Talvi tulossa – näillä vinkeillä nautit siitä

Kanerva

Syksy ja talvi ovat Suomen oloissa Vata doshan hallitsemia vuodenaikoja. Se tarkoittaa, että olemme nyt erityisen herkkiä stressin vaikutuksille ja luonnossa tapahtuville muutoksille, kuten säätilan vaihteluille ja kovalle tuulelle. Valon määrän vähentyminen lisää haastekerrointa entisestään. Nyt kannattaa ottaa aikaa itselleen ja rentoutua. Seuraavassa kerron syventävästi, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon säilyttääksesi fyysisen ja psyykkisen vahvuuden, sopivan dynaamisuuden ja tasapainon.

Vata dosha hallitsee kehossa ja mielessä tapahtuvia prosesseja, kuten liikettä, hermoston toimintaa ja suoliston toimintaa. Vatan laatuja ovat mm. kuivuus, kylmyys, karkeus, epäsäännöllisyys, liike ja muutokset – siis samat laadut, joita on kylmän vuodenajan luonnossa, lisääntyvät nyt myös kehossamme. Toisaalta Vata antaa meille energiaa, intoa, joustavuutta ja luovuutta. Se pitää meidät liikkeessä ja antaa pontta vuorovaikutussuhteisiimme. Jos rasitat itseäsi paljon tai Vataa on liikaa, ajatukset voivat vaeltaa miten sattuu ja ahdistuneisuus tai huolet lisääntyvät. Nämä ovat merkkejä hermoston ylikuormittumisesta.

Kuinka lisäät hyvinvointiasi syksyisin ja talvisin

Vata: Nämä ohjeet ovat sinulle tärkeät. Luovuus kannattaa nyt suunnata sinua piristäviin asioihin, ei liialliseen ohjeiden soveltamiseen ?

Pitta: Saatat olla niitä ihmisiä, jotka nauttivat eniten talvesta. Tee siitä nautittava ja tee asioita ilolla! Nämä ohjeet sopivat myös sinulle, koska hyödyt rentoutumisesta kesän aktiviteettien jälkeen.

Kapha: Tee näistä ohjeista kevyempi versio, tarpeen mukaan. Muista myös aktiviteetti, hengästy kerran päivässä. Nousethan ajoissa aamuisin ylös… sinulla suurin ongelma voi olla Kaphan raskaus.  Kapha tee antaa aamuisin potkua. Kevennä ruokavaliotasi vähemmän rasvaiseksi ja suosi voimakkaampia, lämmittäviä mausteita. Ota tarvittaessa käyttöösi Kapha Balance, jos olo alkaa käydä raskaaksi ja tarmosi hiipuu.

Ihon ja limakalvojen lisääntynyt kuivuus: Iho, nivelet ja suoliston limakalvot kuivuvat, kun Vata lisääntyy. Suosittelen öljyhierontaa koko keholle, kehotyypin mukaisella öljyllä. Vatan kannattaa tehdä se 4-5 kertaa viikossa, Pittan 3-4 kertaa ja Kaphan 1-2 kertaa viikossa. (Lisää aiheesta blogissamme ”Omatoiminen öljyhieronta”.) Ruoka tulisi olla vähän öljyisempää. Lisää ruoan nestemäisyyttä ja juo enemmän lämmintä vettä tai yrttiteetä/Vata teetä.

Aktiviteetin määrä: Hermosto voi aktivoitua liikaa, jos et ole varovainen Vata-vuodenaikana. Syynä voi olla esim. sinulle liiallinen liikunnan määrä tai teho, matkustaminen, liiallinen työn teko (erityisesti iltaisin), puhuminen sekä epäsäännölliset elämäntavat. Tällöin kannattaa harjoittaa liikuntaa sopivasti, palautumisen ei tule viedä kehon voimavaroja. Hyvää liikuntaa Vata-tyypille on esim. kävely, päivävaellukset, Qi Gong, Tai Chi ja tanssi. Muille kehotyypeille on tärkeää kuunnella oman kehon viestejä: onko olo hyvä harjoituksen jälkeen? Vältä piristeitä, kuten kahvi ja energiajuomat – nyt on aika rentoutua.

Stressi: Harjoita joogaa, venyttelyä, meditaatiota, rentoudu, hyggeile, kuuntele kaunista musiikkia kynttilänvalossa. Kosketa ja tule kosketetuksi – hemmottele itseäsi hoidoilla ja halaa. Jos pidät tuoksuöljyistä, käytä luonnollisia tuoksuja: sitrus, kaneli, basilika, frankincense, laventeli, vanilja. Vata aromaöljy on hyvä tuoksusekoite. Käy aikaisin levolle, lue ennemmin kirjaa kuin katselet ruutua. Anna kehosi palautua rauhassa.

Kylmyys: Vuodenajan kylmyys pahentaa Vata-oireita. Pukeudu lämpimästi, suojaudu tuulelta. Pidä pää ja jalat erityisen lämpimänä. Lempeä sauna on hyväksi, samoin kylvyt. Käytä lämpimiä värejä pukeutumisessa, esim. lämmin keltainen, punainen ja maanläheiset värit. Nyt on hyvä aika hemmotella itseään kylpylässä!

Ruoansulatuksen ongelmat: Suosi Vataa rauhoittavaa ruokavaliota, eli vältä syömästä liian kuivaa ja karkeaa ruokaa (myslit, näkkileivät yms. crackerit). Vähennä raakaruoan määrää, se on liian kylmää suurina annoksina. Liota kuivahedelmät tai käytä niitä ruoan valmistuksessa. Syö välipalaksi makeita hedelmiä ja marjoja, ne edistävät suoliston toimintaa. Nesteytä ruokasi ja juo esim. Digest Plus teetä aktivoidaksesi ruoansulatusta. Hyviä mausteita ovat esim. inkivääri, basilika, kumina, fenkoli, asafoetida, oregano ja tinjami.

Unen laatu: Väsyttääkö päivisin, mutta öisin nukut huonosti? Lisää ulkona olon ja liikunnan määrää, mutta tee raskaampi liikunta jo ennen klo 18. Sen jälkeen voit toki vielä kävellä tms. rauhallista. Kokeile kirkasvalolamppua tai korvavaloja. Iltaruoka tulee olla melko kevyt, mutta Vataa rauhoittava. Keitot ja esim. uunivihannekset ovat hyviä. Kokeile uunibataattia lisukkeilla! Syö ennen klo 19, jos mahdollista. Sen jälkeen ei myöskään kannata tehdä töitä – ilta on rentoutumisen aikaa. Illan ruokajuomaksi sopii Vata tee. Tuotteistamme Brahmi tabletit voivat lisätä päivään energiaa, ja Vata balance ja Vata aromaöljy voivat auttaa nukkumaan paremmin.

Valitse hyvä mieli! Tee mukavia asioita, lue mukavia ja kiinnostavia kirjoja, katso inspiroivia ja hyvän mielen elokuvia. Käy konserteissa ja taidenäyttelyssä, ja juttele ystävien / positiivisten ihmisten kanssa. Eläimet ovat myös hyvää seuraa. Jos ahdistaa niin sinulla on lupa välttää ikäviä asioita – pidä huoli itsestäsi.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.