Väsymys on viesti tärkeästä asiasta

ayurveda-apuna-väsymykseen

Tunnetko välillä itsesi niin väsyneeksi, ettet jaksa mennä edes nukkumaan? Useimmat meistä ovat kokeneet tämän tunteen joskus. Se, että välillä väsyy ja uupuu, on normaalia. Jatkuva väsymys ei ole.

Jos tuntee väsymystä jatkuvasti, ensimmäiseksi tulisi löytää syy tai syyt väsymykseen. Maharishi Ayurvedan näkemys on, että sen taustalla on joko mielen, tunteiden tai kehon ylirasittaminen. Joskus väsymyksen taustalla voi olla myös mielen tai kehon käytön puute tai väärinkäyttö.

Jos koet itsesi jatkuvasti väsyneeksi, on kahvin, suklaapatukoiden tai energiajuomien määrän lisäämisen sijasta viisaampaa käydä terveystarkastuksessa. Keinotekoinen energiatason buustaaminen ei ole kestävä tie. Kunnollisen terveystarkastuksen ja verikokeiden avulla voidaan sulkea pois sellaiset väsymyksen taustatekijät kuin esimerkiksi anemia, sydänsairaus, uniapnea tai kilpirauhasongelmat.

Väsymys on tärkeä viesti siitä, että tasapainosi on järkkynyt 
ja pranan eli elämänvoiman virtaus on häiriintynyt

Joskus väsymys voi olla puhtaasti fyysistä, toisinaan voit tuntea olosi emotionaalisesti tai henkisesti uupuneeksi. Väsymys on tärkeä viesti siitä, että tasapainosi on järkkynyt ja pranan eli elämänvoiman virtaus on häiriintynyt. Pranan häiriintymisestä kertoo paitsi väsymys myös yleisen kiinnostuksen menettäminen elämää kohtaan, huono ruoansulatus, säryt ja kivut, masennus tai ahdistus.

Vaikka elämän kokonaisuus on moninainen, tasapainon palauttaminen voi lähteä alkuun ja hyvälle uralle jo pienilläkin teoilla tai valinnoilla. Käyn alla läpi viisi tärkeää tasapainoasi ja energiatasoasi – pranan virtausta – parantavaa asiaa.

1. Vata-, Pitta- ja Kapha-tasapainon saavuttaminen

Ayurvedisen näkemyksen mukaan jokainen ihminen syntyy kolmen perusvoiman ainutlaatuiseen tasapainotilaan. Näitä voimia kutsutaan kolmeksi doshaksi – Vata (liike ja tila), Pitta (muutos ja energia) ja Kapha (rakenne ja ravinto). Näiden kolmen voiman yksilöllinen tasapainotila muodostaa kehotyyppisi. Väsymys ja energian puute kertoo yleensä siitä, että doshat eivät ole sinulle luontaisessa tasapainossa. Tämä tasapainon puute koetaan eri tavoin riippuen kehotyypistä ja siitä, mikä dosha on epätasapainossa.

Jos Kapha on epätasapainossa eli kaphaa on liikaa, väsymykseen liittyy yleensä raskauden ja tylsyyden tunne, motivaation ja yleisen mielenkiinnon puutetta sekä niin henkistä kuin fyysistäkin velttoutta.

Kapha-epätasapainoon auttaa aikaisin herääminen, aamiaisen keventäminen, pääaterian syöminen keskellä päivää, kevyt iltaruoka ja runsas raitis ilma ja liikunta – oman jaksamistason mukaan.

Jos Pitta on epätasapainossa, väsymykseesi voi liittyä ärtyneisyyttä ja turhautumista sekä älyllisen terävyytesi heikkenemistä, joskus myös taipumus korjata tilannetta erilaisten nautintoaineiden liikakäytöllä.

Pitta-epätasapainosta kärsivien kannattaa panostaa aitoon rentoutumiseen. Heidän olisi löydettävä parempi tasapaino työn ja yksityiselämän sekä levon ja aktiivisuuden välillä. Pitta-tyypille olisi tärkeää välillä – ainakin lomillaan – irtautua kunnolla kaikesta itselleen haalimasta vastuusta.

Jos Vata on epätasapainossa, väsymykseen liittyy todennäköisesti ahdistuneisuutta ja unettomuutta, mikä tietysti vain pahentaa tilannetta. Myös äkilliset energiatason romahduksen kesken päivän kertovat vata-epätasapainosta.

Vata on liikkuva dosha. Ne, joiden elimistössä on paljon vata-doshaa, väsyvät helposti, koska he reagoivat muutoksiin ja esim. matkustamiseen varsin voimakkaasti. Enemmän lepoa, aikainen nukkumaanmeno, säännöllinen rutiini ja säännölliset tauot päivän aikana auttavat.
Katso lisää: https://samhita.fi/unessa-keho-ja-hermosto-uudistuvat/

2. Ikä vaikuttaa energiatasoon

Kun saavumme elämän keskivaiheille, meistä voi joskus tuntua, että voimamme loppuvat kesken. Tämä johtuu yleensä luonnollisista doshien siirtymävaiheista.

Ayurvedan mukaan kaikki kolme doshaa liittyvät kiinteästi myös elämänvaiheisiimme. Kapha hallitsee elämäämme alkupuolella, 25 – 30 ikävuoteen asti. Tällöin kehomme on kestävimmillään. Pitta hallitsee tästä eteenpäin, 50 – 60 vuotiaaksi asti. Tällöin meillä on paljon energiaa ja voimme suorittaa vaativiakin toimia. Vata hallitsee tämän jälkeen. Se tuo mukanaan tarpeen keventää henkistä ja fyysistä rasitusta sekä halun löytää elämälle uudenlaista merkitystä.

Jos olet 30 – 50 vuotias tavallinen suomalainen ja elät aktiivista elämää, on hyvä huomata, että jatkuva kiire ei ole tila, johon ihmislaji luonnostaan sopeutuu. Meillä on edelleen metsästäjä-keräilijän keho, joka on tottunut siihen, että vaikka välillä on kiirettä, välillä pitää olla myös mahdollisuus hiljentää, levätä ja palautua.

Viisi- kuusikymppisinä siirrymme aktiivisesta pitta-vaiheesta vata-vaiheeseen.

Osa meistä pinnistelee ja ponnistelee vielä erittäin aktiivisesti vata-vaiheeseen siirryttyäänkin. Tämä voi johtua tottumuksesta tai huolesta, että näyttää muiden silmissä ikääntyvältä tai laiskalta. Voimavaroihin nähden liiallisen touhukkuuden seurauksena voi kuitenkin olla, että energiataso romahtaa äkillisesti.

Vata on luonnostaan liikkuva ja aktiivinen, mutta liian paljon toimintaa voi tehdä olosta epävakaan ja tasapainottoman. Vata-vaiheessa on viisasta ottaa kevyemmin ja alkaa elää hieman leppoisampaa, mutta kuitenkin rutiineiltaan säännöllistä elämää.

Jos arvostat omaa tasapainoasi enemmän kuin kanssaihmisten mielipiteitä, luonto yleensä kiittää sinua paranevan energiatason muodossa.

3. Väsymys ja Agni – ruoansulatus vaikuttaa energiatasoosi

Ayurvedassa kaikesta energiantuotosta vastaa Agni, joka usein kuvataan myös ruoansulatuksen ja soluaineenvaihdunnan tuleksi tai energiaksi.

Tarvitsemme yöllä riittävästi lepoa palautuaksemme päivän rasituksista, mutta suurimman osan uudesta energiasta saamme ravinnosta. Jos agni – ruoansulatuksen energia – on heikko, kehomme ei saa ravinnosta suurinta mahdollista hyötyä – mikä johtaa väsymykseen. Siksi Ayurveda tarjoaa monia strategioita agnin vahvistamiseksi ja tukemiseksi.

Lue lisää https://samhita.fi/vatsavaivat-ayurvedinen-nakemys/ tai https://samhita.fi/ama-paha-amavisha-pahempi/

4. Liian vähän tekeminenkin voi väsyttää

Vaikka nykyisin taitaa kiireisyys ja liika tekeminen olla yleisempi syy väsymykseen, niin joskus – yleensä kapha-tyypeillä – saattaa myös liika passiivisuus johtaa jatkuvaan väsymykseen. Passiivisuuden vaikutus on kahtalainen: yhtäältä dosha-tasapainosi on vinksallaan, kun kehosi ei saa kaipaamaansa liikettä, toisaalta myöskään mielesi ei saa kaipaamiaan virikkeitä etkä koe elämääsi normaalisti edistyväksi. Kehittymisen kokemus on elinvoimasi kannalta tärkeää.

Liika passiivisuus hoituu kaphaa tasapainottamalla: keventämällä ruokavaliota sekä lisäämällä ulkoilua ja liikuntaa.

5. Oikein tekeminen vapauttaa pranan virtauksen

Vanha ayurvedinen perusviisaus on, että älä tee asioita, joiden tiedät olevan väärin. Joskus saattaa olla vaikkapa työssä tilanteita, joissa kokee painetta tehdä asioita, joiden tietää olevan väärin tai omien arvojen vastaisia. Pranasi, elämänenergiasi, virta katkeaa heti, kun toimit tavalla, joka on vastoin  käsitystäsi oikeasta. Jos joudut toistuvasti elämässäsi tilanteisiin, joissa et voi toimia omasta mielestäsi oikein, on oikein tehdä muutoksia, jotka muuttavat tilanteen. Väärin tekeminen väsyttää, oikein tekeminen energisoi.

Jos joudut toistuvasti elämässäsi tilanteisiin, joissa et voi toimia
omasta mielestäsi oikein, on oikein tehdä muutoksia

Aiheeseen liittyen, Frank Martela on kansainvälisesti arvostettu suomalaisfilosofi, joka on tutkimuksissaan perehtynyt merkityksellisyyden käsitteeseen ja merkityksellisyyden vaikutukseen elämänlaadun parantajana. Hän perustelee hienosti, miksi toisten auttaminen ja yhteiseen hyvään panostaminen on tärkeää ja voimaa antavaa. Suosittelen hänen kirjojaan ja videoluentojaan. Suosittelen myös säännöllistä, mielelle ja keholle syvää lepoa tarjoavaa meditaatiota. Se auttaa parantamaan yhteyttä omaan itseen ja omiin arvoihin.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.