Painonhallinnassa yksioikoinen lähestymistapa toimii harvoin. Ayurvedan tavoitteena on ohjata sinut terveellisempään elämäntapaan – ja sitä kautta saavuttamaan ja ylläpitämään ihannepainosi. Myös painonhallinnassa tulee ottaa huomioon se, että kehotyyppit ovat erilaisia eikä ihannepaino ole kaikilla sama.
Yleisiin ayurveda-ohjeisiin sisältyy ruokavalion lisäksi myös päivärutiini, terveelliset elämäntavat ja tieto siitä, kuinka parhaiten selviät elämän stressaavien tapahtumien kanssa. Ayurveda-lääkärin tai -konsultin vastaanotto antaa parhaan pohjatiedon aloittaa terveelliset ayurvediset elämäntavat. Vastaanotto mahdollistaa sen, että ruokavalion ja päivärutiinin suunnittelussa voidaan ottaa huomioon ainutlaatuinen keho-mielityyppisi sekä sen mahdolliset epätasapainotilat.
Kun haluat aloittaa painonhallinnan, on hyvä aloittaa ruokailusta ja ruoansulatuksesta, koska ruoansulatuksen teholla on merkitystä: kehosi joko uudistuu tai kerää kuona-aineita, jotka hidastavat aineenvaihduntaa.
Tässä artikkelissa on ruokaan ja ruokailuun liittyviä yleisiä ohjeita. Suosittelen, että noudatat vain niitä ohjeita, jotka tuntuvat sinusta itsestäsikin sopivilta.
Vata doshan ylipaino ja ruoansulatus
Onko kehotyypissäsi vata hallitsevana, tai onko sinulla liikaa vataa? Tällöin saatat huomata, että ruoansulatuksesi vaihtelee: se ilmenee jonain päivänä heikkona nälän tunteena ja ehkä jo seuraavana päivänä kovana nälkänä. Saatat myös kärsiä turvotuksesta, vatsakivuista tai hyvin herkästä suolistosta.
Usein vata-tyypit ovat hoikkia, eikä paino nouse helposti. Toisaalta pitkäkestoinen stressi voi muuttaa aineenvaihduntaa: stressaantuneena saatat syödä epäsäännöllisesti, mikä häiritsee ruoansulatusta, kuten stressi itsessäänkin jo tekee. Heikko ruoansulatus johtaa elimistöön kertyviin kuona-aineisiin, mikä heikentää aineenvaihduntaa johtaen painonnousuun. Tällöin on tärkeää vähentää stressiä ja ravita kehoa kevyellä, helposti sulavalla ruoalla.
Kun vataa on liikaa ruoansulatuskanavassa, sinun kannattaa tasapainottaa vatan kylmää ja kevyttä laatua päinvastaisilla laaduilla. Syö pääosin lämmintä, kypsennettyä ja kosteaa ruokaa, kuten keittoja ja muhennoksia. Vältä kylmää, raakaa tai kuivaa ruokaa. Juurekset ovat hyviä vatan rauhoittajia. Kannattaa syödä myös vähän yksinkertaisemmin, vain muutamaa ruoka-ainetta yhdellä aterialla. Tämäkin vähentää ruoansulatuksen kuormitusta.
Voit lisätä ruokiin lämmittäviä mausteita, jotka tehostavat ruoansulatusta ja edistävät kuona-aineiden poistumista. Näitä ovat esimerkiksi inkivääri, mustapippuri tai pippali, juustokumina ja yleensäkin yrtit. Voit myös kokeilla Vata-teetä ja Vata Churna-mausteseosta. Jos koet, että sinulla on stressiä tai vata-epätasapaino, suosittelen myös Vata Balance -yrttipuristeita.
Vaikka makea maku rauhoittaa vataa, niin ylenmääräinen makeus voi myös lisätä vataa, eikä rauhoittaa sitä. Makeiset ja ylimääräiset herkkupalat aktivoivat hermostoa ja näin lisäävät vataa. Viljoista tattari ja hirssi lisäävät vataa, koska ne ovat laadultaan kuivia ja keveitä.
Kuten oikea, tasapainoinen päivärytmi, myös oikea ruokavalio voi olla alku hyvän kierteelle. Kun vata pysyy tasapainossa, sinun on luonnostaan helpompi välttää napostelua ja muuta ihannepainon kannalta häiritsevää.
Pitta dosha ja painonhallinta
Onko sinulla usein kova nälkä ja jano? Kärsitkö närästyksestä, oletko kärsimätön tai ärsyynnytkö helposti? Jos lisäksi vyötärölle on alkanut kerääntyä vararengasta, saatat kärsiä pitta-epätasapainosta johtuvasta painonnoususta. Pitta-lihomiselle on tyypillistä omenavartalo: keho on muuten sopusuhtainen mutta vatsan kohdalla on pallo.
Pitta-epätasapainossa syöt helposti liikaa ja epäsäännöllisesti, mikä sen kuin vaan lisää pittaa. Ruoansulatus ”kuumenee” liikaa ja ajan mittaan koko ruoansulatuskanavan alue ja ympäristö alkaa kuumentua ja kuivua. Tämän seurauksena aineenvaihdunta ei pysty poistamaan tehokkaasti kuona-aineita, mikä tukkii entisestäänkin aineenvaihduntaa ja aiheuttaa rasvan kertymistä vatsaonteloon (eli keskivartaloon).
Jos näin on käynyt, sinun tulisi välttää mausteisia ruokia, erityisesti chiliä ja cayennepippuria sekä happamia ruokia, kuten etikkaisia salaattikastikkeita ja jogurttia. Nauti sen sijaan viilentäviä ruokia, kuten, kurkkua, meloneja ja minttua. Yrtit sekä lakritsi, korianteri ja fenkoli viilentävät kehoa ja mieltä.
Kokeile pitta-doshan tasapainoa tukevaa juomaa:
- Keitä 1 litra vettä ja kaada se termospulloon.
- Lisää puolikas teelusikallinen näitä mausteita: jauhettua sarviapilaa, lakritsinjuurta, kokonaisia korianterin ja fenkolin siemeniä.
- Anna hautua termospullossa vähintään 15 minuuttia ja juo päivän mittaan pari siemausta kerrallaan. Älä juo ihan tulikuumana, vaan lämpimänä.
Tämä juoma tukee puhdistusprosessia: sarviapila tukee tervettä kolesterolitasoa, korianteri poistaa epäpuhtauksia ja aineenvaihduntajäämiä, lakritsi viilentää ja fenkoli auttaa ruoansulatuksessa.
Myös Neem vaikuttaisi edistävän kuona-aineiden poistumista pitta-tyyppisessä painonnousussa. AyurAci-Balance tukee tervettä ruoansulatusta ja viilentää ruoansulatuskanavaa. Pitta-tee huoneenlämpöisenä ja Pitta Churna mausteseos ovat myös hyviä kehon ja mielen viilentäjiä.
Kapha dosha ja painonhallinta
Tuntuuko että lihot ”vain katsomalla ruokaa”, vaikka et syö paljoa? Ruoansulatuksesi ja aineenvaihduntasi on saattanut toimia liian hitaasti jo kauan. Sen myötä ruoansulatuskanavaasi voi olla kertynyt epäpuhtauksia ja rasvakudosta on alkanut kertyä kehoon. Tämä on hyvin yleinen paino-ongelma. Ayurvedinen ratkaisu siihen on aman eli kuona-aineiden puhdistaminen kehosta, liikunta ja vähärasvainen kasvispainotteinen ruokavalio.
Yleensä ihmisillä, joilla on hidas aineenvaihdunta, on runsaasti kaphaa. Tämä voi johtaa painonnousun lisäksi myös väsymykseen ja hitaaseen ruoansulatukseen sekä verensokerin nousuun. Ayurveda-tiedon mukaan tällöin kehossa on liikaa kosteutta, jota tasapainotetaan kevyellä, kuivalla ja vähärasvaisella ruoalla.
Ruoan tulisi olla lämmintä ja hyvin maustettua: kurkuma, inkivääri, kumina, valkosipuli, mustapippuri sekä pippali auttavat stimuloimaan aineenvaihduntaa ja vähentämään väsymystä. Nauti runsaasti vihreitä lehtivihanneksia, papuja ja linssejä. Vältä makeita, happamia ja suolaisia ruokia sekä kylmiä ruokia ja pakasteita tai eineksiä. Ruoan tulisi olla myös vähärasvaista.
Rohkaisen sinua myös harrastamaan liikuntaa ainakin puoli tuntia päivässä, jotta aineenvaihdunta aktivoituu. Garshan-hieronta raakasilkkikäsineillä aamuisin aktivoi verenkiertoa ja lymfakiertoa. Kokeile myös Ama Cleanse -yrttivalmistetta, Kapha-teetä ja Kapha Churna-mausteseosta.
Syö tätä – älä syö tätä
Ayurveda korostaa yksilöllisyyttä eikä juurikaan tarjoa kaikille yleisiä ”syö-, älä syö” -tyyppisiä ohjeita, mutta joitain toki. Jos haluat elää ihannepainoisena, huomioi kehotyypistäsi riippumatta seuraavat asiat:
- Voimakkaasti tuliset, maustetut ruoat lisäävät ruokahalua.
- Jääkylmät ruoat, kuten jäätelö, jääjuomat ja kylmät, raskaat jälkiruoat heikentävät ruoansulatusta ja voivat aiheuttaa kuona-aineita.
- Liian raskaat ruoat (kuten kypsytetyt juustot, liha ja raskaat jälkiruoat) tukkivat helposti ruoansulatusta ja lymfakanavia.
