Naiseuden rytmit – harmoninen hormonitoiminta

the-moon-4426830_1280

Luonnon ja ihmisen elämä kulkee sykleissä. Esimerkiksi vuodenajan vaihtelut ja kuun kierto ovat syklejä, jotka vaikuttavat jossain määrin jokaiseen. Ayurvedassa huomioidaan kaikki luonnon rytmit osana kokonaisuutta. Naisilla kuukautiskierto hallitsee luonnollista hormonitoimintaa vuosikymmenten ajan. Joillakin naisilla kierto seuraa selkeästi kuun vaiheita 28 päivän sykleissä.

Kuukautisten jälkeen kohdun limakalvo alkaa kasvaa, kun estrogeeni stimuloi kohdun limakalvon soluja jakautumaan. Ayurvedassa tämä kasvun aika on kapha-ominaisuuden hallitsemaa. Ovulaatiossa eli munasolun irtoamisvaiheessa munasarjat tuottavat runsaasti keltarauhashormonia, joka aktivoi kohdun limakalvon rauhaset erittämään ravintoa munasolulle. Tässä vaiheessa pitta hallitsee kehoa ja hormonitoimintaa. Jos hedelmöitystä ei tapahdu, kuukautiset alkavat. Tällöin kehoa alkaa hallita vata.

Mitä tämä ayurvedinen doshien hallinta tarkoittaa käytännössä? Hormonaalisten vaiheiden tahdissa vata, pitta ja kapha vahvistuvat vuorotellen, minkä jokainen nainen kokee kehossa ja mielessä eri tavoin. Alla on esimerkkejä siitä, mitä tuntemuksia kierron eri vaiheet voivat tuoda.

Kolme kuukautiskierron vaihetta

Vata: kuukautisvuodon aika
Kapha: vuodon alkamisesta ovulaatioon
Pitta: ovulaaatiosta vuodon alkuun

Syklin ensimmäistä vaihetta – kuukautisvuotoa – määrittää Vata.
Vata hallitsee myös hermostoa. Useat naiset tuntevat kuukautisten aikana olonsa tavallista herkemmiksi ja unensa kevyemmäksi. Kehon immuniteetti on alhaisempi ja myös rasituksen sietokyky on heikompi. Siksi onkin hyvä levätä normaalia enemmän kuukautisten ensimmäisinä päivinä. Seksuaalinen aktiviteetti ja liikunta, intensiivinen auringonotto, stressi ja vuorotyö voivat aiheuttaa epätasapainoa. Näitä aktiviteettejä tulisikin välttää, varsinkin vuodon ensimmäisinä päivinä.

Tasapainotat vuotoaikaa, kun otat asiat rauhallisesti ja rentoudut. Useat naiset kokevat vuodon aikana rauhoittuessaan itsensä tavallista luovemmiksi. He saavat uusia ideoita, tekevät muutoksia kodin sisustuksessa tai suunnittelevat lomamatkoja. Suosi kevyttä Vataa tasapainottavaa ruokaa, kuten lämpimät keitot ja vihannekset gheellä höystettynä.

Syklin toinen vaihe alkaa heti vuodon loputtua ja kestää ovulaatioon asti.
Tässä vaiheessa nainen on täynnä Kaphan tuomaa naisellisuutta. Tasapainon vallitessa nainen tuntee itsensä vahvaksi ja energiseksi – ja hänen olemuksensa on positiivinen ja viehättävä. Osalla naisista lisääntynyt Kapha näkyy intona hoitaa kotia ja siivota. Se voi näkyä myös läheisyydenkaipuuna ystäviä, perhettä ja puolisoa kohtaan, mahdollisesti myös lisääntyneenä seksuaalisuutena.  Jos Kapha häiriintyy, se voi ilmetä väsymyksenä, aikaansaamattomuutena tai voimakkaana makeanhimona. Tahmea, runsas valkovuoto viittaa kaphan lisääntymiseen.

Syklin kolmannessa vaiheessa ovulaatiosta vuodon alkuun kehoa hallitsee Pitta.
Sen tulinen elementti täyttää naisen suorituskyvyllä ja dynaamisuudella. Monet kokevat kolmannen vaiheen aikana lisääntynyttä ruokahalua ja temperamenttisuutta. Joillakin myös makeanhimo on tällöin voimakkain.

