Bataattia pittalle, bataattia vatalle ja bataattia kaphalle

Bataatti ayurvedassa

Tällä kertaa annan esimerkin, miten talveen hyvin sopivasta bataatista voidaan tehdä ruokaa, joka sopii pittalle, kaphalle ja vatalle.

Bataatti on makea ja monipuolinen vihannes. Se sisältää hitaasti imeytyviä eli matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja. Se sisältää runsaasti myös kuitua, vitamiineja ja mineraaleja – ja siinä on paljon betakaroteenia. Nykyisin löydät bataatteja melkein kaikkien kauppojen juuresosastolta. Aivan kuten suomalaisille perinteisesti tutulla perunalla bataatilla on monia käyttötapoja. Sitä voi keittää, valmistaa ranskalaisten perunoiden tapaan paistettuna tai jopa käyttää kakun raaka-aineena.

Valmistan bataattia usein kuorimatta uuniperunan tapaan, pituussuuntaan halkaistuna ja pehmeäksi kypsennettynä. Näin se on helppoa syödä vaikka lusikalla. Bataatin voi myös esim. keittää soseeksi ja maustaa gheellä, pippurilla ja vuorisuolalla. Yksi tapa valmistaa maistuvaa ruokaa bataatista on tehdä siitä keittoa yhdessä keltaisen mung-dalin kanssa. Soseuttamalla saat näistä aineksista erinomaisen iltaruoan. Lisää mukaan vielä gheetä ja kitchari-maustetta. Erityisesti tällainen ruoka sopii kylmään vuodenaikaan.

Bataatista valmistettu juurespata on sekä lämmittävä että maadoittava. Silti se on melko kevyt ja helposti sulava ruoka. Bataatti antaa kylläisen olon pitkäksi aikaa, koska siinä on hitaita hiilihydraatteja. Jos bataatti sellaisenaan tuntuu turhan makealta, voit kokeilla myös bataatti-perunasosekeittoa. Käytä puolet kumpaakin juuresta.

Miksi ja milloin ayurvedassa suositellaan bataatin käyttöä?

Ayurvedisen näkemyksen mukaan bataatti on erityisen suositeltavaa talvella ja keväällä. Se virkistää pernaa ja vahvistaa maksaa; se on ravinteikas ja tukee sydänterveyttä, verenkiertoa sekä silmien kuntoa. Yleiskunnon kannalta bataattia pidetään tärkeänä ja hyvänä ravintona erityisesti pitkän talven aikana.

Pittalle bataatti tuo tasapainoa makeutensa ansiosta. Koska se on juures, on sillä myös vataa maadoittava vaikutus. Kaphatkin voivat käyttää bataattia, mutta heille sitä suositellaan pienempinä annoksina. Vaikka bataatti syödessä tuntuu yleensä ravitsevalta, se on silti melko kevyttä ruokaa. Runsaan kuitupitoisuuden ansiosta bataatti tukee ruoansulatusta niin, että säännöllinen ulostaminen onnistuu helpommin. Alla bataattiruokaresepti kaikille eri kehotyypeille – maistuvat varsinkin talviaikaan.

Vata onnelliseksi bataatilla

Annos 3-4 hengelle:

 • kaksi keskikokoista bataattia lohkottuna isoiksi kuutioiksi
 • yksi teelusikallinen Vata churnaa
 • 1/3 teelusikallistaa suolaa
 • kolme ruokalusikallista gheetä
 • vettä

Kuumenna ghee kattilassa ja kuulota siihen keskilämmöllä teelusikallinen Vata churnaa ja suolaa. Kun tuoksu alkaa nousta, lisää bataatit ja vettä noin neljännekseen bataattikuutioiden korkeudesta. Nosta kansi päälle ja anna hautua, kunnes bataatti on pehmeää. Survo sitten haluamaasi kiinteysasteeseen.

Pitta onnelliseksi bataatilla

Annos 3-4 hengelle:

 • 2 keskikokoista bataattia leikattuna noin 5 cm tikuiksi
 • 3 ruokalusikallista oliviiviöljyä
 • 1 teelusikallinen Pitta churnaa
 • 1/3 kupillista hienonnettua basilikaa
 • ¼ kupillista tuoretta, hienonnettua persiljaa
 • ¼ teelusikallista vuorisuolaa
 • 1,5 ruokalusikallista gheetä
 • vettä

Lämmitä oliiviöjy pannulla Pitta churnan kanssa. Lisää muut yrtit ja kuulota keskilämmöllä, kunnes tuoksu tulee kunnolla esiin. Aseta bataatit uunivuokaan ja kaada kuulottamasi sekoitus niiden päälle. Lisää vettä noin ¼ bataattien korkeudesta ja aseta uuni  noin 190 asteen lämpötilaan. Kokeile, milloin veitsi leikkaa bataattia helposti (noin 15-20 minuuttia). Ripottele vielä sulatettua gheetä päälle ennen tarjoilua – ja hyvää tuli!

Kapha onnelliseksi bataatilla

Annos 3-4 hengelle:

 • 2 keskikokoista bataattia leikattuna pieniksi kuutioiksi
 • 2 teelusikallista Kapha churnaa
 • 1 teelusikallinen tuoretta inkivääriä raastettuna
 • 5-10 tuoretta mintunlehteä pilkottuna
 • 2 ruokalusikallista gheetä
 • vettä

Lämmitä ghee paistinpannulla ja lisää 2 teelusikallista kapha churnaa sekä raastettu inkivääri. Anna kuumeta keskilämmöllä, kunnes tuoksu tulee esiin. Lisää bataattikuutiot sekä vettä noin 1/3 korkeuteen bataattien määrästä ja peitä kannella. Hauduta ja tarkista muutaman minuutin välein, milloin veitsi leikkaa bataatteja helposti (noin 10 minuuttia). Valuta vesi pois ja koristele mintun lehdillä.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.