Arkkitehtuurista apua hyvän olon rakentamisessa

Maharishi Vastu

Elämä, terveys ja terveyteen vaikuttavat asiat nähdään ayurvedassa varsin laajaksi kokonaisuudeksi. Tällä kertaa puhumme talon, asuinpaikan ja lähiympäristön vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Millaisessa talossa asut ja missä kotisi sijaitsee, on terveytesi kannalta merkityksellistä. Veda-arkkitehtuuriin eli Vastun mukaan asunto ja asuinpaikka on ihmiselle kuin ulompi keho. Haastattelimme Maharishi Vastu-tiedon pioneeria, Hattulassa asuvaa arkkitehti Wojtek Skalskia.

Skalski on toiminut arkkitehtina yli 40 vuotta, josta jo runsaat 20 vuotta Vastu-arkkitehtuurin parissa. Hän on suunnitellut ekomateriaaleista tehtyjä, ympäristöönsä sopusointuisesti asettuvia taloja kymmeniin eri maihin. Pääasiassa Wojtek on työskennellyt Hollannissa, missä hän on myös vuosien ajan kouluttanut arkkitehteja Vastun saloihin. Koko Pohjois-Euroopasta ei taida löytyä Wojtekia parempaa asiantuntijaa vastaamaan kysymyksiin Vastu-arkkitehtuurista. Kysyimme häneltä sekä helppoja että syvällisiä kysymyksiä.

Kerro lyhyesti, mistä Vastu-tiedossa on kysymys?

Maharishi Vastu on ekologista arkkitehtuuria, jossa ydinasiana on sopu ympäristön kanssa. Lähiympäristö ja ympäristö määritellään Vastu-tiedossa laajemmin kuin muussa ekoarkkitehtuurissa. Sillä tarkoitetaan sopusointua koko kosmoksen kanssa. Sopusointu ympäristön kanssa tarkoittaa sopusointua kaikkien luonnonlakien kanssa ja siksi esimerkiksi aurinko ja taivaankappaleet ovat asumisen kannalta olennaisen tärkeitä huomioitavia.  Julkisivujen tyyli on vapaa, mutta huomio kiinnitetään oikean orientointiin ja huoneiden oikeaan sijaintiin. Tärkeää on myös noudattaa luonnonrytmejä seuraavia mittoja ja mittasuhteita.

Mitä tarkoitat auringon ja muiden taivaankappaleiden huomioimisella?

Aurinko nousee idästä ja paljon arkkitehtuurissa käytetty orientoida-sanan on alun perin liittynyt juuri itään ja auringon nousuun. Oikeastihan aurinko ei nouse idästä, vaan maa pyörii kohti itää. Kun talon tai rakennuksen julkisivu on itää kohden, se on ikään kuin kasvot menosuuntaan päin. Samoin jos talo on sisustettu siten, että siellä istutaan kasvot itään, silloin myös me asujat olemme kasvot menosuuntaan päin.

Viime vuosina on julkaistu tutkimuksia siitä, miten ihmisen aivot toimivat hieman eri tavoin eri ilmansuuntiin katsottaessa. Kuten Nobelin palkinnon saanut norjalainen Moserin pariskunta osoitti, ihmisaivot reagoivat ilmansuuntiin. Vastu-tiedon mukaan itä on se ilmansuunta, missä elinvoima on erityisen vahva. Koko luonto herää idästä nousevan aamuauringon myötä ja sama energia vaikuttaa myös ihmiseen. Vastu-tiedon mukaan itä on paras ilmansuunta talon sisäänkäynnille.

Auringon vaikutus näkyy Vastu-arkkitehtuurissa myös huoneiden sijoittelussa. Ayurvedassa puhutaan paljon ruoansulatuksen tulesta, agnista. Aurinkokin edustaa agnia ja se on voimakkaimmillaan talon kaakkoiskulmassa, johon osuu sekä aamuaurinko että keskipäivän aurinko. Siksi kaakkoiskulma on hyvä paikka keittiölle. Makuuhuoneelle sopivampi sijainti taas on talon länsi- ja pohjoispuolella, jossa on auringon kierron seurauksena usein sekä hieman vähemmän valoisaa että viileämpää.

