Oletko joskus vakavasti miettinyt, kuinka keho oikeastaan ravitsee itsensä? Sillä on suuri merkitys, mitä laitamme suuhumme. On tärkeää syödä oikeasti ravitsevaa ruokaa ja juoda puhdasta vettä.
Kehomme käsittelee kaikkea mitä suuhun pistämme reagoiden kaikkiin ruoassa oleviin aineisiin. Ruoansulatuskanavan sisäpinta on suuri aistinelin, jossa on suuri määrä ruoan ja juoman ainesosia tunnistavia reseptoreita.
Varsinkin suoliston seinämät ovat hyvin aktiivisia: ne tunnistavat eri ruoka-aineet ja lähettävät signaaleja niistä muihin ruoansulatuselimiin, kuten mahalaukkuun, sappirakkoon, haimaan ja keskushermostoon. Näin keho pystyy hyödyntämään ravintoaineet parhaalla mahdollisella tavalla.
Kun syöt ”oikeaa” ruokaa, saat koko paketin. Et nauti vain yksittäisiä ravintoaineita, vaan koko joukon suolistosi tunnistamia apuaineita: vitamiineja, kivennäisaineita ja entsyymejä, jotka mahdollistavat ravintoaineiden optimaalisen hyödyntämisen.
”Oikealla” ja teollisella ruoalla on eroa ja sinä tunnet sen
Nykyisin osa tarjolla olevasta ruoasta on varsin prosessoitua, jopa ultraprosessoitua. Lisäksi tehomaatalous on valitettavasti usein köyhdyttänyt maaperää, jonka seurauksena kaikissa ruoissa ei ravintoaineita ole aina tarjolla optimaalista määrää – eikä siinä muodossa, jossa viisas suolistomme ne osaisi parhaiten hyödyntää.
Jos olet seurannut TV:n runsasta kokkiohjelma tarjontaa, olet varmasti huomannut, että arvostetuimmat kokit käyttävät ruoissa aina itsetehtyjä, aitoja, tuoreita ainesosia, eivät teknisesti viriteltyjä valmiskastikkeita, säilykkeitä tai pakasteita. Ihmisen elimistö aistii aidon ruoan eri tavoin kuin teollisesti viritellyn ja hyvä kokki tietää sen.
Toisaalta kehommekaan ei aina toimi optimaalisesti, esimerkiksi stressaantuneena. Tällöin emme pysty aina hyödyntämään ruoan kaikkia ravintoaineita. Myös kasvisten ja hedelmien varastointi voi heikentää niiden ravintoarvoa merkittävästi.
Edellä kerrotuista syistä laadukkaat, suolistosi luonnollisiksi tunnistamat ravintolisät voivat olla tarpeellinen lisä hyvinvointisi ja immuniteettisi tueksi, varsinkin jos liikut paljon, estrogeenitasosi on alentunut tai sinulla on terveydellisiä haasteita.
Ravintolisissä on eroja – luonnonmukainen vai ”tehokas”?
Ravintolisissä tulisi olla samanlaisia apuaineita kuin ruoassa. Pelkät vitamiinit ja hivenaineet eivät aina riitä. Ilman näitä ruoansulatuksen apuaineita elimistö ei todennäköisesti pysty hyödyntämään ravintoaineita yhtä hyvin kuin ruoasta. Ayurvedinen näkemys on, että kasvinosan (kuten lehden tai juuren) käyttö on huomattavasti parempi ja turvallisempi vaihtoehto kuin synteettisesti valmistetut tai kasveista teknisesti eristetyt yksittäiset ainesosat.
Siksi ayurveda-tuotteissa suositaan kasvikokonaisuutta: ravintolisän valmistuksessa käytetään koko kasvin osa, esimerkiksi lehti tai juuri. Ne käytetään joko kuivatun kasvin jauheena tai vesiuutteena. Perinteisten ayurveda-valmisteiden ohjeissa kasvin osia haudutetaan noin 40-asteisessa vedessä pitkiä aikoja. Näin kasvien omat entsyymit pysyvät elävinä. Nykyisin näkee myös ayurvedisiksi nimettyjä alkoholiuutettuja tuotteita, mutta ne eivät kuulu perinteiseen ayurvedaan.
