Jos elämän epävarmuus ahdistaa, vatan tasapainotus voi auttaa

Kuinka tasapainotat oloasi ayurvedan avulla

Elämä on epävarmaa.  Ainoa varma asia on, että kaikki muuttuu ja yllätyksiä elämässä riittää.  Maharishi Ayurvedan mukaan hyvän terveyden ja onnellisuuden salaisuus on pysyä tasapainossa muutoksen keskellä. Tasapaino on yksilöllinen asia, koska jokainen on ainutlaatuinen. Ayurvedan kauneus on siinä, että se auttaa jokaista löytämään oman tasapainonsa.

Yllätyksiä ja järkytyksiäkin voi elämässä tulla monella tasolla: henkilökohtaisessa elämässä, perhe-elämässä, ystävyyssuhteissa ja yhteiskunnallisella tasolla. Kehomme reagoi sekä positiivisiin että negatiivisiin yllätyksiin ja muutoksiin, mutta mielessämme koemme negatiiviset yllätykset usein paljon häiritsevimpinä. Tällä hetkellä moni kokee yhteiskunnallisen tilanteen epävarmaksi ja jopa arvaamattomaksi. Osa meistä kokee sen johdosta merkittävää ahdistusta.

Eri luonteet reagoivat stressiin ja ulkoisiin paineisiin eri tavoin: pitta-luonteet muuttuvat helposti vihaisiksi ja aggressiivisiksi, kun taas kapha-luonteet masentuvat ja passivoituvat. Vata-tyyppiin yllättävät muutokset ja stressi vaikuttavat ehkä kaikkein eniten. Herkkä ja joskus muutenkin hieman levoton vata järkyttyy helpommin kuin muut kehotyypit. Jos stressi ja ahdistus pääsevät pitkään kumuloitumaan, se voi johtaa unettomuuteen, jopa jonkin asteiseen paniikkiin.

Miten siis voimme käsitellä epävarmuutta ja ahdistusta? Pääasia on ensin poistaa vatan lisääntymistä aiheuttavia tekijöitä ja toiseksi ottaa käyttöön tätä eläväistä doshaa rauhoittavia tekijöitä. Kuten varmasti muistat, vata on kuningas-dosha ja sen häiriintyminen johtaa usein myös muiden doshien häiriintymiseen.

Uni ja ahdistus

Stressi ja ahdistus voi häiritä unta ja häiriintynyt uni voi lisätä ahdistusta. Kannattaa siis miettiä, miten varmistaa parempi uni. ”Aikainen lintu madon nappaa” on vanha viisas sananlasku. Meillä on taipumus päästä alusta asti syvempään uneen, kun menemme nukkumaan riittävän ajoissa, ja tämä auttaa meitä nukkumaan läpi yön. Meditaation* aloittaminen voi myös auttaa nukkumaan, samoin säännölliset joogaharjoitukset. Kunnon lepotaukojen pitäminen aterioiden yhteydessä päivän aikana auttaa siinä, ettei päivän stressi pääse liiaksi kasaantumaan.

Syöminen ja ahdistus

Stressi ja ahdistus tuottavat keholle haitallisia vapaita radikaaleja, jotka saavat kehosi alisuoriutumaan ja sairastumaan.  Tuoreista hedelmistä, vihanneksista ja viljoista saat luonnollisia antioksidantteja.  Antioksidantit auttavat kehoasi hillitsemään haitallisia vapaita radikaaleja. Erityisen tehokas antioksidantti on nimeltään Maharishi Amrit Kalash. Se on aiemmin ollut vain ayurvedan tosiystävien tuntema voimaravinne, mutta viime aikoina olemme ilolla huomanneet, että yhä useampi on löytänyt sen edut. Varastomme Amrit-hyllyt tyhjenevät viikko viikolta nopeammin.

Moni kokee, että myös nautinnollinen ruokailuhetki sinällään tuo iloa, joka elävöittää väsynyttä mieltä ja kehoa. Istu siis alas ja nauti aterioista säännöllisin väliajoin kaikessa rauhassa. Riittävästä nesteiden nauttimisestakin on apua, onhan kuivuus yksi vatan peruslaaduista. Yksi harkitsemisen arvoinen juoma on Raja’s Cup. Se on kahvinkorvike, joka sisältää virkistäviä yrttejä, jotka rentouttavat ja tasapainottavat kaikkia doshia.

Ahdistus ja liikunta

Kohtuullinen liikunta on hyvä tapa neutraloida stressin vaikutuksia. Jooga, joka on olennainen osa ayurvedaa, on erinomainen tapa harjoittaa kaikkia kehon osia, rauhoittaa hermostoa ja tasapainottaa mieltä. Tutkimusten mukaan onnellisimmat ja terveimmät ihmiset ovat niitä, jotka harrastavat liikuntaa säännöllisesti.

Öljyhieronta ahdistuksen apuna

Kuten jo edellisessä blogissa kerroimme, yksi parhaista strategioista vatan tasapainottamiseen on koko kehon seesamiöljyhieronta. Suosittelen, että kokeilet sitä ainakin jonkin aikaa, vaikka päivittäin. On yllättävää, miten rentouttavaa se voi olla. Saat öljyhieronnasta vielä tehokkaamman, kun käytät Vata-hierontaöljyä. Siinä on yrttejä, jotka rentouttavat ja vähentävät vatan virtausta kehossasi.

Ahdistus yhteiskunnan tasolla

Ayurvedan taustalla oleva näkemys tietoisuudesta on erilainen kuin tällä hetkellä länsimaissa vallalla oleva tietoisuusnäkemys. Usein ajatellaan, että tietoisuus syntyy jotenkin materiasta. Aivojen ja tietoisuuden eri tilojen välillä onkin vahva yhteys, mutta sitä että tietoisuus jotenkin pursuaisi aivoista, ei ole voitu osoittaa. Ikivanha itämainen näkemys siitä, että tietoisuus on sekä ”hengen että materian” perusta, on joidenkin mielestä paremmin perusteltavissa. Tietoisuutta, neurofysiologiaa ja ayurvedaa sekä muita veda-tradition osa-alueita kymmeniä vuosia tutkinut tohtori Tony Nader sanookin, että nimenomaan tietoisuus on se mikä on kaiken – niin henkisen kuin materiaalisenkin elämän – perusta.

Edellä sanotusta seuraa, että tietoisuutta kohottamalla ja tasapainottamalla voidaan yhteiskunnalliseenkin hyvinvointiin, jopa kriiseihin ja sotatilaan, vaikuttaa kaikkein tehokkaimmin, niiden syntytasolla. Jos asia kiinnostaa sinua ja haluat todella tehdä jotain rauhan ja yhteiskunnallisen hyvän eteen, pidä tietoisuutesi kirkkaana ja lue lisää esim:

https://www.meditaatio.org/benefits-society-and-peace.html (Meditaation yhteiskunnalliset ulottuvuudet)

https://rauha.rocks/ (Tietoisuuden kenttäparadigma ja sen yhteiskunnallinen merkitys)

https://www.gusp.org/ (Global Union of Scientists for Peace, engl.)

*Esimerkiksi Transsendenttisen Meditaation vaikutuksia ahdistuneisuuteen on tutkittu varsin kattavasti ja vaikutukset ovat merkittäviä. Katso lisää: https://transsendenttinen-meditaatio.fi/anxiety/

Artikkelin taustalähteenä käytetty tri Donn Brennanin artikkelia ”Ahdistuneisuus ja tasapainon merkitys”

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.