Väsyttääkö ruudun edessä istuminen ja online-kokoukset?

chris-montgomery-smgTvepind4-unsplash

Internet on yhdistänyt ihmisiä jo pitkään. Voimme ruutujen kautta hakea tietoa, opiskella, tavata ystäviä ja seurata vaikka joogatunteja. Online-kokouksia järjestetään yhä enemmän, mikä vähentää matkustamista ja on siksi ainakin luonnon kannalta hyvä asia. Yhä useampi on kuitenkin sitä mieltä, että vietämme jo liiankin suuren osan päivästä ruutujen äärellä istuen.

Miksi Zoom, Teams ym. palaverit väsyttävät monia enemmän kuin henkilökohtaiset palaverit? Tutkijat ovat löytäneet tähän muutamia syitä. Niitä ovat itse tekniikan ongelmat kuten linjojen toimimattomuus, hetkittäin pysähtyvät kuvat, äänen laatu, kuvan ja äänen synkronointihäiriöt. Lisäksi tapaamisten aikana pidetyt yhteiset tauot ja kahvihuonekeskustelut jäävät pois, joten videotapaamiset voivat olla monesti yllättävän intensiivisiä ja kuormittavia.

Kestävää oppimista työpaikoilla tutkinut Gianpiero Petriglieri kertoo videopuhelun vaativan meiltä enemmän keskittymistä kuin henkilökohtainen kontakti. Seuraamme videotapaamisessa tarkkaavaisemmin kasvonilmeitä sekä äänensävyjä ja niiden korkeuksia, koska kehonkieli on harvoin ruudulla nähtävissä kokonaisuudessaan. Siksi mielentilamme ei yleensä ole videotapaamisessa yhtä rento kuin fyysisissä tapaamisissa.

Jo yksi pidempi online-tapaaminen voi tuottaa meille stressiä, useampi perättäinen intensiivinen tapaaminen pidempikestoisenkin stressitilan. Liiallinen ja pitkittynyt stressi ei lisää stressinsietokykyä, vaan pikemminkin vähentää sitä.

Maharishi Ayurvedan mukaan jatkuva henkinen ylikuormitus voi johtaa konkreettiseen epätasapainotilaan, joka heijastuu henkisen toiminnan eri alueille:

Dhi: oppiminen ja ymmärtäminen. Tästä on vastuussa vata, ensisijaisesti aladosha prana vata.

Dhriti: tiedon käsittely ja säilyttäminen. Tästä on vastuussa pitta, erityisesti sadhaka pitta.

Smriti: muistaminen. Tästä on vastuussa kapha, ensisijaisesti tarpaka kapha.

Vahvistat ja tuet näitä kolmea henkistä toimintoa (oppiminen ja ymmärtäminen, tiedon käsittely ja muistaminen) parhaiten tasapainottamalla prana vataa, jonka tehtävänä on koordinoida näitä henkisiä toimintoja.

Prana vata on vastuussa pään alueen energiasta ja koko kehossa olevasta elinvoimasta. Jos rasitat liikaa aivojasi/mieltäsi, saatat aiheuttaa prana vatan epätasapainoa ja heikkenemistä. Tämä saa puolestaan aikaan dhi:n, dhritin ja smritin keskinäisen koordinaation heikkenemisen. Seurauksena on stressin lisääntyminen ja stressinsietokyvyn aleneminen.

Jos prana vata heikkenee ja samaan aikaan olet kiireinen ja hyvin aktiivinen, heikennät pään ja sydämen välistä kommunikaatiota aiheuttaen sadhaka pittan epätasapainoa – mikä lisää emotionaalista stressiä. Pitkäaikainen emotionaalinen stressi ja epätasapaino saa aikaan myös tarpaka kaphan vähentymisen, mikä heikentää muistia.

Yllättävän monella täysi-ikäisellä on tästä käytännön kokemuksia. Vanhemman väen osalta pitkäaikaisen stressin vaikutukset muistiin ja muihin henkisiin toimintoihin on voitu osoittaa esim. alzheimer-potilailla*.

