Joulun aikaan moni rauhoittuu, varsinkin tänä vuonna. Rauhoittuminen tekee hyvää jo sinällään, mutta mikäli haluat ja voit hyödyntää loppuvuotta myös lukemiseen, saat nyt pari vinkkiä.
Kokosin yhteenvedon tämän ja viime vuoden suosituimmista Samhitan blogeista. Ehkä sinulta on jäänyt joku kiinnostava juttu lukematta – ja nyt siihen on aikaa. Seuraavassa listaus pienillä kommenteilla:
Vuoden 2020 eniten luettu blogi oli ”Munuaiset – enemmän kuin tehokas suodatin”. Se kertoi munuaisten tärkeistä tehtävistä. Ne esim. suodattavat joka minuutti 1-1,3 litraa verta. Munuaiset erottavat verestä vieraat aineet ja huolehtivat, että vesiliukoiset aineenvaihduntajätteet ja myrkyt poistuvat kehosta virtsan välityksellä.
Munuaisten kunnolla on ratkaiseva merkitys ihmisen hengissä pysymisen kannalta ja ne ovat keskeinen elin myös ayurvedan näkökulmasta. Lue blogi: https://samhita.fi/munuaiset-enemman-kuin-tehokas-suodatin/
Toiseksi eniten tänä vuonna luettiin blogia ”Miksi jotkut saavat flunssan ja toiset eivät”. Perheessä tai työpaikalla on flunssaa, mutta kaikki virukselle altistuneet eivät sairastu. Syitä tähän voi olla monia. Runsaasti ulkoilevilla ja säännöllistä elämää viettävillä näyttää olevan influenssaa harvemmin kuin muilla. Ayurvedassa on aiheesta ihan oma, kiintoisa teoriansa. Tästä blogista saat vinkkejä, kuinka kohennat vastustuskykyäsi viruksia vastaan ja muutoinkin. Katso: https://samhita.fi/miksi-jotkut-saavat-flunssan-ja-toiset-eivat/
Suosittu oli myös blogi ”Syksy saapui ja vata lisääntyi” Siinä kerrotaan muutoksesta, miten lämpötilan muututtua koleaksi, kehomme tekee paljon töitä sopeutuakseen tähän muutokseen. Osa geeneistä aktivoituu ja toiset passivoituvat. Arvioidaan, että geeneistämme jopa noin 5000 reagoi vuodenaikojen vaihteluun. Tämä muutosprosessi vaati keholta sopeutumista, mikä voi tilapäisesti laskea vastustuskykyämme. Lue blogi:
https://samhita.fi/syksy-saapui-ja-vata-lisaantyi/
Se ”Miten hengitys vaikuttaa elintoimintoihimme” kiinnosti monia. Blogi kertoo, miten hengityksen hidastuminen aktivoi keskeistä aivohermoamme vagus- eli kiertäjähermoa. Vagushermo ulottuu aivorungosta useisiin tärkeisiin elimiin kuten sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon. Vagushermon stimulointi hengitysharjoituksilla saa aikaan rentoutumista: sydämen syke hidastuu ja sen vaihtelu kasvaa, verenpaine laskee ja lihakset rentoutuvat. Lue blogi: https://samhita.fi/miten-hengitys-vaikuttaa-elintoimintoihimme/
Paljon luetussa jutussa ”Onko pätkäpaasto hyvä vai huono idea” tarkasteltiin pätkäpaastoa. Ayurvedan näkökulmasta suositellaan yleensä, että aterioiden välissä on aina selkeät tauot. Tämä edistää terveyttä ja hyvää aineenvaihduntaa. Kun ruoansulatusprosessi saa toteutua ilman keskeytyksiä, saamme parhaan hyödyn uusista ravintoaineista ja kehossa syntyy Ojasta eli vastustuskykyä, kestävyyttä ja voimaa. Ojas on kehon ja mielen näkymätöntä ”superravintoa” ja ilmenee myös mielen kirkkautena.
