Riittävä uni on keskeinen tekijä terveydelle, mielen kirkkaudelle ja tunne-elämän tasapainolle. Kuitenkin monet meistä kärsivät unen puutteesta ja väsymyksestä aamuista. Toisilla valon lisääntyminen vielä pahentaa tilannetta. Unen parantavaa merkitystä ei aina ymmärretä ja arvosteta eikä unen häiriöihin puututa ajoissa. Esimerkiksi monille urheilijoille nopein tapa parantaa tuloksia näyttää olevan se, että he nukkuvat enemmän.
Unen tärkeimmät tehtävät ovat fyysisen hyvinvoinnin ylläpito ja aivojen palautuminen. Jopa 90 % palautumisestamme tulee hyvänlaatuisen unen avulla. Univaje lisää stressihormoni kortisolin määrää ja aiheuttaa sokerin imeytymisen heikkenemistä ja insuliiniresistenssiä. Lyhyt uni liittyy niin aikuisten kuin lastenkin lihavuuteen, koska se heikentää kykyämme aistia luonnollinen kylläisyyden tunne.
Unen aikana kehossa tapahtuu paljon
Unen aikana tapahtuu monia asioita: sokeri- ja rasva-aineenvaihduntamme on aktiivinen, samoin immuunijärjestelmämme on aktiivinen, vähentäen siten tulehduksia. Aivot prosessoivat informaatiota ja puhdistuvat – siksi heikko unen laatu ja määrä ovatkin yksi Alzheimerin taudin merkittävistä riskitekijöistä. Erityisesti syvän unen aikana muodostuu runsaasti kasvuhormoneita. Tämä on tärkeää kehomme ja sen solujen uudistumiselle.
Ayurvedan unihäiriöluokittelu
Ayurveda yhdistää erilaiset unen ongelmat keho-mielityyppiämme hallitsevaan kolmeen elementtiin: vataan (liike ja keveys), pittaan (muutosprosessit) ja kaphaan (rakenne, raskaus).
- Vata epätasapaino eli liiallinen vata-elementti voi johtaa vaikeuksiin nukahtaa.
- Pitta epätasapaino eli liiallinen pitta-elementti voi johtaa aamuyön heräilyyn, ja sen jälkeiseen valvomiseen.
- Kapha epätasapaino voi johtaa raskaaseen ja tukkoiseen oloon aamulla, ja siihen, että ylösnousu tuntuu tosi hankalalta.
Kuinka parannat unen laatua
Nykytiedon mukaan unemme on syvintä alkuyöstä. Ayurveda-teksteissä sanotaan myös, että parhaan laatuinen uni saavutetaan klo 10 – 02 välillä. Tämä on pitta-elementin hallitsemaa aikaa, jolloin kehossa tapahtuu runsaasti aineenvaihdunnan ja hermoston prosesseja. Aivomme prosessoivat päivän tapahtumia ja stressitekijöitä syvän unen aikana. Parhaan hyödyn saamiseksi onkin tärkeää opettaa itsensä käymään sänkyyn viimeistään kymmeneltä.
Osa unitutkijoista on asiasta eri mieltä, mutta ayurvedassa opetetaan, että älä syö illalla runsaita aterioita tai raskasta ruokaa. Kapha-elementti on voimakas klo 18 – 22 välillä. Tämä vaikuttaa kehoon, ja ruoansulatuksemme hidastuu – valmistautuen tulevaan yöhön. Siksi ruoansulatuskapasiteetti illalla on pienempi. Liian tukeva ateria ei ehdi sulaa ennen kuin menet nukkumaan. Kun nukahdamme, ruoansulatusprosessi heikkenee entisestään. Runsas iltasyöminen ei myöskään paranna unen laatua, vaan voi johtaa epämiellyttäviin uniin. Lisäksi: kun yö on aineenvaihdunnan ja hermoston puhdistumisen aktiiviaikaa, käynnissä oleva ruoansulatus voi haitata näitä prosesseja.
Hyvän unen vinkkejä:
- Aterioi jo päivän aikana mahdollisimman rauhallisesti ja vietä 5-10 minuuttia rentoutuen ruoan jälkeen. Tämä tasapainottaa hermostoa ja ennaltaehkäisee siten uniongelmia.
- Paras ilta-ateria on kevyt keitto ja paahtoleipä. Jos olo on stressaantunut tai levoton, kokeile iltapuuroa. Se rauhoittaa kehon ja mielen.
- Iltapalan jälkeen istu hetki rauhassa ja käy sen jälkeen kävelyllä, pienikin kävely aktivoi ruoansulatusprosessin.
- Jos myöhemmin illalla tulee nälkä, voit ottaa jotain pientä. Ayurveda suosittelee hermostoa rauhoittavaa lämmintä iltamaitoa, johon lisäät kardemummaa, kanelia ja ripauksen inkivääriä – kaphalle myös ripaus kurkumaa. Sen kanssa voit ottaa esim. keksin.
- Illan tulee olla mukavinta aikaa päivästä, rentoa tekemistä tai vaan chillailua.
- Rauhallinen iltajooga edistää kehon ja mielen rauhoittumista uneen, samoin meditaatio.
- Jos unen laatua mittaavat härpäkkeet/älykellot tms. auttavat sinua ymmärtämään unen arvon, voit joskus mitata niillä untasi. Luonnollisin mahdollinen uniympäristö ei kuitenkaan sisällä edes akkusähköllä toimivia laitteita.
- Kuten ehkä luitkin Vastua käsittelevästä blogijutusta, sänky kannattaa, jos mahdollista suunnata niin, että pääsi on joko itään tai etelään. On myös tärkeää, että sänky ja makuuhuone on omistettu nimenomaan levolle ja nukkumiselle.
- Vata ja Nidra aromaöljyt rauhoittavat hermostoa illalla ja yön aikana.
- Vata Balance auttaa säilyttämään rauhallisuuden ja tasoittaa tunteita, mutta pitää mielen kirkkaana. Se on hyvä apu stressaantuneelle hermostolle. Ota tarvittaessa – tai jos tuntuu, että liika stressi on jatkuvaa, ota kuuriluontoisesti 1-3 tablettia päivässä, kunnes tilanne helpottaa.
Käsittelin nukkumisteemaa laajemmin artikkelissa ”Unta palloon ja elämä maistuu paremmalta”