Tiesitkö, että maksa on elimistömme suurin sisäelin? Sillä on keskeinen merkitys aineenvaihdunnassamme. Aikuisen ihmisen maksa painaa 1 – 1,5 kg. Se sijaitsee vatsaontelon yläosassa pallean alla, kylkiluiden suojassa. Maksalla on todella paljon tehtäviä. Emmekä välttämättä tiedä vielä niitä kaikkea – mutta tiedämme, että tehtäviä on ainakin yli viisisataa.
Maksa on kuin suuri keskuslaboratorio. Sen läpi virtaa jopa 1,5 litraa verta minuutissa. Suuri osa tästä verestä tulee ruoansulatuselimistä. Suolistosta imeytyy runsaasti ravintoaineita vereen maksan käsiteltäväksi. Maksa onkin tärkein ravintoaineiden käsittelijä: se varastoi, valmistaa, hajottaa ja vapauttaa verenkiertoon useita elimistölle tärkeitä aineita, kuten proteiineja ja rasvoja. Maksa osallistuu myös usean hormonin tuotantoon ja säätelyyn.
Maksa hajottaa elimistöömme joutuneita vaarallisia aineita muuttamalla ne myrkyttömään muotoon. Se käsittelee ja neutraloi esim. ruoan torjunta-ainejäämät, nikotiinin, lääkeaineet ja alkoholin. Maksan kyky uudistua on suorastaan legendaarinen.
Maksa muuttaa aineita myös vesiliukoiseen muotoon, jolloin ne poistuvat virtsan mukana kehostamme. Kaikkia myrkyllisiä aineita maksa ei kuitenkaan pysty hajottamaan. Maksa varastoi ne itseensä, jotta ne eivät kulkeudu muualle elimistöön. Tällaisia ovat monet PCB-aineet* ja raskasmetallit.
Maksa pystyy poistamaan verestä myös mikrobeja ja elimistön omia hajoamistuotteita, kuten bilirubiinia. Elimistölle vaaralliset aineet maksa poistaa elimistöstä sappinesteen mukana. Maksa tuottaakin 0,5 – 1 litraa sappinestettä vuorokaudessa ja varastoi sitä maksan alla olevaan sappirakkoon. Sappinesteessä on ruuansulatuksen kannalta monia tärkeitä aineita
Maksa ja aineenvaihdunta ayurvedatekstien mukaan
Ayurveda-tiedossa elimet ymmärretään laajempien kokonaisuuksien osina, ei ainoastaan yksittäisinä toimintayksikköinä. Ne muodostavat ”väliasemia” keho-mielikokonaisuuden laajoihin prosesseihin, kuten energisiin ja pykosomaattisiin yhteyksiin. Tämä kokonaisvaltainen konsepti avaa meille syvemmän ymmärryksen kehon toiminnasta ja terveyden ylläpidosta.
Ayurvedisesti ruoansulatus- ja aineenvaihduntaprosessia voidaan havainnollistaa vertaamalla sitä ruoan kypsentämiseen. Prosessiin vaikuttaa erityisesti agni-niminen tulielementti, jota pitta dosha edustaa. Prosessin lopputuloksena nauttimamme ravinto ”kypsyy” aineiksi, joita kehomme kaikki solut käyttävät ravinnokseen ja uudistumisprosesseihin. Prosessissa syntyy myös aineita, joita keho ei pysty hyödyntämään. Näitä syntyy, jos ruoansulatus- ja aineenvaihduntaprosessin tuli ei ole sopivan voimakas, tai kun elimistö poistaa soluhengityksessä vapautuneita kuona-aineita. Näitä kutsutaan amaksi.
Maksan muutosvoima puhdistaa ja ravitsee kehoa
Kehomme keskeisimpänä aineenvaihduntaelimenä maksalla (yakrut) on merkittävä rooli kuuman pitta doshan toiminnoissa. Ranjaka pitta – yksi pitta-doshan alakategorioista – sijaitsee maksassa, mutta se vaikuttaa myös pernassa, joka poistaa verestä mm. vanhentuneita punasoluja, bakteereita ja viruksia.
Kaikki nauttimamme ruoka ja juoma esikäsitellään ohutsuolessa. Tämän jälkeen ne saapuvat veriplasman mukana maksaan, missä tuotetaan solujen tarvitsemia aineita sekä poistetaan kuona-aineita (ama). Maksassa tarvitaan ayurvedan mukaan viisi erilaista agnia (aineenvaihdunnan tulielementtiä), jotta ravintoaineet voidaan muuntaa solujen tarvitsemaan muotoon. Jokainen näistä viidestä agnista kohdentuu tietyn tyyppisten ravintoaineiden ja laatujen käsittelyyn.
Maksan syvemmissä prosesseissa aineenvaihduntajäämät ja kuona-aineet (ama) poistetaan tai muutetaan sellaiseen muotoon, ettei niistä ole haittaa keholle. Tämä prosessi kuluttaa kuitenkin paljon energiaa ja voi johtaa maksan toimintakapasiteetin ylikuormittumiseen.
Maksa ja psyykkiset toiminnot
Maksalla on aineenvaihduntatoimintojen lisäksi tärkeä yhteys veren plasmaan ja punasoluihin, siis veriterveyteen. Lisäksi maksa on keho-mielikokonaisuuden hienovaraisella tasolla paikka, jossa tunteitamme käsitellään, eli se vastaa myös ”tunteiden kypsymisprosessista”. Tasapainoinen tunne-elämä edistääkin ratkaisevasti terveyttämme, kun taas tunne-elämän ääripäät voivat puolestaan aiheuttaa monia häiriöitä kehossamme.
