Kesä, lämpö ja pitta

Auringonlasku-hoitaa-pittaa

Oletko huomannut, että ruokaan ja juomaan liittyvät mielitekosi muuttuvat sään lämmetessä?

Tämä johtuu lämmön lisääntymisestä kehossasi. Lämmön noususta seuraa pitta-doshan ominaisuuksien aktivoituminen kehossa ja mielessä. Tämä ilmenee  – tai voi ilmetä – käytännön elämässä mm. stressinä, kärsimättömyytenä, ihottumina ja joskus myös tunteiden ylikuumenemisena.

Muistathan, että pitta dosha on yksi kolmesta luonnon toimintaperiaatteesta. Se ohjaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä osin myös kehon nesteitä sekä ajatuksia ja tunteita. Pittan keskus kehossa on ohutsuolen alkuosassa ja maksassa. Ayurveda-tekstien mukaan pitta-dosha on vastuussa mm:

 • energisyydestä ja päättäväisyydestä sekä elämän merkityksellisyydestä
 • ruoansulatuksesta, ravintoaineiden imeytymisestä ja aineenvaihdunnasta
 • ihon hyvinvoinnista ja silmien toiminnasta.

Tiedätkö, onko pitta sinun hallitseva kehotyyppisi? Jos et, voit tehdä kehotyyppitestin verkkosivuillamme. Tässä alla on listaa pittalle tyypillisistä piirteistä. Ehkä tunnistat niitä itsessäsi.

 • Oletko yritteliäs ja pidät haasteista? Olet suorasukainen ja päättäväinen. Elät kellon mukaan ja paheksut ajan tuhlaamista. Otat tilanteen haltuun tai tunnet, että sinun pitäisi hallita sitä.
 • Stressaantuneena tunnet itsesi ärtyneeksi, kärsimättömäksi, katkeraksi ja helposti suuttuvaksi. Muiden mielestä voit olla liian vaativa, sarkastinen tai kriittinen. Voit olla jopa kärsinyt loppuunpalamisesta?
 • Olosi on epämukava kuumalla säällä. Yöllä voit herätä kuumissasi ja janoisena. Sinulle riittää usein vain kevyt peitto.
 • Olet nälkäinen ruoka-aikaan. Jos ruoka on myöhässä, saatat kokea ”nälkäkiukkua”.
 • Nautit haastavista urheiluharrastuksista.
 • Saatat olla intensiivinen rahan säästäjä, mutta välillä myös hyvin huoleton rahan käyttäjä.

Entä jos pitta käy liian kuumana?

Erityisesti kesällä sisäinen lämpötilasi voi nousta mukavuusrajan yli, koska tällöin voi pitta helposti lisääntyä kehossa ja mielessä. Kun pitta on epätasapainossa, tunnet olosi helposti ärtyneeksi, turhautuneeksi tai vihaiseksi. Reagoit stressiin kiukulla, kärsimättömyydellä ja kiukuttelulla. Ayurvedinen selitys tälle on seuraava: myös veren lämpötila nousee, mistä seuraa puolestaan sydämen alueen (Sadhaka Pittan) epätasapainoa.

Muita Pitta-tasapainon häiriintymisen merkkejä ovat mm. löysä uloste tai ripuli, ylikuumenemisen tunne tai kuumat aallot, ihottumat ja akne sekä vatsan liikahappoisuus. Kun henkinen tasapainomme häiriintyy, saatamme alkaa ponnistella liikaa jonkin tavoitteen saavuttamiseksi, mikä sitten helposti ylikuormittaa kehon ja mielen.

Kesän ruokailu on erilaista kuin muuhun vuodenaikaan – tärkeimmät vinkit:

Älä koskaan jätä aterioita väliin tai viivästytä syömistä. Lounas tulisi olla klo 12 mennessä, ja päivällinen klo 19 mennessä. Syö aina kun olet nälkäinen, mutta syö kohtuudella.

