Kaamoksen kukistaja riisilisuke (3-4 henkilölle)

rice-5797552_1280

Pimeään vuodenaikaan ja jouluna tulee helposti herkuteltua. Siitä ei kannata ottaa turhaa stressiä, vaan syödään hyvillä mielin, jos kerran herkkuja syödään. Tarvitsemme mielihyvää ja energiaa ruoasta, eikä hyvässä seurassa herkuttelusta kannata itseään rangaista. Herkuttelun jälkeen kun on vähän enemmän energiaa, voi sitten vaikka käydä ulkoilemassa. Kunnon kävely vie raskauden tunteen mennessään.

Tämä riisi sopii hyvin, kun haluat tuntea ruoan tyydyttävän vaikutuksen.

Ayurvedisesti maustettu riisi maistuu ja voi nostaa mielialaa

2,5 dl Basmati-riisiä, kuorittua

¼ tl mustapippuria

¼ tl kardemummaa

¼ tl kanelia

4 kuivattua taatelia

1 rkl gheetä eli voiöljyä

½ tl suolaa – tai maun mukaan

6 dl vettä

Pilko taatelit pieneksi. Kuumenna kattilaa miedolla lämmöllä ja lisää ghee.

Kun ghee on sulanut, lisää raaka riisi. Sekoita riisiä miedolla lämmöllä jatkuvasti gheessä 2 – 5 minuuttia, kunnes se tuoksuu vähän makealle ja on kokonaan peittynyt gheehen.

Lisää mausteet ja taatelinpalat, sekoita vielä minuutin ajan. Lisää vesi ja anna kiehahtaa. Laita kansi päälle ja jätä hautumaan hyvin miedolla lämmöllä, noin 15 minuutin ajan. Sammuta lieden lämpö ja anna hautua vielä 5 minuuttia.

Nauti lämpimien vihannesten kanssa. Tämä maustettu riisi on helposti sulava ruoka, joka lämmittää ja tekee hyvän olon.

Voit maustaa riisiä myös esim. sitruunalla, sahramilla tai yrteillä, tai lisätä siihen pieneksi pilkottuja kasviksia. Kaphalle sopii hyvin lisätä ¼ – ½ tl tl kurkumaa riisiin kiehumisvaiheessa, jolloin saat herkullisen keltaista riisiä.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.