Kevään voimat puhdistavat, kun tiedät miten

Kevät on ayurvedan puhdistusaikaa

Kevät ja valo on tullut vauhdilla Suomeen. Onko kevät sinulle haastava aika? Monet meistä – varsinkin ne joilla on kaphaa – ovat tähän vuoden aikaan väsyneitä tai saavat helposti hengitystieoireita kuten flunssan tai allergisia oireita. Ei huolta! On ihan normaalia, että kun vuodenaika vaihtuu, kehossamme tapahtuu monia muutoksia. Nämä muutokset johtuvat mm. kehomme muuttuvasta geneettisestä aktiivisuudesta: keväällä tuhansia geenejä aktivoituu kehossamme, ja tuhansia myös siirtyy passiivisempaan tilaan. Muutos on iso ja vaatii meiltä sopeutumista. Muutoksen jälkeen olemme taas entistä vahvempia.

Kun kevätaurinko paistaa, huomaamme usein, kuinka kotimme on pölyinen ja ikkunat kaipaavat pesua. Kevätsiivouksen jälkeen koti on raikas ja viihtyisä. Ayurveda-tekstien mukaan meidän kehommekin alkaa keväällä puhdistamaan itse itseään, ja usein se tarvitsee meiltä tähän työhön vähän apua. Katsotaan yhdessä, miten voimme helpottaa kehomme kevätsiivousta!

Vuodenaikojen vaihtuminen talvesta kevääseen on kehollemme hyvin haastava aika: puhdistusprosessin aikana kehomme on jatkuvassa muutostilassa. Immuniteettimme on heikoimmillaan, koska immunologiset reaktiot tarvitsevat paljon energiaa, jota kehollamme ei välttämättä ole riittävästi käytössä muutosprosessien aikana.

Miksi kehoon kertyy epäpuhtauksia?

Pimeän ja kylmän talven aikana kehon epäpuhtaudet jäävät helposti kehoon. Keho tarvitsee energiaa lämmön ylläpitämiseen, jolloin energiaa voi jäädä vähemmän muihin kehon toimintoihin: pimeys ja kylmyys vaikuttavat myös hidastavan aineenvaihduntaa. Siten kehoomme voi muodostua kuona-aineita (amaa).  Lisäksi erityisesti ruoansulatusprosessin heikkeneminen altistaa kuona-aineille. Tunnettu ayurveda-lääkäri Nancy Lonsdorf kuvaa prosessia näin:

Ruoansulatus on prosessi, jossa ruoka pilkotaan pieneksi ruoansulatuskanavassa – mekaanisesti ja entsyymien avulla. Tavoitteena on, että ruoan ravintoaineet (rasvahapot, hiilihydraatit ja proteiinit) pilkkoutuvat täydellisesti, jotta ne voivat siirtyä suolistosta verenkiertoon ja sieltä soluille. Kehon solut käyttävät tämän ravintoliuoksen rakennusaineenaan.

Entä jos ruoansulatusprosessi on heikko, eikä pysty pilkkomaan ruoka-aineita tarpeeksi pieneksi? Tällöin liian suuret ruokapartikkelit ärsyttävät suolen seinämän herkkää nukkaa ja voivat johtaa jopa suoliston tulehdukselliseen tilaan (inflammaatio). Huonokuntoinen suolen seinämä ei toimi kunnolla, mikä johtaa liian isojen ruokapartikkelien kulkeutumiseen suolen seinämän läpi verenkiertoon.

Mitä tapahtuu, kun verenkiertoon päätyy isompia ruokapartikkeleja? Solut eivät voi hyödyntää niitä, ja ne päätyvät tukkimaan solukalvoja, soluvälitilaa ja pieniä lymfatiehyitä. Tämä on iso syy toksiinien kerääntymiseen kehoon. Tokihan osa ruokapartikkeleista onnistuu pääsemään laskimokiertoon ja lymfakanaviin, mutta ne päätyvät maksaan ja/tai munuaisiin, jotka kuormittuvat niiden poistamistyöstä.

Kuona-aineet poistuvat hitaasti, mutta näin keväällä tämä luonnollinen poistuminen on aktiivista. Samoin kuin luonnossa aurinko ja lämpö sulattaa lunta ja tekee pieniä puroja muodostaen isompia puroja, myös kehon puhdistuskanavat avautuvat ja keho voi puhdistua – osin niiden geneettisten muutosten takia, jotka mainitsin alussa. Tätä puhdistusprosessia voit auttaa itse tekemällä pieniä muutoksia, joista kerron seuraavaksi. Mutta ensin tärkeä kysymys: mistä tiedät, että kehossa on kuona-aineita?

Tässä on muutamia tyypillisiä oireita, jotka voivat johtua kehon kuona-aineista:
 • vähentynyt henkinen ja fyysinen voima tai kestävyys
 • raskas tunne kehossa tai mielessä, aivosumu
 • allergiat ja heikentynyt immuniteetti (esim. flunssa usein)
 • ummetus
 • liman eritys nielusta tai kielessä oleva valkea/harmaa kate

7 tapaa helpottaa kehon puhdistusprosessia

Jotta kuona-aineet poistuvat, tulee kehon nesteet saada virtaamaan. Samoin ruoansulatusprosessin tulee olla kunnossa. Tämä ottaa aina hieman aikaa. Siksi suosittelemme, että noudatat näitä ohjeita kaksi, neljä tai kuusi viikkoa – sen mukaan miten pitkään tunnet niihin tarvetta.

