Neem – Intian ihmepuu (Azadirachta indica), ayurvedan perusyrtti

Neem-puun oksia

Neem on ayurvedinen perusyrtti, joka tunnetaan kehoa puhdistavana ja ihoa hoitavana.

Tärkein tekijä kehon puhdistuksessa on ennaltaehkäisy: riittävä liikunta ja kohtuullinen, kehotyypin mukainen, säännöllinen ruokailu varmistavat sen, ettei kuona-aineita synny ruoansulatuskanavassa tai soluaineenvaihdunnassa. Välillä tarvitaan kuitenkin tehokeinoja. Neem on havaittu hyväksi ja käytetty jo tuhansien vuosien ajan. Se tasapainottaa pittaa ja kaphaa, ja on vatalle neutraali pieninä annoksina.

Maharishi Ayurvedan Neem on turvallinen luomutuote, jonka maku on kitkerä. Tämän ansiosta Neem on erittäin viilentävä ja kehoa puhdistava sekä pittaa alentava. Sen sanotaan puhdistavan erityisesti verta – ilmeisesti koska se vaikuttaa maksan toimintaan. Sitä käytetäänkin perinteisesti maksan, haiman ja ruoansulatuskanavan toiminnan tukemiseen. Tutkimusten mukaan sillä on myös antioksidanttisia ominaisuuksia (ks lähde lopussa).

Neemin kevyt ja kuiva laatu edistää myös kaphan poistumista kehosta. Siksi se tukee tervettä ruoansulatusta ja aktivoi rasvakudoksen aineenvaihduntaa.

Neemiä käytetään myös ihon hoitoon ulkoisesti ja sisäisesti. Iho on kehomme laajin elin: se pitää yllä kehon lämpötilaa sekä suojaa lihaksia, luita ja sisäelimiä. Ihon hyvinvointi on riippuvainen koko kehon hyvinvoinnista. Koska Neem puhdistaa koko kehoa ja verta, se tukee luonnollisesti myös tervettä ja kuulasta ihoa.

Maharishi Ayurvedan Ayurdent-hammastahnassa on neem-puun kuorta siksi, että niiden katsotaan edistävän ikenien ja suun limakalvojen terveyttä.

Neemistä on myös tehty tutkimuksia. Siitä on löydetty yli 140 ainesosaa ja monet niistä on arvioitu terapeuttiseksi. Lääketieteen PubMed tietokannasta löytyy mm. seuraava Neemin vaikutuksia käsittelevä yhteenveto: Curr Med Chem Anticancer Agents. 2005 Mar;5(2): 149-6. Medicinal properties of neem leaves: a review. Subapriya R1, Nagini S. PMID: 15777222

Koska neem-puun lehtien jauheesta tehty Neem-yrttipuriste on hyvin tehokas tuote, sitä ei kannata käyttää raskauden aikana eikä tuote sovi lapsille. Jotkut lähteet suosittelevat välttämään Neem-tuotteita seuraavien lääkkeiden kanssa: parasetamoli (Panadol, Para-tabs, Panacod), verenpainelääkkeet ja verensokerilääkkeet.

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.