1. Nopea ja terveellinen bataatti-lehtikaalipannu
Tässä terveellisessä loppukesään sopivassa ohjeessa on makua ja se tekee tyytyväisen olon. Lehtikaalissa on C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia ja proteiinia. Bataatissa on runsaasti kuitua, mikä pitää olon kylläisenä pitkään. Siinä on myös beetakaroteenia, kuten oranssi värikin kertoo.
Voit nauttia ruoan sellaisenaan tai lisätä siihen proteiinia makusi mukaan. (Esim. pehmeää tuorejuustoa, paniria.)
- 2 keskikokoista bataattia (mieluummin luomu)
- 2-3 lehtikaalin lehteä
- 1 rkl gheetä
- n. 2 cm pala inkivääriä
- vuorisuolaa
- ripaus Pitta Churna-mausteseosta
- (vähän sitruunamehua)
Pese, kuori ja pilko bataatit suupaloiksi. Huuhtele lehtikaalin lehdet, poista paksut lehtiruodot ja pilko melko pieneksi. Kuori ja pilko tai raasta inkivääri pieneksi. Laita suola ja bataatin palat kattilaan kiehuvaan veteen, niin että vesi juuri peittää bataatit. Kun bataatit ovat melkein kypsiä, lisää lehtikaalin lehtipalaset bataattien kanssa veteen ja keitä 1-2 minuuttia. Kaada vesi pois.
Kuumenna suurehko pannu ja laita siihen ghee sekä inkiväärin palat. Pyöritä inkivääriä pannulla noin puoli minuuttia keskilämmöllä, lopussa lisää Pitta Churna ja pyöräytä se inkiväärin sekaan. Poista vesi vihanneskattilasta ja lisää vihannekset pannulle, sekoita ja ota pannu pois levyltä (tai sammuta nopea levy). Anna maustua noin viisi minuuttia ja nauti.
Jos haluat mausteisemman makuisen muhennoksen, suosittelen kokeilemaan myös Kitchari-mausteseosta. Sen maku sopii hyvin piristämään bataatin pehmeää makua ilman, että pitta nousee. Kitchari-mausteen voi lisätä yhtäaikaa Pitta Churnan kanssa.
2. Soseutettu punajuuri-kookoskeitto kaikille kehotyypeille
Näin kesällä punajuuret kypsyvät nopeammin, ja pienet punajuuret erityisen nopeasti. Luomupunajuuria ei ole pakko kuoria, kun keitto kuitenkin soseutetaan.
Punajuuri tasapainottaa vataa, ja tukee pittalla maksan tervettä toimintaa. Kapha voi lisätä tähän ohjeeseen lisää mausteita (esim. inkivääriä) ja käyttää vähemmän kookosmaitoa. Punajuuressa on runsaasti kuitua, folaattia (B9 vitamiinia), rautaa ja C-vitamiinia.
- 0,5 kg punajuuria paloiteltuna ja kuorittuna
- n. 3 dl kookosmaitoa (kaphalle vähärasvaista kookosmaitoa) – mieluiten luomu.
- pienehkö sipuli tai pala purjon valkoista osaa
- 0,5-1 kpl Urtekram Bouillon kasvisliemikuutio
- 0,5 tl kanelijauhetta
- 0,5 rkl gheetä
- noin 0,5 l vettä
- Päälle: persiljan, sitruunamelissan tai korianterin lehtiä silputtuna sekä auringonkukan tai kurpitsan siemeniä.
Laita vesi kiehumaan. Pilko punajuuret. Laita punajuuret kattilaan niin että ne juuri ja juuri peittyvät veteen (lisää vettä tarvittaessa). Pilko pieneksi ja kuullota sipuli tai purjo pannulla gheessä, lisää lopussa kaneli hetkeksi ja pyöräytä se kuumalla pannulla, jotta aromit vapautuvat. Lisää sipuli-gheeseos kattilaan ja keitä kypsäksi. Lisää sen jälkeen kookosmaito ja soseuta keitto sileäksi (tarvittaessa ota ensin osa keitinvedestä pois, jos haluat paksumman keiton). Lisää lopuksi silputut yrtit ja siemenet lautaselle koristeeksi ja tuomaan lisää makua keittoon.
3. Vihreä korianteri-basilikatahna
Korianteri ja basilika ovat tärkeitä yrttejä, kun haluat tasapainottaa kehoasi ja poistaa kuona-aineita ruokavalion avulla. Korianteri tasapainottaa pittaa ja basilika tasapainottaa vataa ja kaphaa.
- Noin puoli desilitraa korianterin lehtiä pieneksi pilkottuna
- 2 basilikan lehteä pieneksi pilkottuna
- 1 tl pieneksi kuorittua ja pilkottua inkiväärin juurta
- 0,5-1 tl sitruunan mehua, maun mukaan
- vettä kunnes tahna on sopivan paksuista
- (yrttisuolaa)
Sekoita ainekset hyvin ja lisää yrttisuolaa jos haluat. Pakkaa tämä tahna tiiviisti ja käytä ruoan päällä tai sosekeiton kanssa. Voit myös vaihdella yrttien seossuhteita maun mukaan, kokeilemalla löydät sinulle parhaan ohjeen.