Länsimaisessa perinnelääketieteessäkin käytetään paljon kuivattuja ja tuoreita yrttejä ja hedelmiä, joissa on vielä ymmärretty kasvikokonaisuuden merkitys. Toisaalta ravintolisämarkkinoille on tullut paljon tehostettuja ravintolisiä, joissa tietyn ravintoaineen pitoisuudet voivat olla hyvinkin korkeita.
Yllättävän suuri osa markkinoilla nykyään olevista ravintolisistä on valmistettu keinotekoisesti laboratorioympäristössä tai teollisuusprosessissa. Näitä ovat usein mm. vitamiinit, antioksidantit, mineraalit ja aminohapot. Yleinen näkemys on, että synteettiset ravintoaineet ovat kemiallisesti identtisiä elintarvikkeissa olevien ravintoaineiden kanssa.
Synteettisten ravintoaineiden tuotantoprosessi on kuitenkin hyvin erilainen kuin se, miten kasvit tuottavat luonnollisia ravintoaineita. Vaikka synteettisten tuotteiden rakenne on samankaltainen, elimistösi voi reagoida niihin eri tavalla. On osin epäselvää, miten hyvin synteettiset ravintoaineet imeytyvät ja miten ne kaiken kaikkiaan käyttäytyvät elimistössä.**
Tämä johtuu siitä, että synteettisistä tuotteista puuttuu osa suolistomme tunnistamasta informaatiosta ja apuaineista (esim. kasvikuidut, kivennäisaineet ja entsyymit), jotka mahdollistavat ravintoaineiden optimaalisen hyödyntämisen. Tutkimuksissa on tullut esiin, että esimerkiksi luonnollinen E-vitamiini imeytyy kaksi kertaa tehokkaammin kuin synteettinen E-vitamiini.
Moringa sisältää monipuolisesti kehon tarvitsemia ravintoaineita
Moringa oleifera on Intian niemimaalla kasvava, hyvin kuivuutta kestävä puu, jonka lehdissä on yli 90 eri ravintoainetta.
Näistä ravintoaineista 46 on antioksidantteja. Lisäksi Moringa sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja, bioflavonoideja, aminohappoja (proteiinia) sekä mineraaleja kuten kalsium, magnesium, molybdeeni, seleeni, sinkki ja rauta[1].
Moringaa (Drumstick tree) pidetään erittäin hyvänä ravintolisänä sen korkean proteiinipitoisuuden vuoksi. Noin 27 % kuivatusta lehdestä on proteiinia. Lisäksi Moringa tunnetaan ”ihmepuuna” sen monipuolisten hyödyllisten ominaisuuksien vuoksi; siinä sanotaan olevan 10 kertaa enemmän beetakaroteenia kuin porkkanoissa, 7 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa, 17 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa ja 15 kertaa enemmän kaliumia kuin banaaneissa.[2]
Lisäksi sen antioksidanttiset ominaisuudet ovat korkeat. Tämä on tärkeää erityisesti ikääntyville naisille. Estrogeenin vähentyminen menopaussin aikana ja sen jälkeen aiheuttaa muutoksia naisten antioksidanttientsyymijärjestelmään, mikä voi aiheuttaa kehossa oksidatiivista stressiä.
Mikä on oksidatiivinen stressi? Kun kehon solut kuluttavat verenkierron mukanaan tuomaa happea, syntyy reaktiivisia happiyhdisteitä, jotka ovat soluille haitallisia, jopa soluja vaurioittavia. Antioksidantit puolestaan auttavat elimistöä neutralisoimaan näitä haitallisia happiyhdisteitä. Reaktiivisten happiyhdisteiden ja antioksidanttien välinen tasapaino on elimistölle olennaista, jotta sen solut voivat toimia normaalisti. Siksi antioksidantit ovat erityisen tärkeitä menopaussin aikana ja sen jälkeen.
