Kevät kukkien tulee – kun huomioit sen erityislaadun

coltsfoot-1365451_1280

Terveet elämäntavat länsimaissa poikkeavat yhdessä asiassa ayurvedisistä ruokavalio– ja liikuntaohjeista. Ayurvedassa otetaan huomioon luonnon rytmien mukaan eläminen. Se näkyy erityisesti siinä, että ohjeet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Jokaisella vuodenajalla on omat yksilölliset laatunsa, jotka vaikuttavat myös meihin jokaiseen. Kehomme heijastelee samoja laatuja, mitkä ovat kullekin vuodenajalle ominaisia. Kun otat huomioon vuodenajalle tyypilliset terveyshaasteet, voit ennaltaehkäistä ne asiat, jotka vaikuttaisivat vointiisi negatiivisesti. Yleensä tämä onnistuu tekemällä vähän muutoksia ruokavalioon, muuttamalla levon ja aktiviteetin määrää ja pukeutumalla vuodenaikaan sopivalla tavalla.

Kevät on kapha-doshan hallitsema vuodenaika. Silloin luonto herää ja valon määrä lisääntyy. Samalla kevättä hallitseva laatu on kuitenkin raskaus, mikä voi näkyä kevätväsymyksenä, innostuksen puutteena ja raskaan tuntuisena kehona ja mielenä. Talvella syömme usein enemmän, jotta keho voi tuottaa lämpöä, mutta keväällä sama ruoka voi aiheuttaa raskaan olon. Kehoon voi tulla turvotusta ja paino voi nousta. Kevätflunssa ja allergiset reaktiot vaivaavat monia.

Kevät ei ole päiväunien vaan aktiivisuuden aikaa

Aamujen valoisuuden lisääntyminen kannattaa hyödyntää heräämällä aiemmin ja ulkoilemalla tai joogaamalla heti aamutuimaan. Näin saat päivääsi energiaa, joka kantaa pitkälle iltapäivään. Kevät ei ole päiväunien aikaa, vaan sen sijaan kannattaa mennä raittiiseen ilmaan ja hankkia aktiviteettiä keholle ja mielelle.

Liikunta voi olla keväällä raskaampaa: aerobinen ja kestävyysharjoittelu sopivat hyvin kevääseen. Keho kaipaa liikettä ja väsymys voi hyvin johtua siitä, että kehosta tulee tukkoinen liikunnan vähyyden takia.

Muista maut ruoassasi

Keväällä tulisi kiinnittää tavallistakin enemmän huomio siihen, että saat joka aterialla kaikkia kuutta eri makua: makea, hapan, karvas, kutistava, suolainen ja mausteinen/tulinen. Keväällä hyödyt eniten karvaasta, kutistavasta ja mausteisista mauista. Näitä saat vihreistä vihanneksista, yrteistä, iduista ja palkokasveista. Mausteista kannattaa suosia erityisesti pippureita ja tuoreita yrttejä.

Kevätaamun voi hyvin aloittaa sitruunavedellä. Laita 0,5 -1 tl hunajaa illalla vajaaseen lasilliseen vettä. Lisää aamulla siihen tuoreesti puristettua sitruunan mehua 1 tl – 2 rkl, makusi mukaan. Juo tämä aamulla heti hampaiden pesun jälkeen, ennen aamiaista. Juoma antaa kehollesi virkeyttä ja aktivoi kehon puhdistusprosesseja. Voit tehdä tätä koko kevään ajan tai sen aikaa, kun sitruunaveden nauttiminen tuntuu hyvältä.

Kurkuma – kevään supermauste

Paras kevään mauste on kurkuma, se on hyvin monikäyttöinen. Kurkumassa on karvas, kutistava ja mausteinen maku – eli kaikki keväälle ja kaphalle sopivat maut. Se on lämmittävä mauste ja sopii siksi vatalle ja kaphalle, ja sen karvas maku tasapainottaa pittaa. Kurkuman kanssa kannattaa ottaa pieni määrä mustapippuria, se edistää kurkuman imeytymistä. Churna-mausteseokset sisältävät kurkumaa ja niiden kanssa pippurilisää ei tarvita.

