Siitepölykausi on alkanut – kärsitkö oireista?

Ayurveda ja allergiat

Keväällä siitepölykausi käynnistyy puiden kukinnalla, mistä yhä useammat ihmiset saavat hengitystieoireita. Kun immuunijärjestelmämme on muutenkin aktiivinen keväällä, niin mahdolliset allergeenit saavat sen reagoimaan entistäkin pontevammin – aiheuttaen limakalvojen ärsytysoireita ja muita allergiaan kuuluvia harmeja.

Ayurveda-käsityksen mukaan hengitystieallergioissa on aktiivisena kapha, joka on vastuussa kehon kiinteästä rakenteesta ja kehon nesteistä. Se kaphan osa – sleshaka kapha – joka vastaa mm. ylähengitysteiden kosteudesta, häiriintyy ja reagoi liian aktiivisesti ärsykkeisiin. Tämä johtuu osin siitä, kun kuona-aineet lähtevät liikkeelle kehosta keväisin (lue lisää aihetta käsittelevästä artikkelista).

Kun kehossa olevat kuona-aineet alkavat keväisin pehmentyä ja ”sulaa”, ne yhdistyvät shleshaka kaphaan. Tämä muodostaa paksun, tahmean liman, joka voi täyttää vähitellen poskiontelot ja hengitystiet.  Tämän seurauksena hengityselimistöstämme voi tulla hedelmällinen maaperä bakteerien ja virusten lisääntymiselle sekä allergisille reaktioille.

Ennalta toimiminen kannattaa!

Jos olet herkkä kasvien siitepölylle, kannatta toimia jo nyt, ennen kuin tilanne kärjistyy. Luontaisilla hoitomuodoilla on paras teho, kun ne aloitetaan ajoissa. Ayurvediset hoidot eivät ole vaikutuksiltaan samanlaisia kuin apteekista saatavat oireita nopeasti lievittävät hoidot, vaan ayurveda-tuotteiden tarkoitus on hoitaa oireiden syytä. Tämä tarkoittaa pitkävaikutteista hoitoa, joka kohdistuu ongelman ytimeen.

Allergiatuotteillamme on vakiintunut käyttäjäkunta. Olemme saaneet heiltä positiivista palautetta mm. siitepöly- ja pölyallergiaan. Siksi esittelen tässä kaksi eniten käytettyä tuotetta: Allertab yrttipuristeet ja Nasya Oilin, joka vastaa Intiassa myytävää Anu Tailaa.

Allertab-yrttipuristeessa on hengitysteitä tukevia yrttejä ja se on erityisen tehokas, kun nuha on vetistä ja aivastuttaa. Se tukee kehon luonnollista vastustuskykyä allergeeneihin auttamalla kehoa puhdistamaan toksiineja ja tukemalla maksan toimintaa. Ota Allertabia ennaltaehkäisevästi pienempää annosta, ja oireisiin täyttä annosta.

Allertab-puriste sisältää mm. Tulsia (pyhä basilika), kurkumaa, inkivääriä ja lakritsin juurta. Näillä yrteillä ja mausteilla on erityisesti hengitysteiden hyvinvointia ja kuona-aineita puhdistava vaikutus. Maharishi Ayurvedassa suositaan valmisteita, jotka ovat eri yrttien yhdistelmiä, koska vaikutus on laaja-alainen ja ne on suunniteltu sopimaan kaikille kehotyypeille. Tasapainottavan laatunsa ansiosta ne ovat turvallisia myös henkilöille, joilla on kroonisia sairauksia. Niiden tärkein tehtävä ei ole – kuten aiemmin jo mainitsinkin – epätasapainon oireiden hoitaminen, vaan tasapainon palauttaminen.

Käytä ayurvedistä Nasya Oilia useita kertoja päivässä pitääksesi nenäontelot puhtaina siitepölystä ja epäpuhtauksista. Jos nenän limakalvo ei ole kovin herkkä ja arka, niin Nasya Oil on erinomainen suojaamaan limakalvoja. Se sisältää 26 eri yrttiä, vuohen maitoa ja seesamöljyä. Nasya Oilia laitetaan 1-2 tippaa molempiin sieraimiin. Pahimpaan siitepölyaikaan sitä voi käyttää vaikka kahden tunnin välein. Hyvin herkälle nenälle suosittelen puhdasta seesamöljyä – se lähinnä suojaa mutta ei hoida kuten Nasya Oil. Öljytty nenä edesauttaa myös sitä, että siitepöly tarttuu paremmin öljyttyihin nenän värekarvoihin eikä pääse suoraan limakalvolle, kun sekin on öljyllä suojattu. Öljyt sopivat myös ehkäisemään katupölyn tarttumista nenään. Nasya oil sopii hyvin myös astman hoidon tueksi.

Lisäksi kannattaa kokeilla nenän huuhtelua nenäkannulla, jonka veteen on lisätty hieman suolaa. Suola desinfioi ja neste auttaa huuhtelemaan pölyn pois limakalvolta. Suosittelen ensin huuhtelua ja sitten limakalvojen öljyämistä Nasya Oililla.

Lisätietoa siitepölyallergiasta https://samhita.fi/siitepoly-ja-ristiallergiat-kapha-vuodenaikana/

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.