PMS-oireet suhteessa doshiin

Vähän ennen kuukautisvuodon alkamista monet naiset kärsivät pittan yliaktivoitumisesta PMS-oireina. Näitä ovat esimerkiksi ärsyyntyneisyys, kärsimättömyys ja riidanhaluisuus. Oireita voidaan lieventää tai jopa kokonaan poistaa välttämällä suolaisia ja kehoa lämmittäviä aineita, kuten kahvia, alkoholia, lihaa, tulisia mausteita ja sipsejä.

Doshille tyypilliset PMS-oireet

Vata: pelkotilat, ummetus, unettomuus, krampit, jännittyneisyys, tinnitus, mielialavaihtelut, kuiva iho, palelu
Pitta: Ripuli, jano, ärtyvä suolisto, kuume, kuumuus, akne, ärsyyntynyt iho, viha, ärtyneisyys
Kapha: raskas olo, painonnousu, turvotus, väsymys, ruokahaluttomuus, huimaus, Mastitis (rintatulehdus)

Ruokasuositukset PMS-oireiden tasapainottamiseen

Vata: Vataa tasapainottava lämmin, kypsä ruoka. Ruokaan kannattaa lisätä gheetä, kypsää valkosipulia, inkivääriä ja intiankuminaa. Makeat hedelmät ovat hyviä välipaloja.
Pitta: Pittaa tasapainottava vähäsuolainen ravinto. Paljon juuresvihanneksia kuten selleriä ja punajuurta. Mausteeksi korianteria tuoreena ja siemeninä sekä intiankuminaa.
Kapha: Kaphaa tasapainottava ravinto, runsaasti palkokasveja sekä lehti-ja kaalivihanneksia. Sisällytä ravintoosi myös inkivääri, jauheena tai tuoreena.  Vältä maitotuotteita.

Kuukautisten häiriöt

Kuukautisajan epämukavuuden vähentämiseksi auttaa kokonaisuudessaan se, että malttaa tehdä vähemmän ja ottaa levon kannalta. Alussa kuvatut vata-ajalle kuvatut rauhoitusmenetelmät kannattaa ottaa käyttöön.Kun toimintamme on harmoniassa syklimme kanssa, se vahvistaa luonnollisella tavalla vastustuskykyämme, vähentää stressiä ja lisää tasapainoa.

Tyypillisimmät epätasapainossa olevien doshien tuntomerkit kuukautisvuodossa

Vata: tumma vuoto, kramppeja, epäsäännöllinen, kivulias tai vajaa vuoto
Pitta: kirsikanpunainen vuoto, voimakashajuinen vuoto, voimakkaat tunnevaihtelut, kuumuus
Kapha: runsas, tahmea ja useimmiten ei niin juokseva vuoto, hyytymiä, kehon turvotusta.

Näitä epätasapainoja korjaat parhaiten häiriintyneen doshan mukaisella ruokavaliosuosituksella. Useimmiten naiset kärsivät eniten liiasta vatasta tai pittasta.  Molempia näitä doshia tasapainotetaan ottamalla rennosti ja antamalla itselle omaa aikaa. Kuukautiskipuihin kannattaa kokeilla lämpötyynyä/jyvätyynyä/kuumavesipulloa alavatsalle. Sen tulee olla mukavan lämmin, mutta ei kuuma. Voit myös hieroa alavatsalle esim. vata- tai pitta hierontaöljyä ennen kuin laitat lämpötyynyn, se tehostaa vaikutusta.

Yleisiä ravintosuosituksia naisen hormonitoiminnalle

Naisen hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan vahvistamiseksi Ayurveda suosittelee näiden tuotteiden säännöllistä käyttämistä:

  • riisi, hirssi, Mung Dal ja punaiset linssit
  • kurpitsa, kesäkurpitsa, kaali-ja lehtivihannekset
  • banaani, mango, rypäleet, granaattiomena ja taatelit
  • sarviapilan siemenet, joko mausteena tai idätettynä.
  • tärkein ravintolisä kuukautiskierron tasapainottamiseen on Shatavari. Sillä on todettu olevan erityisesti PMS-oireita tasapainottavia ominaisuuksia ja se sisältää luonnollisia kasviestrogeeneja. Lue artikkeli shatavarista.
Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.