Miksi jotkut saavat flunssan ja toiset eivät?

shutterstock_329020169

Perheessä tai työpaikalla on flunssaa, mutta kaikki virukselle altistuneet eivät sairastu. Syitä tähän voi olla monia – kuten se, että tälle virustyypille onkin jo aiemmin altistunut ja on siten vastustuskykyinen. Runsaasti ulkoilevilla ja säännöllistä elämää viettävillä näyttää heilläkin olevan influenssaa harvemmin kuin muilla. Ayurvedassa on aiheesta ihan oma, kiintoisa teoriansa, josta kerron tällä kertaa. Samalla saat vinkkejä, kuinka kohennat vastustuskykyäsi viruksia vastaan ja muutoinkin.

Ayurvedassa hengitys vitalisoi verenkierron ja koko kehon

Hengitys ja verenkierto vastaavat suurelta osin kehomme energiantuotannosta. Ayurvedassa tämä nähdään ilmassa olevan elämänenergian hyödyntämisprosessina, joissa eri doshat hallitsevat:

Vata dosha vastaa hengityksestä eli ilman liikkumisesta keuhkoihin ja sieltä ulos nenän tai suun kautta. Sisäänhengitys tuo kehoon pranaa eli elämän energiaa, jota ilman happi edustaa.

Pitta puolestaan vastaa siitä, että happi kulkeutuu keuhkoista verenkiertoon, ja sieltä solujen käyttöön. Solujen toiminnasta syntynyt hiilidioksidi kulkeutuu laskimoverenkierron mukana takaisin sydämeen ja sieltä keuhkoihin, missä tapahtuu hiilidioksidin siirtyminen uloshengitysilmaan, ja sisäänhengitysilman hapen siirtyminen verenkiertoon.

Kapha vastaa hengitysteiden (nenä, nielu, keuhkoputki, keuhkot ja keuhkorakkulat) limakalvoista ja niiden sopivasta kosteudesta. Kapha siis suojaa limakalvoja ja hengitysteitä.

Ruoansulatus- ja aineenvaihduntaprosessit valmistavat energiaa kudoksille

Ruoansulatusprosessi tuo kehoon energiaa ja se myös käyttää runsaasti energiaa. Ruokaillessa syömäämme ravintoon sekoittuu ruokaa pilkkovia entsyymejä, ja vatsahapot sekä vatsan pumppausliike pilkkovat ruoan nestemäiseksi massaksi, ruokasulaksi. Jos ruoansulatus toimii heikosti tai epäsäännöllisesti, vatsan ja suoliston valmistamasta ruokasulasta ei tule tasapainoista ja hyvälaatuista. Siinä voi olla liian isoja partikkeleita tai se voi olla huonolaatuista.

Verenkiertojärjestelmä

Ruokasulasta imeytyy ravintoaineita verenkiertoon, missä veren plasma kuljettaa ne yhä pienempiin suoniin ja lopulta solujen käyttöön. Jos ruokasula ei ole priimaa, solut eivät pysty käyttämään siitä kaikkea hyödykseen.

Näistä hyödyntämättömistä aineista tulee kuona-aineita eli amaa. Ama lähtee kulkeutumaan takaisin laskimoverenkiertoon – tai se kulkeutuu lymfakiertoon, mistä se päätyy myös takaisin isoon laskimokiertoon.

Kuten aiemmin totesin, laskimoverenkierrosta veri – ja sen mukanaan kuljettamat aineet – päätyvät sydämen kautta keuhkoverenkiertoon. Näin kuona-aineet voivat lopulta päätyä keuhkoihimme, mistä seuraa hengitysteiden limaisuuden lisääntymistä. Keuhkojen kuona-aineet heikentävät hengitysteiden toimintaa ja altistavat elimistöä viruksille.

Kuona-aine on jo itsessään limaista, mutta kun se ärsyttää keuhkorakkuloita, niin limaisuus vain lisääntyy, koska se on myös keuhkojen puolustuskeino vierasaineita vastaan. Sama ilmiö tapahtuu myös mm. hengitystieallergiassa.

Immuniteetin perusta: agni, prana ja ojas

Henkilöt, joiden agni (ruoansulatuksen voima) on hyvässä kunnossa, välttyvät edellä kuvatulta kuona-aineiden synty- ja kulkeutumisprosessilta. Vahva agni auttaa osaltaan myös virusten prosessoinnissa, kun ruoansulatusnesteet tuhoavat niitä. Se myös parantaa huomattavasti kehon yleistä toimintakykyä ja siten nostaa vastustuskykyä.

Kun pranan  (elämänenergian) virtaus kehossamme on heikko, immuniteettimme laskee ja saatamme sairastua herkemmin. Pranan heikkous tuntuu selvästi flunssan aikana: tunnemme itsemme heikoksi sekä henkisesti innottomaksi ja ponnettomaksi; mieli ja aistit tuntuvat raskailta ja tylsiltä.

Riittävä määrä pranaa ja tehokas agni auttavat kehoamme muodostamaan ojasta. Ojas on balan (voima) varasto ja se luo perustan sekä fyysiselle että henkiselle kestävyydellemme. Alhainen ojas-taso voi heijastua käytännön elämään esim. heikkoutena, yliaktiivisuutena, tyytymättömyytenä ja yleisen vastustuskyvyn heikkenemisenä.

Katso yhteenveto pranan ja ojaksen vahvistamisesta aiemmasta artikkelista.

Näillä yrteillä voit voimistaa agniasi ja tehostaa ruoansulatustasi:

 • kuivattu inkivääri
 • basilika (tuore tai kuivattu) hoitaa hengitysteitä
 • Kurkuma on luonnon antibiootti, joka kuivattaa limaisuutta.
 • Lakritsin juuri tukee hengitysteitä, voit käyttää esim. lakritsiteetä.
 • Amalaki vahvistaa immuniteettiä.
 • Chyavanprash vahvistaa immuniteettiä, se sisältää amalakia (ks. artikkeli)

*****************

Vaikka käymme immuniteetin vahvistamista yllä vain ayurvedan näkökulmasta, ei kenenkään kannata väheksyä länsimaisenkaan terveystiedon havaintoja aiheesta. Jos haluat kuulua heihin, jotka saavat flunssan harvemmin kuin muut, muista ainakin nämä:

 • Nuku riittävästi (ojas)
 • Vältä tupakointia ja jatkuvaa oleilua huonossa sisäilmassa (prana)
 • Ulkoile riittävästi, muulloinkin kuin auringonpaisteella (prana)
 • Liiku riittävästi (ojas ja bala)
 • Kun liikut ulkona, pukeudu sään mukaisesti – huolehdi erityisesti märässä ja loskassa jalkojesi lämpimyydestä ja tuulella korvistasi (vata)
 • Vältä flunssakaudella suuria väkijoukkoja ja lapsikatraita*
 • Varmista perusvitamiinien ohella sinkin saantisi ja kokeile tarvittaessa sinkkitabletteja. Myös suolavedellä kurlaus tai höyryhengitys voi auttaa flunssan ensioireisiin
 • Pese kätesi kunnolla ainakin aina ennen ruokailua, wc-käynnin jälkeen ja sisätiloihin tullessasi
 • Älä ylirasita tai stressaa itseäsi jatkuvasti – ja jos rasitat tai stressaat, lepää (vata, ojas)

*For the Cold Season -tabletit sopivat hyvin ensi oireisiin tai tilanteisiin, joissa saatat altistua viruksille.

Aiempi artikkeli virustautien ehkäisystä.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.