Länsimaissakin on huomattu kurkuman teho ja sitä onkin tutkittu paljon. Kurkuman tärkeimmät hyödyt ovat:

  1. Kurkuma tukee kehomme kykyä taistella tulehduksia vastaan ja auttaa sitä paranemaan. Kurkumalla on mikrobeja ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia. Sitä onkin käytetty immuunijärjestelmän tukemiseen jo tuhansia vuosia.
  2. Kurkuma on antioksidantti, joten se on hyvä tuote vapaiden happiradikaalien torjumiseen. Se on erinomainen tuote tukemaan hengitysteiden terveyttä.
  3. Kurkuma edistää ruoansulatusta ja hoitaa suolistoa sekä maksaa.
  4. Kurkuma on hyödyksi koko verenkiertojärjestelmälle, mm. antioksidanttisen ja tulehdusta estävän laatunsa takia.
  5. Kurkuma edistää aivojen terveyttä ja voi jopa olla hyödyksi muistisairauksissa. Se saattaa vähentää aivojen plakkiutumista ja siinä on ainesosia, jotka pystyvät tunkeutumaan veri-aivoesteen* läpi päästen vaikuttamaan positiivisesti aivojen hyvinvointiin.
  6. Kurkuma hoitaa ja ravitsee niveliä sekä vähentää tulehdusta. Tähän tarkoitukseen kannattaa ottaa kurkumakapseleita. Ayurveda ei suosittele vahvennettuja kurkumiinikapseleita niiden mahdollisten haittavaikutusten takia. On parempi nauttia sellaisia tuotteita, jossa käytetään kasvinosat kokonaisuudessaan hyödyksi. Näin kasvi vaikuttaa lääkinnällisesti kokonaisvaltaisemmin ja turvallisemmin.

* Veri-aivoeste on fyysinen este, joka säätelee erilaisten aineiden pääsyä verenkierrosta aivosoluihin. Tarkoituksena on estää haitallisten aineiden pääsy keskushermostoon, mutta se estää valitettavasti myös terveyttä tukevia ainesosia.

Lopuksi vielä pari kurkumareseptiä kevättäsi voimistamaan

Kurkumamaito

1 mukillinen luomumaitoa tai mantelimaitoa (voit keventää ottamalla puoli mukillista maitoa ja puoli vettä)
1 tl luomu kurkumajauhetta, mielellään uudesta pakkauksesta, jotta eteeriset öljyt ovat vielä tuoreita
ripaus mustapippuria

(pieni nokare gheetä pittaa viilentämää)
(hunajaa maun mukaan, jos koet tarpeelliseksi)

Kiehauta maito esim. keraamisessa kasarissa miedolla lämmöllä. Lisää muut ainesosat paitsi hunajaa. Anna hautua pari minuuttia pienellä lämmöllä, välillä sekoittaen. Jos haluat lisätä hunajaa, niin anna seoksen jäähtyä lämpimäksi (noin 40 astetta) ennen kuin lisäät sen*. Nauti esim. iltajuomana. Kurkumamaito sopii hyvin yskään ja silloin kun perheessä tai työpaikalla on flunssaa.

*Hunajaa ei kannata kuumentaa, koska sen laatu muuttuu: se on silloin hyvin heikosti sulavaa ja sen terveyshyödyt tuhoutuvat. 

Kurkuma-sitruunavesi

1 rkl sitruunamehua
1 lasillinen haaleaa vettä
1 tl kurkumajauhetta (luomu)

Sekoita ja juo aamujuomana. Tämä on sitruunaveden voimakkaampi versio, jos haluat tehokkaammin kaphaa poistavan aamujuoman.

Flunssan ensioireisiin

Flunssavirus kiinnittyy nieluun ja kurkun päähän ja siksi meille suositellaan imeskeltäviä sinkkitabletteja estämään viruksen kiinnittymistä limakalvolle. Tässä on toinen resepti, joka lisäksi myös viilentää ja rauhoittaa arkoja nielun limakalvoja. Tätä kannattaa käyttää heti, kun nielussa alkaa tuntua kihelmöintiä, kutinaa tai arkuutta.

2 tl hunajaa
2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 tl kurkumajauhetta (luomu)

Sekoita ainekset keskenään. Annoksesta riittää useammaksi kerraksi. Ota 0,5-1 tl seosta teelusikalla, ja anna sen hitaasti liueta suussa. Tunne, kuinka se rauhoittaa!

 

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.