Näillä pienillä keinoilla voit vähentää online-kokouksen kuormittavuutta:

Sammuta oma kuvasi aina kun voit

Suurin osa meistä ei voi olla tarkkailematta omaa kuvaansa palaverin aikana. Tämä hajottaa keskittymisen ja huomion aiheuttaen lisää rasitusta – ja nostaa vataa. Usein riittää se, että kokouksen alussa on video päällä. Kun kamera on kiinni ja tarvittaessa mikrofoni mykistetty, voit halutessasi lepuuttaa silmiäsi katsomalla ulos, nousta välillä seisomaan tai venytellä ja pyörittää niskojasi.

Jos tapaaminen menee pitkäksi, pyydä taukoa

Näin toimitaan usein, kun tavataan kasvokkain: käydään välillä hetki jaloittelemassa ja juodaan vettä tai kuppi kahvia tai teetä. Vaikka tauot eivät online-kokouksissa ole kovin yleisiä, saattaa myös kumppanisi olla iloinen ehdotuksestasi. Voit tauolla pyöritellä hartioitasi, venytellä ja käydä vähän kävelemässä. Liikkuminen ja nesteyttäminen edistää verenkiertoa ja virkistää – ja loppupalaveri sujuu uudella energialla. Tauko keventää myös tapaamisen intensiteettiä ja siten rauhoittaa pittaa.

Vaihda paikkaa kotona työpäivän aikana, kävele ja pidä tuuletustaukoja

Työpaikalla liikumme luonnostaan, kun käymme kysymässä jotain työtoverilta, kävelemme syömään ja kahvilla. Liikkumattomuus on terveysriski, joka lisää metabolisen oireyhtymän vaaraa ja vähentää aivojen hapen saantia. Staattinen paikallaanolo lisää kaphaa. Joten liiku ja vaihda välillä sohvalle, oikaise jalkasi ja ota rennosti. Kunhan katsot että taustasi on sopiva, voit hyvin pitää online-tapaamisen kotisohvallasi, missä fyysinen liikkumatilasi on ehkä työtuoliasi avarampi.

Virkistä silmiäsi

Kun katsot pitkän aikaa samalle etäisyydelle, rasitat silmiäsi, mikä rasittaa pittaa ja voi johtaa paineen tunteeseen päässäsi.

Suosittelin jo aiemmin laittamaan välillä oman videokuvan pois päältä, ja katselemaan vaikka ikkunasta ulos. Silmäluomien räpyttely edistää silmien kosteutta. Työpäivän jälkeen – etätöissä ehkä sen aikanakin – voit helliä ja virkistää silmiäsi ruusuvedellä kostuteluilla meikinpoistolapuilla tai pumpulilla. Nojaa laput silmillä tuolissasi taaksepäin tai käy pitkäksesi 5 -10 minuutiksi. Näin luontaisesti viilentävä ja rauhoittava ruusuvesi voi hoitaa silmiäsi.

Vähennä näyttötyön rasitusta ja helpota stressiä Vata Balancella

Monet käyttävät Vata Balancea vähentääkseen stressiä ja hermostuneisuutta, sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksia tai liikaa stimulaatiota. Se on mielestäni numero 1 tuote myös silloin, kun haluat iltaisin rauhoittaa mieltäsi ja tunteitasi tai nukkua paremmin. Vata Balance ei väsytä, joten sitä voi hyvin käyttää myös työpäivän aikana. Sen vaikutus perustuu ennemminkin hermoston tasapainottamiseen.

Anna aivoillesi energiaa Brahmilla

Luomu Brahmi-yrtti on arvostettu ayurvedinen ravintolisä, jonka sanotaan olevan aivojen toimintaa edistävä ja hermoston adaptogeeninen yrtti – eli se tukee hermoston toimintaa ja antaa sille energiaa. Se lisää aivojen ja koko hermoston stressinsietokykyä ja edistää muistin toimintaa. Brahmia kannattaakin käyttää silloin kun tarvitsee lisää keskittymiskykyä ja energiaa aivoille.

Haluatko lisätietoa siitä, miten voit hyötyä dosha-tiedosta työelämästä? Lue artikkeli.

Lähteitä: Linda Egenesin blogi (mapi.com), The reason Zoom calls drain your energy,   www.bbc.com/worklife

*Alzheimer Disease & Associated Disorders: July-September 2012 – Volume 26 – Issue 3 – p 260-266

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.