Tämä teksti on jatkoa edelliselle blogitekstille samasta aiheesta. Siinä käsittelimme maksan tehtäviä ja toimintaa sekä maksaan liittyviä ongelmia länsimaisen lääketieteen ja ayurveda-tiedon näkökulmista. Tässä artikkelissa menemme suoraan niihin keinoihin, joita aurvedassa suositellaan maksaterveyden vahvistamiseen. Sitä ennen kuitenkin vielä lyhyt kertaus oireista, jotka voivat kertoa maksan toiminnan häiriintymisestä.
Ravintoon liittyviä vinkkejä maksan hyvinvoinnin edistämiseksi
Paras tapa estää maksan epätasapaino on pitää pitta-elementti tasapainossa. Pittan rauhoittaminen on erityisen tärkeää kesällä. Sopivaa ravintoa tähän ovat esimerkiksi makeat ja mehukkaat hedelmät, kesäkurpitsa, kypsennetyt vihreät kasvikset, riisi ja kaura, makeat maitotuotteet sekä lassi-juoma. Maksa hyötyy myös punajuuresta, sitruunasta sekä yrteistä kuten persilja, korianteri, minttu, fenkoli ja kumina. Tuoreet voikukan lehdet ovat keväisin ja alkukesästä hyvä lisä salaattiin tai yrttiteehen. Myös öljyjen tulisi olla korkealaatuisia – ja ghee on aivan erinomainen pittan rauhoittaja.
Syö tuoreesti valmistettuja kasvispitoisia ruokia, koska tuoreesta ruoasta saat eniten elinvoimaa ja vitamiineja. Alkoholia ja säilöntäaineita sisältäviä elintarvikkeita tulisi välttää, koska maksan on tehtävä ylitöitä sen suodatettaessa pois vierasainejäämiä, jotka lopulta vaikuttavat maksan terveyteen.
Hapan tai fermentoitu ruoka ja etikkaiset valmisteet, punainen liha, rasvainen, tulinen (erityisesti chili) sekä suolainen ruoka ovat haitallisia – etenkin heille, joilla on paljon pittaa kehotyypissään.
Voit aloittaa päiväsi haudutetulla omenalla tai päärynällä aineenvaihdunnan aktivoimiseksi ja maksan puhdistamiseksi. Pelkästään makean, mehukkaan päärynän syöminen joka päivä voi edesauttaa huomattavasti pittan rauhoittumista ja maksan puhdistumista.
Luonnollinen maksan tasapainottaminen elämäntapojen avulla
Syö kun sinulla on nälkä. Älä viivästytä ateriaa tai jätä sitä välin. Illalla on suositeltavaa syödä aikaisin – ennen klo 19 – ja mennä nukkumaan ennen klo 22.00. Illalla pitta-aika alkaa klo 22.00 ja kestää klo 2.00 asti. Herääminen tai hereillä olo tänä aikana lisää pittaa, häiritsee maksan olennaisia toimintoja ja voi aiheuttaa maksan epätasapainotilan.
Vähennä stressiä esimerkiksi pitämällä pieniä taukoja työpäivän lomassa. Pienetkin tauot rauhoittavat hermostoa ja tasapainottavat keho-mielikokonaisuutta – ja siten myös aineenvaihduntaa.
Lepää riittävästi: kun hermosto ei käy ylikierroksilla niin usein, yöunikin on parempaa. Unen puutteen on osoitettu häiritsevän glukoosiaineenvaihduntaa, mikä johtaa painonnousuun ja maksan rasvoittumiseen. Levon ja unen aliarvostaminen johtaa usein paitsi lihomiseen myös ärtyisyyteen sekä pittan ja maksan epätasapainoon.
Vältä tilanteita, jotka johtavat työpaineen aiheuttamaan konfliktiin tai vihaan. Liiallinen kunnianhimo ja itsekeskeisyys tuottavat emotionaalista epätasapainoa ja voivat pitkällä aikavälillä häiritä maksan toimintaa. Negatiiviset tunteet luovat stressihormoneja, jotka tulvivat maksaan.
Säännölliset joogaharjoitukset ja meditaatio vähentävät henkistä kuonaa, estävät stressin kasaantumista ja auttavat maksan optimaalisessa toiminnassa.
Tupakointi ärsyttää pittaa ja voi vahingoittaa maksan terveyttä hetkessä. Ilmansaasteet ja kemikaaleille altistuminen hengityksen tai ihon kautta ovat vahingollisia maksan terveydelle. Veden juominen poistaa myrkkyjä kehosta, samoin säännöllisesti tehty öljyhieronta, mikä rauhoittaa myös hermostoa ja siten vähentää stressiä.
Maksan tukeminen ayurvedisin valmistein ja keinoin
Yrtit tulisi aina ymmärtää yhtenä monista työkaluista eli osana terveellistä elämäntapaa, jossa hyödynnetään ravitsemusta, liikuntaa sekä levon ja toiminnan tasapainoa.
Maksaa toimintaa tukevilla ayurvedisillä kasveilla on usein pittaa alentavia, verta puhdistavia, maksaa suojaavia tai jopa antioksidatiivisia ominaisuuksia. Parhaat yrtit ayurveda-tiedon mukaan ovat:
- Neem (Azadirachta indica) ja Guduchi (Tinospora cordifolia). Ne rauhoittavat ja viilentävät pittaa esim. maksassa ja munuaisissa, puhdistavat verta sekä tukevat immuunijärjestelmää. (artikkeli Neemistä)
- Kurkumalla on puhdistava detox-vaikutus koko ruoansulatusjärjestelmään, maksaan ja ihoon sekä vereen. Kurkuma kannattaa ottaa kapseleina tai tuoreena, koska jauhemuodossa kurkuman vitaaliaineet vähenevät nopeasti. Ripaus pippuria edistää kurkuman imeytymistä. Emme suosittele uutteista tehtyjä kurkumavalmisteita, koska vahvennetut tuotteet voivat rasittaa maksaa. Jauhettu tai tuore juuri on turvallisin vaihtoehto.
- Amalaki (Amla) vähentää pittaa, puhdistaa, tasapainottaa doshia, toimii antioksidanttina ja edistää kudosten uudistumista. Amalakia on tarjolla yrttipuristeena. Triphala Plus-, Amrit Kalash MA4– ja Chyavanprash-valmisteissa on myös runsaasti amalakia ja antioksidantteja. Myös Aloe Veralla on runsaasti maksan toimintaa edistäviä vaikutuksia.
- Liver Care – neljäntoista yrtin yhdistelmävalmiste – auttaa maksaa puhdistumaan. Sen yrtit tukevat rasvojen ruoansulatusta, ruoansulatusnesteiden muodostusta sekä normalisoivat aineenvaihduntaa – ja terveiden punasolujen tuotantoa. Liver Care sisältää punarnavaa, joka tunnetaan hyvin maksaa ja munuaisia tukevana ja uudistavana, sekä Neemiä ja Gucuchia ym. ”maksayrttejä”.
Hyödynnä ayurvedisten yrttien ja vinkkien vitalisoivaa voimaa säännöllisesti kuureina myös ilman akuutteja oireita. Ennaltaehkäisy on tärkeää – ja aina järkevämpää kuin ongelmien hoito jälkikäteen!
Ehkä jo tänä iltana tai tulevana viikonloppuna voit kokeilla tätä yksinkertaista maksakäärettä aineenvaihduntasi virkistykseksi:
Maksakääre
- kaksi käsipyyhettä
- lämmintä vettä
- kuumavesipullo/lämpöpakkaus/lämpötyynyt tai jyvätyyny lämmitettynä, vähän kehoa lämpimämpi!
- peitto
- puoli tuntia aikaa
Kastele toinen käsipyyhe lämpimään veteen (ei siis kuumaan vaan mukavan lämpimään). Kierrä pois ylimääräinen vesi.
Laita se maksan kohdalle eli alempien kylkiluiden päälle vaakatasoon, koko vatsan leveydeltä. Laita kuiva pyyhe kostean päälle.
Laita oikean kylkikaaren päälle kuumavesipullo tai lämpöpakkaus. Lepää selälläsi peiton alla puoli tuntia.
Tasapainoinen, terve maksa näkyy energisenä olona, hehkeänä ihona ja vahvana immuniteettina.
Lähteitä ja tausta-aineistoa:
Munuais- ja maksaliitto https://www.muma.fi/sairaudet/maksa
Ayurveda Journal für ein gesündes Leben
peda.net https://peda.net/p/ulla.kortesuo/ihminen/Jari
Terve maksa; Marja Ruuti. Mividata 2015