Miten hammastahna voi olla ruskeaa?

Ayurdent hammastahnat ja kielen puhdistin

Varastollemme tuli tammikuussa lavallinen ayurveda-tuotteita Saksasta. Lava oli suojattu, mutta jossakin väliasemalla trukin piikki oli rikkonut päällimmäiset paketit. Pakkausten päällä näkyi punaruskeaa tahnaa.

Sanoin pakettia kuljettaneelle automiehelle, että ”aha, hammastahnapakkaukset ovat näköjään menneet rikki.”  Mitä, voiko hammastahna olla ruskeaa? Kysyi autonkuljettaja selvästi hämmentyneenä. Totesin ystävällisesti, että joo, nämä hammastahnat ovat.

Itse asiassa melkein kaikki yrttituotteemme ovat väriltään erisävyisesti ruskeita, niin tabletit kuin tahnat ja pyreet. Tämä ei johdu siitä, että ruskea olisi jotenkin erityisen ”ayurvedinen” väri, vaan siitä, että kun useita yrttejä sekoitetaan keskenään, yleensä tuloksena on ruskeaa. Väri jää ruskeaksi ellei valmistetta erikseen värjätä toisen väriseksi.

Maharishi Ayurvedan yksi tärkeistä periaatteista on, että yrttituotteisiin ei lisätä mitään tarpeetonta. Esimerkiksi juuri hammastahnassa on seitsemäntoista eri yrttiä, mutta ei pisaraakaan ylimääräisiä väriaineita. Ayurdent hammastahnat eivät sisällä lisättyä fluoria, valkaisuaineita eikä synteettisiä säilöntäaineita. Toki tuotteessa  käytetyssä Salvadora persica -yrtissä on pieni määrä kasviperäistä fluoria.

Salvadore Persica on toiselta nimeltään Tooth brush tree eli hampaiden harjaus -puu. Siitä tehtyjä pehmeäpuisia tikkuja on Intiassa käytetty hampaiden puhdistamiseen jo kauan. Myös WHO tunnustaa Salvadore Persican merkityksen suuhygienian hoidossa. Kaikki kuusitoista muutakin yrttiä ovat sellaisia, että niillä on ayurvedisessa perinnetiedossa hampaiden hoitoa tai suuhygieniaa tukeva vaikutus.

Varovaisuusperiaatteessa voi olla järkeä

Perinteinen vuosisatojen takainen ayurveda ei tietenkään tuntenut yhtäkään niistä teollisista lisäaineista, joita nykyisin käytetään elintarvikkeissa ja jonkin verran myös luontaistuotteissa.

Vaikka keinotekoisesti tuotetut lisäaineet eivät ole akuutisti vaarallisia, on niiden jatkuva käyttö hyvä tehdä tietoisesti. Kaikki mitä laitat suuhusi, kulkeutuu myös suolistoosi, joka on nykytiedon(kin) mukaan ”toinen hermostosi”.

Toisilla meistä suolisto ja hermosto kestää melkein mitä vaan, toisilla se on herkempi. Jos erilaisia lisäaineita, väriaineita ja keinotekoisia aromivahventeita sisältävää teollisesti prosessoitua ravintoa syö paljon ja pitkään, voi sillä olla negatiivisia sivuvaikutuksia. Vaikka lisäaineiden määrät ovat turvarajojen alle yksittäisissä ruoissa ja ravintoaineissa, on niiden yhteisvaikutuksia vaikea tutkia. Me kun kaikki syömme vähän eri määriä ja eri ravintoa. Erityisesti uusien, tuotteita kauniin näköisiksi tekevien teollisten lisäaineiden ja valmisteiden pitkäaikaisvaikutukset ovat osittain vielä arvoitus.

Ayurvedisten yrttipuristeiden valmistuksessa käytetään aina vain minimimäärä ylimääräisiä sidosaineita eikä väriaineita ollenkaan. Siksi lähes kaikki yrttituotteemme ovat väriltään erisävyisesti ruskeita. Tässä kirjoituksessa esitetyistä syistä johtuen toivon, että sinäkin osaat arvostaa tätä värimaailman yksitoikkoisuutta. Tuotepakkauksia kehitämme koko ajan kauniimmiksi.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.