Ayurvediset täsmäneuvot kaamosaikaan

Samhita

Talvi ja etenkin jouluaika on levon, ilon ja ystävyyden aikaa. Kun keho ja mieli ovat tasapainossa, tunnet itsesi iloiseksi, vakaaksi ja energiseksi – jo heti aamulla herätessäsi.

Jos näin ei ole ja tuntuu, että se voisi johtua ainakin osittain pimeästä talvesta, et ole yksin. Monet kokevat kaamoksen raskaaksi. Se voi aiheuttaa mm. seuraavia oireita:

 • väsymystä, energian puutetta, raskauden tunnetta,
 • tarvetta nukkua paljon, lisääntynyttä päiväunien tarvetta
 • ruokahalun muutoksia, hiilihydraattien himoa, lihomista
 • ihmissuhdeongelmia, halua olla yksin, torjutuksi tulemisen tunteita
 • surua ja ahdistusta.

Nykytiedon mukaan oireet johtuvat pimeyden aiheuttamasta biologisen kellomme häiriöistä. Tämä aiheuttaa hormonitoiminnan muutoksia ja siten myös aivojen välittäjäaineiden muutoksia, esim. serotoniinin vähentymistä ja melatoniinin lisääntymistä.

Ayurvedisen näkemyksen mukaan talvi on Suomessa vata-aikaa, ja liiallinen vata voikin pahentaa ongelmia. Häiriöitä ilmenee erityisesti prana vatassa, joka sijaitsee päässämme ja rinnassa. Prana vata hallitsee elämänenergiaamme. Jos se on epätasapainossa, iltapäiväväsymys voi olla voimakas, ja hengitys voi muuttua pinnalliseksi.

Lisäksi apana vatan – joka sijaitsee alavatsan ja suoliston alueella – häiriöt voivat aiheuttaa mm. ilmavaivoja, hidasta ruoansulatusta ja vatsakramppeja. Apana vata aiheuttaa myös tunnetta, ettet ole ”maadoittunut”, mikä lisää epätasapainoamme ja tunne-elämän ongelmia.

Pimeys ja lumen tulo hiljentävät luonnon, ja hiljaisuus on toisinaan hyväksi myös ihmisille. Tuo hiljaisuus osaksi lepohetkiäsi ja nauti olemisesta tekemisen sijaan. Nauti tähtitaivaasta! Vanhassa Veda-tekstissä kuvataan, kuinka koko universumi sijaitsee sydämessäsi peukalon kokoisena. Kun katselet tähtiä ja hengität syvään, se yhdistää sinut universumiin ja muistuttaa sinua tästä kosmisesta yhteydestä, elävöittäen elämän ihmeen.

Tässä täsmäohjeet kaamoksen selättämiseen:

 • Tee öljyhieronta aamuisin. Heti ylösnousun ja suun puhdistamisen jälkeen on hyvä tehdä öljyhieronta lämmitetyllä Vata hierontaöljyllä. Lämmitä se lämpimämmäksi kuin kehosi ja hiero lempeällä otteella. Tämä lisää kehon ja mielen tasapainoa ja on hyväksi mm. nivelille.
 • Pidä unirytmi säännöllisenä, niin tuet sisäisen kellosi toimintaa. Yrttipuristeet Mind Rest ja Vata Balance pitävät mielen rauhallisena, selkeänä ja valppaana, ja sopivat nukahtamisen avuksi. Ne eivät aiheuta riippuvuutta. Vata- ja Nidra -aromaöljyt ovat osoittautuneet tehokkaiksi varsinkin lasten nukkumista tukemaan. Öljyhieronta iltaisin rauhoittaa vataa.
 • Nasya tipat nenään aamuisin tehostavat prana vatan toimintaa.
 • Juo ruokailujen välillä lämmintä Vata teetä tai ruoansulatusta parantavaa Digest Plus -teetä.
 • Herkutteletko joulunaikaan? Triphala Plus ja Digest Special yrttipuristeet ovat hyvä yhdistelmä joulun herkutteluun, jotta kehosi pystyy käsittelemään raskaat ruoat ja herkut. Digest Special otetaan ruoansulatusnesteitä tehostamaan ruokailun lopuksi, ja Triphala Plus otetaan iltaisin nukkumaan käydessä veden kera. Se puhdistaa kehoa ja auttaa suolen toimintaa.
 • Kuppi teetä ystävän kanssa silloin tällöin on hyväksi mielialalle ja tuo iloa. Kokeile myös uusia asioita mieltä virkistämään.
 • Pidä itsesi lämpimänä, erityisesti jalat, kädet ja kaula sekä korvat. Ääreisverenkierto (kylmät kädet ja jalat) on yleensä heikko tähän vuodenaikaan ja vata rauhoittuu lämmöstä.
 • Liiku ulkona ja joogaa tai venyttele päivittäin edes vähän. Älä rasita kehoasi liikaa, valon vähyys heikentää hormonitoimintaa ja siten myös kehon suorituskykyä.
 • Noudata kolmen aterian rytmiä. Aamiaisen on hyvä olla lämmin. Lämpimät keitot ja pataruoat ovat erinomaista ruokaa nyt, samoin kevyesti wokatut kasvikset. Vältä runsasta raakaraasteiden syöntiä, ne sulavat nyt huonosti. Välipalana hedelmät ja hedelmä/marjasmoothiet vähentävät makean nälkää.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita