Tunne-elämän haasteita? Yrttivalmisteista voi olla apua

stressi_ja_ayurveda

Minulta kysytään usein, mitkä ovat parhaat yrttivalmisteet stressiin ja haastaviin tilanteisiin. Maharishi Ayurvedassa haluamme aina puhua tasapainon puolesta ja siksi näen yhdistelmävalmisteet parhaina. Kokonaistasapainon kannalta yhdistelmätuotteet toimivat paremmin kuin yksittäisyrtit. 

Käsittelen tässä kirjoituksessa keskeisten tunne-elämän tasapainottamista auttavien Vata Balance, Mind Rest ja Kapha Balance -yrttiyhdistelmien erityispiirteitä. Niillä voi tukea mielen ja hermoston toimintaa monessa erilaisessa tilanteessa.

Olemme tällä hetkellä saapumassa haastavaan talven ja kevään taitekohtaan: ayurvedinen vuodenaika on hiljalleen vaihtumassa kylmästä ja kuivasta vata-ajasta kosteaan ja raskaaseen kapha-aikaan. Tämä vaihdos voi kestää muutamia viikkoja – ja vie myös useita viikkoja, että kehomme sopeutuu muutokseen. Elimistö on yleensä vuodenajan muutosten aikaan herkempi ja immuniteetti heikompi kuin normaalisti, kun vata (muutoksen voima) lisääntyy elimistössä ja mielessä. Stressin sietokyky heikkenee tilapäisesti kehossa ja mielessä, eivätkä esimerkiksi tämän ajan uutiset suinkaan helpota stressiä.

Mind Rest
-ravintolisä
auttaa silloin kun elämä kuormittaa henkisesti ja mieli on kovilla. Mind Rest vapauttaa hermoston jännitystiloja ja joillakin se lisää stressinsietokykyä. Tuote sisältää ashwagandhaa, jatiphalaa ja nirgundia. Ayurvedan mukaan näiden vaikutukset ovat stressitilanteissa seuraavat:

  • Ashwagandha (rohtokoisio), adaptogeenisena kasvina on vahvistava: se vähentää ahdistusta, vahvistaa hermostoa, tasapainottaa vataa
  • Nirgundi (nut grass) tukee aivojen toimintaa ja tasapainottaa vataa, rentouttaa kehoa ja vähentää ahdistusta
  • Jatiphala (five leaved chaste tree) viilentää ja rauhoittaa hermostoa sekä tasapainottaa pittaa ja kaphaa.

Mind Rest voi myös auttaa nukahtamaan. Sitä voi ottaa joko 1 tabletti 2 kertaa päivässä, tai esim. kaksi tablettia iltaisin rentouttamaan. Se ei kuitenkaan varsinaisesti väsytä, joten haastavissa tilanteissa sitä voi huoletta käyttää myös päiväsaikaan. Valmisteen tavoitteena onkin hermoston vahvistaminen ja doshien tasapainottaminen. Tämä valmiste sopii hyvin kaikille kehotyypeille. Sillä ei tiedetä olevan yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa, mutta varmuuden vuoksi kannattaa ottaa lääkkeet eri aikaan. Nuoret 10 – 15 vuotiaat voivat käyttää yhtä tablettia päivässä.

Vata Balance
-ravintolisä (toiselta nimeltään Worry Free) tasapainottaa tehokkaasti mielen toiminnan kaikkia osa-alueita. Sen tarkoitus on vahvistaa mielen luontaista kykyä toimia tyynesti, keskittyneesti ja päättäväisesti. Vata balance sisältää useita erityyppisiä yrttejä:

  • Ashwagandha – kuten Mind Rest -tuotteessa
  • Brahmi (centella), shankapushpi (convolvus), guduchi (tinospora) ja lakritsijuuri – näiden yrttien tarkoituksena on ravita ja tasapainottaa mieltä.
  • Jatamansi ja galangajuuri – yrttien tarkoituksena on puhdistaa kehon energiakanavia (srotat), niin että kehon sisäinen älykkyys pääsee virtaamaan tasaisesti.
  • Aidot helmet viilentävät oloa, ne ovat hyvä kalsiumin lähde ja nekin on tarkoitettu tukemaan mielen toimintaa.

Vata Balance ei ole välttämättä paras yrttivalmiste nukahtamiseen, mutta se voi auttaa saavuttamaan syvemmän unen. Se on erinomainen valmiste silloin, kun pää on täynnä ajatuksia ja keskittyminen on vaikeaa tai jos olo on levoton. Jos huomaat että ajatuksesi ovat pelokkaita, huolestuneita tai negatiivisia, kannattaa myös kokeilla Vata Balancea. Tuote sopii hyvin Vatalle mutta myös pitta-epätasapainossa, kun tuotteessa on viilentävää helmeä.

Vata Balancen yrtit ovat turvallisia, ja voit käyttää tuotetta vaikka jatkuvasti. Vata Balancea voivat käyttää kaikki kehotyypit silloin kun vata-ongelmia ilmenee. Akuutissa stressissä voit kokeilla ottaa kaksi tablettia kerralla. Yleiseen tasapainottamiseen suosittelemme yhtä tablettia kaksi kertaa päivässä. Nuoret 10 – 15 vuotiaat voivat käyttää yhtä tablettia päivässä.

Aiemmassa artikkelissa olemme kertoneet myös Vata Balancen (Worry Free) tutkimusnäytöstä. https://samhita.fi/levottomuus-ei-ole-normaalia/

Kapha-Balance
Jos olosi on raskas ja surullinen ja tunnet olevasi alavireinen, niin syynä voi olla mielen ja kehon liiallinen raskaus. Tämä on erityisesti kapha-ongelma, mutta tällaista voi tapahtua kaikille – erityisesti keväisin tai talven pimeydessä. Tällöin suosittelemme kokeilemaan Kapha Balancea (Blissful Joy). Se tuo valoa kevään alakuloon ja auttaa elinvoiman löytymisessä. Olemme kuulleet kokemuksia sen voimistavasta vaikutuksesta mm. läheisen menetyksen aiheuttamassa stressitilanteessa.

Kapha Balancen adaptogeeniset yrtit on valittu tukemaan tasapainoa emotionaalisesti haastavissa tilanteissa, tukemaan sydäntä ja edistämään kuona-aineiden poistoa. Kun kuona-aineet alentavat energiatasoa, ne voivat myös aiheuttaa epämiellyttävää tai surullista oloa. Ota Kapha balancea 1-2 tablettia aamuisin ja iltaisin aterian yhteydessä.

Maharishi Ayurvedan mukaan yrttiyhdistelmien vaikutukset ovat tehokkaampia kuin yksittäiset yrtit niiden synergiavaikutuksen takia. Lisäksi usean yrtin yhdistelmät sopivat yleensä kaikille kehotyypeille, koska niiden ominaisuudet tasapainottavat toisiaan.

 

Tämän artikkelin kuva: https://www.briandcruzhypnoplus.com/

 

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.

Samhita