- Ruoan tähteet, pakasteet, säilykkeet tai pakatut elintarvikkeet sekä muut prosessoidut elintarvikkeet ovat huonosti sulavia ja aiheuttavat kuona-aineiden kertymistä.
Huomaa myös, että vaikka helteet ehkä ovat jo ohi, loppukesä ja alkusyksy ovat edelleen pitta-aikaa.
Lisää artikkeleita painonhallinnasta:
https://samhita.fi/muutama-ayurveda-vinkki-kesakilojen-karistukseen/
https://samhita.fi/ylipainoa-kesan-jaljilta-ayurvedinen-tasapaino-ehka-auttaa/
O O O O O O O
Bonusjuttu aiheesta kiinnostuneille – onko sinulla turvotusta?
Kesähelle, runsas suolan tai makean syönti voi aiheuttaa kasvojen, käsien tai jalkojen turpoamista – erityisesti jos olet istunut tai seissyt paljon. Yli puolet kehostamme koostuu vedestä. Suuri osa siitä virtaa verenkierrossa (plasma) tai lymfakierrossa (imuneste). Lymfakierto huolehtii mm. soluvälitilassa olevan nesteen kuljetuksesta takaisin laskimoverenkiertoon. Imusuonissa kulkee myös kehon kuona-aineita ja immuunipuolustuksen soluja. Hyvä imunestekierto on tärkeä osa kehon puhdistusjärjestelmää. Koska kehon nesteet ovat yhteydessä kapha-doshaan, sen epätasapaino aiheuttaa yleisimmin turvotusta. Mutta turvotus voi johtua myös vata- ja pitta-doshan epätasapainosta, joten nekin on hyvä ottaa huomioon, jos kehotyyppisi on enemmän vata tai pitta.
Kuinka aktivoit kehon nestekiertoa?
-
-
- Ironista kyllä, turvotus voi johtua kuuman kesän kuivattamasta kehosta. Kun keho kuivuu, se reagoi varastoimalla vettä kehon eri osiin. Riittävä veden juominen voi vähentää tätä vaikutusta.
- Käytä väljiä vaatteita ja kenkiä, jotka eivät ole liian tiukkoja.
- Nosta jalat ylös esim. sohvan selkänojalle ja käytä kompressiosukkia, jos turvotus on jaloissa.
- Liiku kohtuullisesti, se aktivoi verenkiertoa ja lymfakiertoa. Liiallinen liikunta voi kuitenkin pahentaa oireita.
- Rajoita runsaan suolan ja sokerin käyttöä ruokavaliossasi. Ne aiheuttavat nesteen kertymistä.
- Älä nuku päivällä, se heikentää aineenvaihduntaa.
- Älä tukahduta luonnollisia tarpeita, kuten virtsaamista.
- Alkoholi lisää turvotusta ja nostaa voimakkaasti pittaa, joten vältä sitä.
-
Parhaat yrtit turvotuksen poistoon
Inkivääri ja kurkuma ovat erittäin hyödyllisiä mausteita turvotukseen, kipuun ja tulehdukseen. Voit lisätä niitä ruokaan tai tehdä niistä yrttihauduketta. Helpoimmin teet tämän keittämällä veden ja laittamalla muutaman siivun kurkumaa termospulloon keitetyn veden kanssa. Juo tämä vesi lämpimänä päivän mittaan. Inkivääri ja kurkuma sopivat erityisen hyvin kapha-turvotukseen.
Korianterin siemenet, voikukan lehdet ja persilja ovat lievästi diureettisia eli nestettä poistavia. Korianterin siemenissä on runsaasti hivenaineita ja ravintoaineita, jotka edistävät kudosten hyvinvointia. Voikukka on loistava poistamaan turvotusta ja tukemaan maksan ja munuaisten toimintaa erityisesti pittalla. Persilja on tunnettu diureetti, joka lievittää turvotusta ja auttaa virtsatievaivoissa. Sen eteeriset öljyt edistävät kehon nesteiden poistumista. Voit tehdä myös näistä yrttihaudukkeen, kuten edellä kuvattiin. Voit tehdä haudukkeen joko yhdestä yrtistä erikseen tai kaikista yhdessä.
Epsom-suolakylpy lievittää vedenpidätyskykyä ja turvonnutta vatsaa käänteisosmoosin avulla. Se huuhtelee ylimääräiset nesteet ja myrkyt pois kehosta, rauhoittaa kipeytyneitä lihaksia ja rauhoittaa hermoja. Saat Epsom-suolaa mm. apteekeista.
Huom: Jos turvotus on voimakasta ja/tai sinulla on perussairauksia, sinun kannattaa olla yhteydessä omaan lääkäriin. Nämä ohjeet on tarkoitettu kehoa tukemaan, ei parantamaan sairauksia.
O O O O O O O