Ayurvedisen kevätkevennyksen aika on viimeistään nyt

Shot of pretty young woman with a vintage bike enjoying the time in cherry field in springtime.

Millaisilla tunnelmilla odotat kesää? Onko olo virkeä ja keho kunnossa? Ehkä olet tehnyt kevätpuhdistusta keholle ja mielelle? Hienoa, jos näin on. Tällöin kesän kuumuus ja siitepölyaika sujuu hienosti. Ayurvedisesti ajatellen kevät on ihan paras aika uudistaa kehoa ja mieltä. Luontokin uudistuu keväisin!

Vaikka juuri nyt onkin päivisin jo varsin lämmintä, yöt ovat edelleen viileitä. Kevät on kapha-vuodenaika, jolloin keho on vahvimmillaan.  Toisaalta kaphan laadut (raskaus ja viileys) ovat lisääntyneet kehossamme ja mielessämme, aiheuttaen monille hitautta ja raskasta oloa.

Näin loppukeväällä saatat huomata, että aineenvaihduntasi on heikentynyt ja kilojakin on saattanut kertyä vyötärölle.  Usein liiallinen kapha tarkoittaa erityisesti  lymfakanavien limaisuutta. Tämä heikentää kehon nestekiertoa ja aineenvaihduntaa.

Vähitellen kevätaurinko ja lämpö sulattavat  jähmeää kaphaa: kehossamme oleva liiallinen limaisuus ja kuona-aineet muuttuvat juoksevampaan muotoon. Käytännössä tämä voi näkyä mm. nuhana, limaisena yskänä tai allergiaoireina. Olo voi olla raskas ja väsynyt, kun kuona-aineet (ama*) lähtevät liikkeelle.

Toimenpiteet kaphan tai kehon kuona-aineiden poistamiseksi ovat hyvin pitkälti samat.

Näistä oireista tunnistat, onko sinulla liikaa kaphaa tai amaa*:

 • Onko näläntunteesi vaimea? Kuinka kauan aterian jälkeen kestää, ennen kuin nälkä tulee? Kevyehkön aterian jälkeen yli 4 tuntia ilman nälkää kertoo hidastuneesta ruoansulatuksesta.
 • Onko ihosi kirkas vai samea, hengitys tunkkaisen hajuinen, uloste tahmeaa, hiki voimakkaan hajuista? Nämä oireet viittaavat siihen, että sinulla voi olla kaphan lisäksi myös kuona-aineita.
 • Väsyttääkö, vaikka lepäät tarpeeksi? Tämä ei aina johdu kaphasta, mutta jos muuta syytä ei ole tiedossa, niin kyse voi olla lisääntyneestä kaphasta tai kuona-aineista. Tällöin olo voi olla hyvinkin veltto ja aikaansaamaton.
 • Onko sinulla turvotusta tai oletko lihonut?
 • Onko sinulla hengitystieoireita?

Mitä tahansa ylläolevista epätasapainoja korjattaessa, yksi hyvä vaihtoehto on tehdä sisäinen ja ulkoinen puhdistuskuuri. Sisäinen puhdistuskuuri voi tarkoittaa ajan ottamista itselle ja vanhasta – tai vanhoista tunteista – irti päästämistä.  Kannattaa myös konkreettisesti siivota koti – kehon ulkoisella ja ulkoisen ympäristön puhtaudellakin on merkitystä.

Nyt kannattaa erityisesti tarkkailla, mitä syöt. Ruoan tulisi olla ayurvedisiltä laaduiltaan kevyttä, kuivaa ja lämmintä.

Kevyeen kevätruokaan sopivat erinomaisesti tuoreet vihreät vihannekset, kuten erilaiset kaalit, pinaatti, mangoldi ja paksoi, rucola sekä salaattisikuri. Ateriat ovat helpoimmin sulavia, jos vihannekset ovat kevyesti höyrytettyjä tai haudutettuja. Pitkäketjuiset rasvahapot – kuten kasvis- ja kalaöljyt – sekä eläinproteiinit ovat kuitenkin vaikeasti sulavia, eikä niitä pitäisi syödä kovin usein. Viilentäviä ja kaphaa lisääviä ruokia, kuten maitotuotteita ja runsasrasvaisia ruokia, tulisi niitäkin keväällä nauttia vain vähän.

Inkivääri, pippali (Intian pitkäpippuri), mustapippuri ja valkosipuli stimuloivat ruoansulatusta ja levittävät sisäistä lämpöä, mikä edistää kuona-aineiden poistumista.

Pippali eli Intian pitkäpippuri – mauste josta on oikeasti hyötyä

Pippalilla on monia hyötyjä: se nostaa energiatasoa ja vaikuttaa stimuloivasti mieleen ja kehoon. Se on tehokas mauste, joka edistää kehon puhdistumista. Se sopii kaikille kehotyypeille näin keväällä, mutta kesällä ja pitta-epätasapainossa se saattaa lisätä pittaa eli kuumuutta kehossa ja mielessä. Pippalia käytetään miellyttävän tulisena mausteena monenlaisissa ruokalajeissa. Se on tulisuudeltaan mustapippurin kaltainen, mutta paljon hellävaraisempi vatsalle.

