Millaiset ruoat sopivat MINULLE?

animals-2829373__340 (kopio)

Ayurvedassa opetetaan, että ajan mittaan meille kaikille paras ruokavalio on lämmin, kevyesti kypsennetty monipuolinen kasvisruoka. Sen tulisi sisältää myös proteiinia esim. tuorejuustosta, pavuista tai linsseistä, pähkinöistä, viljoista tai eläinperäisistä lähteistä. Suositeltu salaatin määrä vaihtelee kehotyypin ja vuodenajan mukaan. Hedelmät, pähkinät ja hapanmaitotuotteet sopivat hyvin välipalaksi.

Ayurvedisen kehotyypin mukaan suositellaan eri laatuisia ruokia, koska ruoan laadulla voidaan tasapainottaa kehoa ja mieltä tehokkaasti. Ruoan laadun tulisi olla vastakkainen kehotyypille ominaisen laadun kanssa. Tässä on sinulle yleisohjeita, joista voit poimia sinulle sopivat ideat.

Vata on kylmä, kevyt ja kuiva laadultaan – ja hyötyy lämpimästä ja tukevasta ruoasta. Vata voi lisätä ruokaan voita, gheetä tai oliiviöljyä, jotta saa siitä vähän tukevampaa. Vatalle ruoan vaikutuksen tulisi olla rauhoittava ja tyytyväisyyttä lisäävä. Hänelle sopivat erityisen hyvin lämpimät keitot, muhennokset, lämpimät viljatuotteet kuten puurot ja vastaleivottu leipä sekä pähkinälevitteet.

Välipalaksi Vata voi iltapäivisin juoda lämmintä Vata-teetä tai yrttiteetä jonkin viljatuotteen kanssa. Kypsät ja makeat hedelmät sopivat Vatalle myös hyvin. Illalla vata voi lämmittää itselleen kupin maitoa kardemumman kanssa. Vatan kannattaa välttää kylmiä ruokia ja juomia. Kahvi ja makeiset aktivoivat voimakkaasti hermostoa eivätkä sovi Vatalle.

Pitta on laadultaan kuuma ja hapan. Hän hyötyykin parhaiten lämpimästä (ei tulikuumasta) ruoasta, joka on ravitsevaa ja melko tukevaa. Kesällä tai kuumassa ilmanalassa pääpaino on salaateilla (mieluiten huoneenlämpöisenä) ja vihreillä vihanneksilla. Varsinkin Pittalle kasvisruoka on parasta, koska punainen liha kuumentaa kehoa. Maito- ja viljatuotteet sekä suurin osa kasviksista sopivat pitta-kehotyypille ja pitta-epätasapainossa.

Iltapäivän välipalaksi Pittalle sopii hyvin lämmin tai huoneenlämpöinen pitta-tee, minttutee tai lakritsinjuuritee. Pitta tarvitsee kunnon välipalan, jotta hänen verensokerinsa pysyy vakaana. Myslipatukka, mantelit ja makeat hedelmät ovat hyviä, tai paahtoleipä pähkinälevitteellä.  Tuliset mausteet, hapanmaitotuotteet ja kypsytetty juusto ovat kuumuutta tuottavia. Salaatin kastikkeena sitruunamehu on paljon parempi kuin viinietikka.

Kapha on laadultaan kylmä ja raskas, joten hänelle sopii lämmin, vähärasvainen ja kevyt ruoka. Kevyesti kypsennetty kasvisruoka hedelmät ja salaatit (huoneenlämpöisenä) keventävät oloa. Kapha-kehotyypille ja liiallisen kaphan ongelmiin sopii hyvinkin mausteinen ruoka erityisesti talvella ja keväällä. Parhaat ruoanvalmistustavat ovat wokkaaminen, uunissa kypsentäminen ja grillaus.

Kapha ei tarvitse yleensä välipaloja. Jos hänen tekee jotain mieli, niin omenat ja päärynät ovat hyvä energian tuoja. Kaphan kannattaa välttää syömästä liikaa, etenkin aamuisin ja iltaisin. Sokeri, maitotuotteet ja rasva maistuvat joskus Kaphalle, mutta tekevät hänen olonsa raskaaksi, samoin kylmä ruoka ja juomat.

Katso taulukko ruoan laatujen ja makujen vaikutuksista doshiin:

Ayurvedinen ruokavalio – maut ja laadut

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.