Kevät on Suomessa ainoa kaphan hallitsema vuodenaika. Kapha vastaa luonnossa ja kehossamme maan ja veden ominaisuuksista: kostea, raskas ja viileä. Kapha antaa meille vakautta, rakennetta, kasvua, suojaa, kestävyyttä ja rauhallisuutta. Epätasapainoon mennessään se voi esim. lisätä aloitekyvyttömyyttä tai hengityselinten vaivoja. Kapha-aika on nyt ja jatkuu, kunnes kesä asettuu kunnolla taloksi.
Vappu sopii keskelle kapha-aikaa hyvin, sillä parhaimmillaan se tarjoaa sinulle kaphaa tasapainottavia virikkeitä: voit tavata ystäviä, ulkoilla ja ehkä iloitakin.
Yksi kaphaa tasapainottava asia on nimenomaan uusien inspiroivien asioiden kohtaaminen.
Siksi kevät on hyvä aika käydä vaikkapa pienellä matkalla. Itse olen parhaillaan Kotkassa, kauniiden puistojen kaupungissa, viikonloppulomalla ja huomaan selvästi uuden ympäristön myönteiset, inspiroivat vaikutukset.
Kapha-tyypit ovat luonnostaan vakaita ja maadoittuneita – erityisesti heille pieni ympäristön muutos tai muut uudet virikkeet tekevät keväällä hyvää.
Jos vappua ajatellaan siman, munkkien ja tippaleipien, nakkien ja alkoholin kyllästämän kevätjuhlana, asialla on myös toinen puolensa.
Vaikka osa elämän hauskuutta on herkutella ja hemmotella itseään ruoalla ja juomalla, kannattaa muistaa kohtuus. Liiallinen, usein toistuva mässäily aiheuttaa ongelmia, erityisesti keväisin. Erityisesti (uppo)paistettujen ja raskaiden ruokien ylensyönti sekä myöhäiset illalliset rasittavat kapha-doshaa ja voivat tuottaa ongelmia varsinkin ruoansulatuskanavassa ja poskionteloissa.
Tasapainoinen kledaka kapha on yksi kaphan aladoshista*. Se edistää tasaista, sujuvaa ja vakaata ruoansulatusta. Kun se on epätasapainossa, ruoansulatus voi muuttua hitaaksi ja verkkaiseksi. Näin tapahtuu, kun nautitaan liikaa raskasta, makeaa ruokaa ja maitotuotteita. Kledaka kapha tuo kosteutta ruoansulatuskanavaan, mutta liiallinen kosteus muuttuu limaksi.
Kledaka kaphan voi saada epätasapainoon myös mausteisten sipsien snäkkäilyllä ja alkoholilla. Niiden liikakäytön seurauksena voi esiintyä jopa pahoinvointia tai oksentelua, koska mausteisen ruoan ja alkoholin kuuma ja läpitunkeva vaikutus ylikuumentaa ja kuivattaa kledaka kaphan. Oksentaminen on kehon tapa poistaa sille haitalliset aineet.
Kesästäsi tulee antoisampi, kun osaat elää kevään tasapainossa kaphan kanssa. Näin keväällä kaphan epätasapaino voi tulla esiin saamattomuutena, jopa laiskuutena ja masennuksena. Kun olet tästä tietoinen, pystyt tasapainottamaan ongelmat. Ayurveda tarjoaa kaphan tasapainon edistämiseen monia inspiroivia keinoja. Alla olevassa taulukossa löydät tärkeimmät. Kaphaa tasapainottavista tuotteista löydät yhteenvedon täältä.
*Jokainen dosha – vata, pitta ja kapha – jakautuu viiteen eri aladoshaan. Kukin aladosha vastaa tietystä osasta elimistöä ja sen toimintoja. Kledaka kaphan vastuualue on ruoansulatuskanavan kosteustasapaino.