 • Huolehdi nestetasapainostasi ja juo runsaasti vettä, hedelmämehuja tai Pitta-teetä.
 • Ruokavaliossasi on hyvä olla kypsennettyjä täysjyväviljoja, maitoa (tai manteli-/kookosmaitoa), sekä paljon makeita hedelmiä ja vihreitä vihanneksia, jotka eivät sisällä torjunta-aineita. Suosi luomua silloin, kun voit.
 • Vältä tai vähennä näitä: prosessoituja elintarvikkeita, roskaruokaa, juustoa, jogurttia, punaista lihaa, friteerattuja ruokia, tulisia mausteita, alkoholia, kofeiinia, etikkaa, happamia ja fermentoituja ruokia, sinappia ja ketsuppia.
 • Nauti kauden vihanneksista valmistettuja salaatteja, maustettuna korianterilla, persiljalla tai basilikalla. Salaattikastikkeeksi sopii hyvin sitruuna- tai limemehu ja oliiviöljy.
 • Valitse sellainen ruokailuympäristö, jossa voit nauttia ruoasta täysipainoisesti ja varmista, ettei aterian aikana tule työhön liittyviä keskeytyksiä. Syö täydellä huomiolla. Se on sinun aikaasi, jolloin voit irrottautua kiireisestä päivästäsi.
 • Huomaat myös tulevasi helpommin kylläiseksi, kun syöt täydellä huomiolla. Istu syömisen jälkeen rauhallisesti 5 minuuttia ja kävele sen jälkeen hetki, tämä tukee ruoansulatusta.
 • Älä juo jäävettä tai hyvin kylmiä virvoitusjuomia ja alkoholia aterialla. Nämä juomat jäähdyttävät ja hidastavat ruuansulatusta, mikä vaikeuttaa ruoansulatusta ja tekee olon raskaaksi.
 • Jos tulee hellejakso, voit rauhoittaa lisääntynyttä kuumuuden tunnetta ottamalla kaksi teelusikallista gheetä sekoitettuna lasilliseen lämmintä maitoa/kasvismaitoa. Voit nauttia tämän sisäisen ”viilennysnektarin” esimerkiksi ennen aamiaista tai pari tuntia kevyen päivällisen jälkeen.

Katso tarkemmat ohjeet kesäajalle sopiviin ruokiin tästä ruoka-ainetaulukosta. Huomaa, että ruoka-ainetaulukossa annetut ohjeet ovat yleisiä. Yksilölliset ominaisuudet, kuten mieltymykset, ruoka-aineallergiat ja ruoansulatuksen voimakkuus tulee ottaa huomioon.

Luomu Pitta Churna auttaa tasapainottamaan mahahapot ja viilentämään mieltä ja kehoa. Se sisältää myös immuunijärjestelmää vahvistavaa ja tulehdusta ehkäisevää kurkumaa. Ripottele tätä täyteläistä ja hivenen makeaa mausteseosta keittoosi, vihannesten päälle tai voileipien päälle tai käytä ruoanlaitossa kotona. Pitta Churna on kesällä myös erinomainen matkamauste.

Muita vinkkejä pittan rauhoittamiseen:

Paranna mielialaasi huumorilla ja naurulla, nauti kauneudesta ja luonnosta. Tapaa ystäviä, katso hauska elokuva, tee kävelyitä puiden ja veden äärelle. Kävele kuun valossa ja vietä aikaa niiden seurassa, jotka tekevät sinut tyytyväiseksi ja onnelliseksi. Ruusuvesi hoitaa sydäntäsi. Käytä sitä ihollasi tai luomulaatuisena juomassa/jälkiruoan maustajana. Hiero Pitta hierontaöljyllä kehosi – tarvittaessa myös kasvot ja päänahka  – auringossa oleilun tai uimarannalta tulon jälkeen, tai muuten vaan ennen suihkua.

Tutustu pittaa tasapainottaviin tuotteisiin: https://samhita.fi/tuote-avainsana/pitta/

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.