Jos itä on hyvä ilmansuunta, onko länsi sitten huono?

Vastu-tieto lähtee siitä, että erilaiset auringon energiat sopivat erilaisiin toimiin. Vastu on tietoa siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä hyvän ilmapiirin synnyttämiseksi. Talon länsipuolen rauhoittava energia sopii hyvin esimerkiksi lepoon – olohuoneelle ja oleskeluun. Etelää ei ilmansuuntana suositella sisäänkäynnille, mutta ruokailutilaksi talon eteläinen puoli on mainio, koska agni (tuli-elementti) on siellä vahvimmillaan. Meditaatioon ja rauhoittumiseen sopivin ilmapiiri on koilliskulmassa.

Kuinkas sitten kerrostalossa, jossa on monta asuntoa?

Kerrostalokin voi olla pääjulkisivultaan ja sisäänkäynniltään suunnattu itään ja ilmansuuntien mukaan. Jos kerrostalohuoneistossa on useita huoneita, suositellaan yhden toiminnon sijoittamista yhteen huoneeseen. Työhuoneessa tehdään töitä, makuuhuoneessa taas nukutaan, mutta ei katsota esim. televisiota jne. Jokaiseen toimintaan liittyy erilainen henkinen ilmapiiri.

Jos asunto on pieni, vaikka vain yksi huone, sen sisälläkin voi tehdä ratkaisuja, joissa huomioidaan ilmansuunnat ja eri energioiden merkitykset. Jos on helposti mahdollista, sänky kannattaa sijoittaa niin, että pää on itään ja ruokapöytä taas etelän puolella.

Kerro vielä Vastu-tiedon taustoista…

Sekä idän että lännen arkkitehtuurissa on kautta aikain tunnettu genius loci (paikan henki) -käsite. Sillä tarkoitetaan näkymätöntä henkistä ilmapiiriä, joka rakennuksissa luodaan. Tämä näkyy hyvin niin palatsien kuin temppeleiden sijoittelussa ilmansuuntien mukaan. Esimerkiksi Pyhän Pietarin kirkko Vatikaanissa sekä  pyramidit ja Sfinksi katsovat itään.

Vanhoissa veda-teksteissä kerrotaan siitä, miten hyvin sijoitettu talo vetää puoleensa devatoita eli hyviä henkiä ja huonosti sijoitettu taas rakshasoita eli negatiivisia henkiä tai energioita. On kyse näkymättömistä vaikutuksista, jotka kuitenkin voidaan vahvistaa kokemuksen tasolla. Useimmat meistä rekisteröivät luonnossa, miten ilmapiiri on eri paikoissa erilainen. Vastaavasti tietyn tontin ja siihen rakennetun talon ilmapiiri on joko hyvä tai huono – tai jotain siltä väliltä.

Miten Vastu-tieto on yhteydessä ayurvedaan?

Vastu-tieto (toiselta nimeltään stapathyaveda-arkkitehtuuri ) on yksi Maharishi ayurvedan osa-alue. Molemmissa on lähtökohtana näkyvien ja näkymättömien luonnonlakien kanssa sopusointuun pääseminen ja sopusoinnussa eläminen. Vastu-tiedossa ydin on sopusoinnun luominen ihmisen ja hänen lähiympäristönsä välille. Talo on kuin ihmisen ulompi keho. Monet Vastu-taloissa asuvat ovat kertoneet siitä, miten he nukkuvat paremmin, tuntevat itsensä energisimmiksi ja sairastavat vähemmän – myös vieraat viihtyvät kylässä pitkään.

*******

Lisätietoja Vastu-arkkitehtuurista löydät esim: www.maharishivastu.org
Meidän Talo -lehden artikkeli aiheesta.

Suomessa on rakennettu useita Vastu-taloja, maailmalla niitä on tuhansia. Jos olet kiinnostunut omasta, Wojtek Skalskin tavoittaa wojtek (at) Maharishi.net tai puh. 03 6161 353

Kuvat ylhäältä alas:
– Wojtek Skalski kotonaan Hattulan Sattulassa
– Skalskien talo ulkoa kuvattuna
– Kuva Skalskien talon aulasta
– Wojtek Skalskin piirtämä Veda-talo Lappeenrannan asuntomessuilla

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.