1. Juo puoli mukillista keitettyä, lämmintä vettä ensimmäiseksi aamulla hampaiden pesun jälkeen sekä kerran tunnissa iltakuuteen asti. Laita vesi termoskannuun, niin se on helposti saatavilla.

Miksi vettä? Vesi puhdistaa – pesemmehän kehommekin vedellä emmekä millään muulla. Lämmin vesi virtaa hyvin, ja se mm. tukee suoliston normaalia supisteluliikettä. Lämpö myös nopeuttaa prosesseja, jotka muuttavat aineen pehmeämmäksi ja virtaavammaksi.

2. Nauti suurin osa päivän kaloreista ennen kello kolmea. Syö monipuolinen ruoka lounaalla, niin ravitset kehoasi ja aivojasi työpäivän aikana ja vältät syömästä liikaa illalla. Pureskele ruoka huolella, jotta edistät sen pilkkoutumista ruoansulatuskanavassa. Iltaruoaksi sopii hyvin kasviskeitto tai kitchari-keitto.

Vältä tai vähennä näiden tuotteiden osuutta ruokavaliossasi, erityisesti iltaisin: Juusto, jogurtti/rahka/viili, kylmät ruoat kuten jäätelö ja jäädykkeet, punainen liha, runsasrasvaiset ruoat, hiilihapotetut juomat, suklaa, kofeiini, sokeri ja alkoholi.

Nancy Lonsdorf käyttää mielellään juustoa esimerkkinä huonosti sulavasta ruoasta. Juustohan on ainetta, joka tarttuu joka paikkaan ja johon kaikki tarttuu helposti kiinni.

3. Ota näitä aineita päivittäin, tai aina kun mahdollista:

  • Kurkumajauhe edistää hyvin kehon puhdistumista. Käytä kurkumaa kohtuudella. Jos sinulla on vakavia sairauksia ja lääkityksiä, keskustele sen käytöstä lääkärin kanssa. Kurkuma voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden imeytymistä heikentävästi. Kurkumareseptejä löydät täältä 
  • Lisää ruokaasi vihreitä yrttejä, erityisesti basilikaa, persiljaa ja korianteria. Korianterista voit käyttää siementen jauhetta ja vihreitä lehtiä yrttinä. Korianteri tukee maksaa puhdistavia entsyymejä.
  • Lassi-juoma on hyvä lounaalla tai iltapäivällä nautittuna. Vaikka emme suosittele jogurttia, niin lassi on erittäin hyvä tuoreiden probioottien lähde.
  • Tuoreita, höyrytettyjä tai haudutettuja vihreitä vihanneksia, kuten lehtikaali, mangoldi, voikukan lehdet, parsakaali, varsiparsakaali. Vihreiden vihannesten kuitu edistää suoliston puhdistumista. Kaikki kaalit ja sipulit ovat hyväksi maksan toiminnalle.
  • Punajuuri edistää kehon nesteiden virtausta. Käytä sitä kypsennettynä tai juo punajuurimehua. Borch-keitto on oiva puhdistusajan ruoka! Punajuurta ei tarvitse päivittäin, mutta se kannattaa muistaa edes viikoittain.

4. Tue ruoansulatusta tuoreella inkiväärin siivulla, johon lisäät muutaman tipan sitruunaa ja hieman vuorisuolaa. Ota tämä ennen ruokaa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa Digest Special tabletin ruoan jälkeen, kaksi kertaa päivässä. Se sisältää mm. inkivääriä ja kuminaa, jotka ovat erinomainen apu ruoansulatuksen vahvistamisessa ja kehon puhdistumisessa.

5. Ota iltaisin 1-2 tablettia Triphala Plus-valmistetta ennen nukkumaan menoa. Se sisältää kolmea hedelmää, jotka ovat erittäin hyviä suoliston puhdistajia. Triphala Plus ei aiheuta riippuvuutta, eikä se myöskään stimuloi suolen liikkeitä. Siksi sitä voi käyttää turvallisesti pitkään, jos on tarvetta.

6. Muista lisäksi nämä: Jos keho tuntuu tarvitsevan enemmän lepoa, niin lepää ihmeessä! Se edistää puhdistuskuuria. Mene vuoteeseen klo 22 mennessä, jotta saat riittävästi syvää unta. Kevät on kapha-doshan aikaa, mutta vata vastaa kaikista muutoksista joita keväällä on paljon. Siksi lepo ja vataa vähentävät toimet ovat tarpeen myös keväällä.

Aikaisin ylös nousu vähentää kehon ja mielen raskautta, samoin aamulla tehty öljyhieronta tai kuivaharjaus/hieronta raakasilkkikäsineillä. Kaavi kielesi hammaspesun yhteydessä, jotta et niele kielesi kuona-aineita uudelleen.

7. Ulkoile ja nauti keväästä ja sen pienistä ihmeistä: ensimmäisistä muuttolinnuista, kukista ja lehdistä! Ota kevyesti, ja valitse näistä ohjeista ne joita haluat noudattaa – ei stressiä!

 

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.