Kolme keväistä, ayurvedista ruokaohjetta

Nopea vihannespaistos

1. Nopea vihannespaistos kahdelle

Valmistusaika noin 30 minuuttia

  • 1 dl basmatiriisiä ja 2 dl vettä
  • ¼ kevätkaalia (tai pientävalkokaalia)
  • 1 iso porkkana
  • noin15 cm pätkä kurkkua
  • ¼ paprika
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 4 ruokalusikallista gheetä
  • 0,5-1 tl Kapha Churnaa
  • 1 tl mustia sinapinsiemeniä

riisin kypsentäminen pannulla Pese riisi. Kuumenna 1 rkl gheetä pannulla ja paista riisiä, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää hieman suolaa ja vettä. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes riisi on imenyt nesteeseen.

Tulipa hyvänlaatuista ja irtonaista riisiä!

 

 

Haudutusaikana siivuta kaali ja paprika ohuiksi suikaleiksi. Puhdista, kuori ja raasta porkkana ja kurkku karkealla terällä.

Kasvikset valmiina pannulle, käytä korkealaitaista, suurta pannua!

Kuumenna 3-4 rkl gheetä pannulla ja paista Kapha Churnaa siinä hetken. Lisää sitten kasvikset ja cashewpähkinät ja keitä kaikkea noin 10 minuuttia. Sekoita lopuksi riisi kasvisten joukkoon ja mausta suolalla.

 

 

 

2. Omenachutney – mausteinen omenahauduke

Tämä chutney sopii keventämään raskasta ruokaa tai esimerkiksi intialaisen Chapati/Naan-leivän täytteeksi. Kokeile myös nopean vihannespaistoksen seuraksi!

  • 2 hapokasta omenaa
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • ½ tl jauhettua kardemummaa
  • 2 neilikkaa
  • 2 cm tuoretta inkivääriä
  • 1 ripaus tähtianista
  • 1 ripaus chiliä tai inkiväärijauhetta
  • (1 rkl raakaruokosokeria)
  • 1 rkl rusinoita
  • 1 rkl vettä
  • 1 ripaus suolaa

Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Raasta tai leikkaa inkiväärisipuli hienoksi. Laita kaikki ainekset pieneen kattilaan, kiehauta ja hauduta kypsäksi (noin 10-15 minuuttia).

 

3. Haudutettu päärynä

Haudutettu päärynä sopii hyvin kevyeksi aamupalaksi tai jälkiruoaksi. Kun maustat sen  seuraavasti mausteet tukevat päärynän omaa makua ja aktivoivat ruoansulatusta.

  • 2 päärynää
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tähtianiksen siementä
  • 3 sahramin luottia tai ripaus sahramia
  • ripaus kurkumaa
  • 2 neilikkaa
  • 0,5 tl kardemumma
  • 1 rkl raakaruokosokeria
  • noin 2 dl vettä

Kiehauta mausteet vedessä. Kuori päärynät ja leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Poista siemenkota. Laita päärynän puolikkaat valmistettuun mausteveteen ja keitä hiljalleen al dente – ei siis täysin kypsäksi. Sopiva aika on yleensä noin 5-10 minuuttia, mutta vaihtelee päärynätyypin mukaan. Anna seistä hetken ennen tarjoilua, jotta mausteet imeytyvät paremmin päärynään.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.