Jos haluat laihtua, pippali on ihanteellinen apuri. Se edistää ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, julistaen näin sodan ylipainoa vastaan. Se tukee luonnollisesti kuona-aineiden poistumista ja hillitsee makean mielihaluja. Etenkin kapha- ja vata-tyypeille pippali on optimaalinen detox-mauste!

Tiesitkö, että pippalilla on myös limaa vähentävä ja hengitystä helpottava vaikutus: se puhdistaa hengitystiet tehokkaasti. Sitä käytetäänkin erityisesti vilustumiseen ja kroonisen keuhkoputkentulehduksen tai astman kaltaisiin vaivoihin.

Tällä Pippali-ohjeella saat laiskistuneen aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen käyntiin ja kuona-aineet saavat kyytiä.

1 rkl pippalijauhetta
1 rkl jauhettua kardemummaa
4 rkl hunajaa (pehmeä toimii tässä paremmin, se on helpommin sekoittuva)

Kaikki ainesosat sekoitetaan pienessä astiassa. Ota joko 0,5-1 teelusikallista aamuisin tai tarvittaessa 0,5-1 teelusikallista ennen lounasta ja päivällistä. Pidä käytäntö niin kauan, että nälän tunne on luonnostaan voimistunut ja olosi energisoitunut. Jos olet herkkävatsainen ja podet helposti närästystä, ota tämä seos ruoan yhteydessä.

Muita tehostettuja keinoja kehon puhdistumiseen

 1. Kestävyysliikunta ulkoilmassa on hieno tapa parantaa hyvinvointia: sauvakävely, lenkkeily, pyöräily, vaeltaminen, sulkapallo jne. Älä uuvuta itseäsi liikaa, vaan toimi 50 % maksimikapasiteetista. Tämä on ayurvedan yleisohje, mikä toimii myös kehon puhdistuksessa. Päiväunien sijaan kannattaa tehdä puolen tunnin kävely, se antaa sinulle enemmän energiaa.
 2. Kehon kuivahieronta garshan-raakasilkkihansikkailla ja öljyhieronta: Kapha-hierontaöljy on hyvä aktivoimaan aineenvaihduntaa. Sauna tai pitkä lämmin suihku tehostaa hieronnan vaikutusta.
 3. Lepo ja rentoutuminen on tärkeä osa puhdistuskuuria. Jos sinulla on stressiä ja kiirettä, kehosi ei ole rento vaan kireä. Tällöin kehon hienot kanavat eivät avaudu helposti – joten puhdistuskaan ei toimi kunnolla. Anna aikaa itsellesi, olet sen arvoinen.
 4. Erinomainen detox-ajan ruoka on Kitchari, eli riisi-mung dahl-kasviskeitto. Voit tehdä sen aamuisin ruokatermokseen valmiiksi, ja näin saat lounasaikaan maittavan lämpimän kasvisaterian.
 5. Ayurvedinen puhdistustee on yksinkertainen tehdä. Tämä sopii kaikille kehotyypeille: Kiehauta puoli litraa vettä aamulla. Lisää neljännes teelusikallinen juustokuminaa (jeera), puoli teelusikallista korianterin siemeniä ja puoli teelusikallista fenkolin siemeniä. Anna kiehua hetken, ja hauduta kymmenen minuuttia kattilan kansi päällä. Siivilöi siemenet pois, ja laita tee termospulloon. Juo pieniä määriä päivän mittaan.
 6. Ayurvedinen Guggulu-yrtti on erinomainen tuote tehostamaan puhdistumista. Se tukee myös kolesterolin alentamista. Guggulun tehokkain muoto on yhdistelmätuotteena Triphalan kanssa: tuotteen nimi onkin Triphala Guggulu.
 7. Ama Cleanse -tuote on erinomainen tuote, jos haluat tukea kehon puhdistumista yrteillä.
 8. Maksan puhdistaminen on keväisin todella suositeltavaa, melkein välttämätöntä. Siitä voit lukea lisää näistä kahdesta artikkelista: https://samhita.fi/maksa-hiljainen-mutta-hammastyttavan-tehokas-superstara-osa-1/ ja
  https://samhita.fi/maksa-hiljainen-mutta-hammastyttavan-tehokas-superstara-osa-2/ 

 

*Jos ruoansulatuksemme kaikki vaiheet eivät toimi hyvin, tärkeä sulatusprosessi jää kesken. Osa prosessoimattomasta ravinnosta kulkeutuu suoliston mukana ulos, mutta osa siitä ja sen haitallisista sivutuotteista kerääntyy kudoksiimme ja häiritsee kehon säätelyjärjestelmää. Tätä jäämää kutsutaan Amaksi. Amaa voivat olla myös esim. ympäristön myrkyt ja ruoan lisäaineet, joita keho ei ole pystynyt käsittelemään.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.