Lue juttu: https://samhita.fi/onko-patkapaasto-hyva-vai-huono-idea/
Vuoden 2019 suosituimmat blogit kertoivat kehotyyppitestistä ja painonhallinnasta
Eniten luettu blogi kertoi uudesta testistä ja siitä, että Ayurvedassa avain hyvinvointiin on ymmärrys kolmesta perusperiaatteesta: vata, pitta ja kapha. Kaikki fyysiset, henkiset ja emotionaaliset ominaisuutemme ilmentyvät näiden perusperiaatteiden eli doshien yksilöllisenä yhdistelmänä. Niistä muodostuu ayurvedinen kehotyyppi, joka on ikään kuin sisäinen luonteemme; pitkän ja terveen elämän rakennusohje, joka on yksilöllinen ja tunnusomainen kuin sormenjäljet.
Katso blogi ja testi: https://samhita.fi/testaa-ayurvedinen-kehotyyppisi-ja-viisastu/
Vuoden toiseksi luetuin blogi käsitteli painonhallintaa. Maharishi Ayurvedan painohallintaohjelmassa otetaan huomioon ongelman syyt tasapainottamalla rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaa, jotta keho voi vapautua rasvavarastoista. Tavoitteena on hidastaa hiilihydraattien aineenvaihduntaa, mikä vähentää makeanhimoa ja liiallisen syömisen tarvetta. Tähän pyritään siten, että samanaikaisesti säilytetään terve ruokahalu, ravintoaineiden imeytymiskyky ja keho-mielitasapaino.
Lue lisää: https://samhita.fi/painonhallinta-ayurvedan-nakokulmasta/
Vuoden 2019 kolmanneksi suosituin blogi kysyi ”Millaiset ruoat sopivat sinulle” ja kertoi siitä, kuinka suositaan erilaatuisia ruokia Ayurvedisen kehotyypin mukaa. Ruoan laadulla voidaan tasapainottaa kehoa ja mieltä tehokkaasti. Ruoan laadun tulisi olla vastakkainen kehotyypille ominaisen laadun kanssa. Blogi tarjosi yleisohjeita, joista kukin voi poimia itselleen sopivat ideat. Lue: https://samhita.fi/millaiset-ruoat-sopivat-minulle/
*******
2018 vuoden ylivoimaisesti luetuin blogijuttu oli otsikoitu ”Nyt kannattaa helliä doshien kuningasta”. Se kertoo vata-ajasta, jota jatkuu koko talven yli. Vata on ”kuningasdosha”, jonka pysyessä tasapainossa myös muut doshat ovat taipuvaisia pysymään balansissa.
Jos sinun pitää tehdä yksi asia, jolla palvot kuningastasi – eli pidät vatasi tasapainossa – valitse päivärytmistä kiinni pitäminen. Kun rakennat itsellesi rutiinin, joka mahdollistaa nukkumaan menon joka ilta hyvissä ajoin ja mieluusti vielä lähes samaan aikaan, olet vatan tasapainotuksessa jo pitkällä.
Lue koko suosittu juttu: https://samhita.fi/nyt-kannattaa-hellia-doshien-kuningasta/
Vuoden 2018 kakkonen ”Ayurvediset täsmäneuvot kaamosaikaan” on sekin ajankohtainen nyt ja kertoo siitä, miten talvi ja etenkin jouluaika on levon, ilon ja ystävyyden aikaa. Kun keho ja mieli ovat tasapainossa, tunnet itsesi iloiseksi, vakaaksi ja energiseksi – jo heti aamulla herätessäsi.
Lue: https://samhita.fi/ayurvediset-tasmaneuvot-kaamosaikaan/
Kiitos menneestä vuodesta.
Rauhaisaa joulunaikaa ja loppuvuotta!
Ollaan yhteyksissä taas vuotena uutena –
avautukoon se meille kauniina mahdollisuutena
Heli