Maksa on myös se paikka, jossa voimakkaat pitta-tunteet, kuten viha, viha, viha, turhautuminen, kärsimättömyys ja mustasukkaisuus on metaboloitava eli käsiteltävä. Ayurvedassa nähdäänkin voimakas yhteys käsittelemättömien vihantunteiden ja pitkäkestoisen stressin sekä maksavaivojen välillä. Toisin sanoen maksamme kuntoa voitaisiin kenties mitata myös sillä, kuinka pystymme käsittelemään näitä kuumia tunteita ja stressiä.
Mikä heikentää maksan toimintaa?
Kaikki ne ulkoa tulevat vaikutteet, jotka saavat pittan ja agnin työskentelemään liian voimakkaasti tai liian heikosti, häiritsevät maksan toimintaa. Ensisijaisesti siis kaikki pittaa lisäävä heikentää maksan toimintaa. Tähän tietysti altistaa myös pitta-kehotyyppi eli pittan (kuumuus) vahva osuus olemuksestasi.
Ruokavalio, jossa on jatkuvasti liikaa suolaa ja tulisia mausteita sekä fermentoituja (hapatettuja) ruokia voi häiritä voimakkaasti pittaa, samoin jatkuvat konfliktit ja negatiiviset tunteet. Nämä stimuloivat liikaa maksaa ja aiheuttavat sen uupumisen. Erityisen voimakas pittan – ja siten maksan – ärsyttäjä on alkoholi.
Myös liiallinen vata- tai kapha elementti kehossa voi aiheuttaa maksan toiminnan epävakautta. Liian rasvainen ja sokeripitoinen ruoka, ylipaino ja liikunnan puute voi johtaa maksan rasvoittumiseen ja jopa sappikiviin. Aineenvaihdunnan laatua heikentää yleensä myös epäsäännöllinen syöminen, aliravitsemus, stressi, unen puute ja vuorotyö. Lisäksi tietysti ruoan lisäaineet, ympäristömyrkyt ja lääkitys kuormittavat maksaa. Maksa on joustava elin, sen toiminnan heikkeneminen tapahtuukin yleensä hitaasti.
Koska maksassa ei ole kipureseptoreita se ei tunne kipua. Sen kuormituksesta ja toiminnan heikentymisestä kertovat muut tekijät. Nämä oireet voivat kertoa maksasi heikentyneestä tilasta:
- ruoansulatushäiriöt, mm. ummetus tai heikko ruokahalu
- väsymys ja uupumus, heikkous
- pahoinvointi, kuvottava olo
- selvästi kohonneet kolesteroliarvot
- matala verensokeri
- iho-ongelmat: ihottumat, voimakkaasti kutiseva iho. Epäpuhdas ja samea iho viittaa maksan heikentyneeseen kykyyn poistaa kuona-aineita.
- virtsan tummeneminen tai voimakas keltaisuus
- ulosteen vaaleneminen/kellertävä väri
- ihon tai silmien kellertyminen
Jos epäilet että maksan toiminta on heikentynyt, kannattaa käydä lääkärissä, jotta asia voidaan todeta verikokein. Ayurvedalla voidaan tukea maksan hoitoa, mutta tukihoito kannattaa suunnitella yksilöllisesti huomioiden kehotyyppi ja tasapainotila. Voit edesauttaa maksan hyvinvointia monella tavoin. Olennaisia tekijöitä maksan hyvinvoinnin kannalta ovat:
- stressitekijöiden hallinta
- puhdas kasvisvoittoinen luomuruoka
- pittan tasapainottaminen: oma kehotyyppi huomioiden
- aineenvaihduntaa aktivoiva ruokavalio
- alkoholin ja muiden pittaa lisäävien aineiden välttäminen (esim. sinappi, ketsuppi ja etikkasäilykkeet)
- kehoa puhdistavat ja aineenvaihduntaa aktivoivat toimet
Tasapainoinen, terve maksa näkyy energisenä, hehkeänä ihona ja vahvana immuniteettina.
ARTIKKELI JATKUU kolmen viikon kuluttua. Osassa 2 käsittelemme ayurvedisia keinoja maksan toimintojen tukemiseen. Tässä alla yksi maksalle hyvää tekevä vinkki jo nyt.
Aloita päiväsi kypsennetyllä omenalla tai päärynällä
- Pilko omena, ja laita kattilan pohjalle n. 1 cm vettä.
- Lisää omena- tai päärynäpalat, kun vesi kiehuu.
- Anna kypsyä pari minuuttia – joko ihan kypsäksi tai puolikypsäksi.
- Lisää halutessasi kanelia.
Tämä ayurvedinen aamun ensimmäinen ruoka on helppo sulattaa. Se sisältää runsaasti kuituja, vitamiineja, mineraaleja ja flavonoideja. Kypsennetty omena tai päärynä aamusta on maksalle sopivaa, aineenvaihduntaa ja painonhallintaa tukevaa syötävää.
* PCB-aineet ovat öljymäisiä kemikaaleja joita käytetään mm. muovien pehmentimenä sekä lämmönsiirtonesteinä ja eristeinä muuntajissa, kondensaattoreissa ja muissa hydraulisissa laitteissa.
Lähteitä ja taustamateriaalia:
- Munuais- ja maksaliitto https://www.muma.fi/sairaudet/maksa
- Ayurveda Journal für ein gesündes Leben
- peda.net https://peda.net/p/ulla.kortesuo/ihminen/Jari
- Terve maksa; Marja Ruuti. Mividata 2015