttava tunne, kutiavat ja punaiset ihottumat, couperosa ja rosacea (ruusufinni) sekä akne. Ihotyyppi on yleisesti herkkä sekaiho.

Pittan ihonhoidossa viilentäminen onkin avainasemassa, jolloin tavoitteena on sammuttaa roihuava tuli niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Pitta iho kaipaa viilennystä ja erityisen hellävaraista hoitoa. Ayurvedassa suositellaan erityisesti kookosöljyn käyttöä sekä sisäisesti että myös ulkoisesti, esimerkiksi vartalohieronnassa sen viilentävän ominaisuuden vuoksi.

Ruokavaliossa olisi syytä välttää voimakkaita, tulisia ja happamia makuja, jotka lisäävät kehon kuumuutta, kuten kahvia, alkoholia, valkosipulia, chiliä, tomaattia ja paprikaa. Suosi makeita ja viilentäviä ruoka-aineita ja mausteita, lehtivihreää ja makeita hedelmiä. Suosi myös kookosvettä, aloeveraa, vesimelonia ja makeita mansikoita. Amalaki on erityisen pittaa rauhoittava tuote, joka sisältää paljon C-vitamiinia.

Ulkoisessa hoidossa suosittelen käyttämään todella hellävaraisia, rauhoittavia ja viilentäviä ihonhoitotuotteita. Kasvojen puhdistamisessa tulisi suosia lempeitä tuotteita, liian pesevien sijaan ja kosteuttaa ihoa viilentävällä kasvovedellä, kuten ruusun kukkaisvedellä. Ihon ravitsemiseen tulisi myös valita ihoa rauhoittava ja tasapainottava öljy, kuten helokkiöljy, joka sopii erityisen hyvin herkälle pitta-iholle sen rauhoittavan ominaisuuden ansiosta.

Kapha ihotyyppi

Kapha ihotyypin ominaisuuksiin kuuluu ihon kiiltely, laajentuneet ihohuokoset ja vahva rakenne. Kapha-iho erittää rasvaa tehokkaammin kuin muut ihotyypit, minkä vuoksi talirauhaset tukkeutuvat helposti aiheuttaen epäpuhtauksia. Ihon väri voi olla samea ihon heikentyneestä pintaverenkierrosta ja hidastuneesta happiaineenvaihdunnasta johtuen. Tasapainoisena kapha-iho on vahva ja pehmeä. Se ikääntyy muita ihotyyppejä hitaammin sen luonnollisen kosteuden ja vahvan kollageenin vuoksi.

Kapha ihonhoidossa tärkeintä on aktivoida kehoa ja pitää hyvää huolta aineenvaihdunnasta säännöllisen liikunnan ja ruokavalion avulla. Hikoilu auttaa kehoa ja ihoa puhdistumaan kuona-aineista, joten aktiivisten liikuntalajien harrastaminen tekee hyvää myös kapha-iholle. Kapha ihotyyppi on myös luonnostaan viileä, joten liikunta tuo iholle lämpöä, joka tekee hyvää pintaverenkierrolle.

Ruokavaliossa olisi tärkeä suosia runsaasti tuoreita hedelmiä ja kasviksia, jotka olisi hyvä nauttia kypsennettyinä, aineenvaihduntaa parantavien mausteiden kuten inkiväärin kanssa. Rasvaisen kapha-ihon sisäisessä hoidossa olisi syytä välttää maitotuotteita, punaista lihaa, keinotekoisia lisäaineita, sokeria sekä kylmiä ruokia ja juomia. Lisäksi rasvojen käyttö ruokavaliossa olisi syytä vähentää minimiin. Kapha tee ja Meda-tee aktivoivat aineenvaihduntaa.

Kapha-ihotyypin hoidossa tulisi suosia ihoa kirkastavia ja koostumukseltaan kevyitä hoitotuotteita täyteläisten voiteiden ja öljyjen sijaan. Kapha-iho kaipaa enemmän mekaanista aktivointia kuin muut ihotyypit. Säännöllinen kuorinta ja esim. vihreää savea sisältävien naamioiden käyttö puhdistaa ja kirkastaa ihoa sekä hillitsee liiallista talineritystä. Kasvojen hieronta aktivoi myös tehokkaasti aineenvaihduntaa ja lymfanestekiertoa iholla.

Entä talvi-ihon hoito?

Kysyimme vielä Rosilta, mikä on tärkeintä ottaa huomioon talvisessa ihonhoidossa. Hän kertoi ihon tarvitsevan talvella enemmän kosteutta ja rasvaa. Molemmilla on tärkeä rooli ihon hyvinvoinnin kannalta. Onkin tärkeää erottaa, millaiset iho-oireet kertovat kosteuden tai rasvan puutteesta ihossa.

Kosteuden puuteen ihossa tunnistaa kiristyksen tunteena sekä erilaisina ärsytysoireina. Tämä on merkki siitä, että ihosi janoaa kosteutta, mitä tulee hoitaa veden juonnin lisäämisellä sekä päivittäisellä kasvoveden käytöllä. Rasvan puutteen tunnistaa ihon hilseilystä ja pinnan karheudesta. Ohut rakenne ja tunne siitä, että iho on veltto ja tyhjä, kertovat ihon kaipaavan lisää öljyä ja ravitsevia rasvahappoja. Öljyjen lisääminen ruokavalioon auttaa ihon ravitsemisessa, mutta iho kaipaa öljyn hoitavuutta ja suojaa myös ulkoisesti.

Vältä turhan voimakkaita puhdistustuotteita. Öljypuhdistus on iholle lempeä, mutta tehokas tapa puhdistaa lika ja meikit iholta päivän päätteeksi. Kosteuta ihoa tehokkaasti hyaluronihapolla. Levitä hyaluronihappo seerumia iholle kasvoveden jälkeen ja hiero sen jälkeen iholle omalle ihotyypillesi sopiva kasvovoide tai kasvoöljy.

Haluatko tietää lisää ihonhoidosta? Rosi tarjoaa Rosilindas-yrityksessään henkilökohtaisia ihokonsultaatioita videopuhelun välityksellä. Lue lisää rosilindas.com

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.