Moringaan liittyvä tutkimusnäyttö tukee myös sen mahdollista vaikutusta verenkiertoon: se vaikuttaisi tukevan tervettä verensokeri- ja kolesterolitasoa, se saattaa myös auttaa alentamaan pitkäkestoista tulehdusta. Pitkäkestoinen tulehdustila on yksi myötävaikuttava tekijä valtimoiden kovettumataudissa ja suonten ahtautumassa.
***************
Moringan lehdet sisältävät runsaasti hyviä aineita
Antioksidantteja:
Moringa sisältää 46 voimakasta antioksidanttia – yhdisteitä, jotka suojaavat elimistöä vapaiden radikaalien tuhoavilta vaikutuksilta neutraloimalla ne ennen kuin ne voivat aiheuttaa soluvaurioita ja sairauksia.
Vitamiineja:
A-vitamiini (alfa- ja beetakaroteeni), B-vitamiini (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamiini), C-vitamiini, D-vitamiini, E-vitamiini, K-vitamiini, folaatti (foolihappo), biotiini.
Kivennäisaineita:
Kalsium, kromi, kupari, fluori, rauta, mangaani, magnesium, molybdeeni, fosfori, kalium, natrium, seleeni, seleeni, rikki, sinkki.
Välttämättömiä aminohappoja (jotka tulisi saada ruoasta):
Isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tritofaani, valiini.
Muita kuin välttämättömiä aminohappoja (keho pystyy tuottamaan näitä itse, jos saa rakennusaineita):
Alaniini, arginiini, asparagiinihappo, kystiini, glutamiini, glysiini, histidiini, proliini, seriini, tyrosiini.
***************
Huomaa lisäksi:
Raskaana olevat naiset: vaikka Moringan lehdet riittävät tyydyttämään päivittäisen rauta- ja kalsiumtarpeen, raskauden aikaista käyttöä ei ole tutkittu.
Kilpirauhasen lääkehoito: vaikka Moringan lehdet tukevat kilpirauhasen toimintaa, se voi aiheuttaa arvojen muutoksia yhdessä kilpirauhasen lääkehoidon kanssa.
Diabeteksen lääkehoito: Moringa voi joissakin tapauksissa aiheuttaa liian alhaisia verensokeriarvoja, jos käytössä on verensokerilääkkeet. Tarkkaile siis verensokeriasi.
Verenpainelääkkeet: Moringa yhdessä verenpainetta alentavien lääkkeiden kanssa voi aiheuttaa liian alhaisen verenpaineen. Tarkkaile verenpainettasi.
Artikkelin lähteitä:
[1] Moringa oleifera is a Prominent Source of Nutrients with Potential Health Benefits. Zahidul Islam, S. M. Rashadul Islam, Faruk Hossen, Kazi Mahtab-ul-Islam, Md. Rakibul Hasan, and Rezaul Karim. International Journal of Food Science 2021 PMCID: PMC8373516)
[2] Rockwood J. L., Anderson B. G., Casamatta D. A. Potential uses of Moringa oleifera and an examination of antibiotic efficacy conferred by M. oleifera seed and leaf extracts using crude extraction techniques available to under-served indigenous populations. International Journal of Phytothearpy Research. 2013;3(2):61–71.
Kushwaha S., Chawla P., Kochhar A. Effect of supplementation of drumstick (Moringa oleifera) and amaranth (Amaranthus tricolor) leaves powder on antioxidant profile and oxidative status among postmenopausal women. Journal of Food Science and Technology. 2014;51(11):3464–3469. doi: 10.1007/s13197-012-0859-9.
William F., Lakshminarayanan S., Chegu H. Effect of some Indian vegetables on the glucose and insulin response in diabetic subjects. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 1993;44(3):191–195. doi: 10.3109/09637489309017439.
Inflammation in atherosclerosis. Peter Libby, Nature volume 420, pages 868–874 (2002) (useita lähteitä)
** Lähteitä:
- Healthlinen verkkosivut: 6 Science-Based Health Benefits of Moringa oleifera
- www.drberg.com blogi: Avoid these synthetic vitamins
- https://www.tataaig.com/knowledge-center/health-insurance/natural-vs-synthetic-vitamins