Gheetä on käytetty tuhansia vuosia Ayurvedassa terapeuttisena valmisteena. Itämaisessa keittiössä gheetä käytetään ruokaöljyn sijasta, ja Suomessakin sitä käyttävät mm. monet leipomot. Ghee valmistetaan suolattomasta voista, jota käsitellään alhaisella lämmöllä, kunnes vesi haihtuu jättäen jälkeensä voiöljyn ja maidon kiintoaineita, pääosin heraa.
Kerron sinulle gheestä, koska se on yksi parhaista kehon ja mielen viilentäjistä – muistan että opettajani sanoivat sen olevan paras viilentäjä, kun käytät sitä kohtuullisesti. Gheetä käytetään sellaisenaan sekä joissakin ayurvedisissä yrttivalmisteissa kuten Amrit Kalashissa ja Chyavanprashissa. Hoitavien ominaisuuksiensa lisäksi ghee on viime aikoina saavuttanut mainetta terveellisempänä vaihtoehtona tavalliselle voille. Se on keholle helposti sulavaa puhtautensa ja koostumuksensa takia. Ghee sopii hyvin myös paistamiseen miedolla lämmöllä. Gheen ominaisuuksia on myös tutkittu jonkin verran, kerron alempana tutkimustuloksista.
Ghee on puhdasta öljyä: teelusikallisessa gheetä on 42 kaloria, eikä lainkaan hiilihydraatteja. Se sisältää pieniä määriä A, C, D ja K-vitamiinia, sekä E-vitamiinia, jolla on merkittävä antioksidanttinen vaikutus kehoon. E-vitamiinin käyttö on yhdistetty mm. pienentyneeseen niveltulehduksen, sydänsairauksien ja kaihin riskiin.
Keho tarvitsee rasvaa, mutta kohtuullisesti. Vata-kehotyyppi voi käyttää rasvaa eniten (jos ruoansulatus toimii hyvin), pitta-tyyppi voi käyttää rasvaa kohtuullisesti ja kapha-tyyppi hyvin maltillisesti. Terveellisten ruokien ja vihannesten valmistaminen gheen kanssa voi edistää ravintoaineiden (vitamiinien ja hivenaineiden) imeytymistä. Esimerkiksi A, D, E ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia.
Tutkimuksissa* on tehty useita löydäksiä gheen mahdollisista terveyshyödyistä:
Vaikka ghee on eläinrasva, se sisältää suuria pitoisuuksia kertatyydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja, jotka tukevat tervettä sydäntä ja sydän- ja verisuonijärjestelmää. Joissakin tutkimustuloksissa on todettu, että gheen käyttö osana tasapainoista ruokavaliota voi auttaa vähentämään epäterveellistä kolesterolitasoa. USDA:n eli Yhdysvaltojen maatalousviraston mukaan ruokalusikallisessa gheetä on 185 mg omega-rasvahappoja.
Laktoositon vaihtoehto: ghee syntyy poistamalla maidon kiintoaineet. Siksi ghee sisältää vain hyvin pieniä määriä laktoosia ja kaseiinia, jotka ovat maidon sokereita ja proteiineja. Ghee on hyvä rasvanlähde ihmisille, joilla on laktoosi-intoleranssi.
Luomu ghee on merkittävä konjugoidun linolihapon eli CLA:n lähde. Tutkimukset osoittavat, että CLA voi auttaa torjumaan lihavuutta. Se voi myös auttaa vähentämään kehon rasvamassaa joillakin ihmisillä. Ghee on silti runsaasti energiaa sisältävä aine, joten käytäthän sitä maltillisesti.
Ayurveda-terveydenhoitojärjestelmässä gheetä on suositeltu ärtyvälle suolistolle ja suolistotulehduksiin, sekä paikallisesti palovammojen hoitoon. Ghee sisältää butyraattia, rasvahappoa, jolla on tunnettuja anti-inflammatorisia ominaisuuksia.
Voit kokeilla ottaa aamuisin ruokalusikallisen gheetä tyhjään mahaan kahden viikon ajan. Se viilentää kehoa ja mieltä ja hoitaa suolistoa.
Kuinka käytät gheetä ruoanlaitossa
Ghee kestää kuumentamista paljon paremmin kuin kasviöljyt, ja vielä paremmin kuin voi. Kasviöljyt alkavat tuottaa terveydelle haitallista akryyliamidia jo matalissa lämpötiloissa (yli 120 astetta). Kuitenkin, jos haluat gheestä parhaan hyödyn, kuumenna sitä vain miedosti, jotta sen terveyttä tukevat aineet säilyvät parhaimmillaan. Jotkut käyttävät gheetä mausteiden kevyeen kuumentamiseen, jotta aromit tulevat esiin. Gheetä voi laittaa myös nokareen ruoan päälle – erityisesti kasviksille. Se sopii myös leivän päälle ja leivontaan. Jos LDL-kolesterolisi (ns. huono kolesteroli) on korkea, käytä gheetä vain 1-2 ruokalusikallista päivässä.
Suomessa myydään gheetä myös ruoanvalmistus- ja leipomokäyttöön. Nämä tuotteet voivat olla kuitenkin valmistettu korkeissa lämpötiloissa, jolloin rasvahapot voivat olla hapettuneet, mikä on terveydelle haitallista. Siksi kannattaakin etsiä hyvänlaatuista, mielellään luomu-gheetä. Voit myös tehdä gheetä itse.
Gheetä voidaan valmistaa kotona suolattomasta voista. Se säilyy huoneenlämmössä 3–4 kuukautta ja säilyy jääkaapissa jopa 1 vuoden. Tämän ohjeen avulla voit valmistaa gheen itse:
Laita paketillinen suolatonta voita kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Anna voin sulaa ja kiehua Poista pinnalle kelluva vaahto tai maidon kiintoaines pienellä siivilällä tai reikäkauhalla
Anna gheen kypsyä 15–20 minuuttia. Kun valkea kiintoaines alkaa erottua voiöljystä, pienennä lämpöä ja odota, kun loputkin maidon valkeat kiintoaineet alkavat vajota pohjalle ja muuttuvat syvän kullankeltaisiksi. Gheestä tulee tuoksuva, täyteläinen, pähkinäinen aromi. Tässä vaiheessa sammuta lämpö ja anna gheen jäähtyä muutama minuutti.
Käytä lopuksi juustoliinaa tai kahvisuodatinta ja siivilöi ghee kannelliseen lasiastiaan. Gheen tulee kuitenkin olla vielä melko kuuma, jotta se suodattuu hyvin. Säilytä ghee lasipurkissa, valolta suojattuna kaapissa tai jääkaapissa.
*Tutkimuslähteitä:
https://www.healthline.com/nutrition/ghee#Benefits-of-ghee