Korkea verenpaine eli hypertensio ayurvedan näkökulmasta

Samhita

Korkea verenpaine on tila, joka voi vaiheuttaa välillisesti mm. sydänkohtauksen, halvaantumisen tai munuaisten vajaatoiminnan. Ayurvedan mukaan korkeaan verenpaineeseen eli hypertensioon voi olla monta syytä, esimerkiksi peruselementtien eli doshien yksilöllinen epätasapaino, kuona-aineiden kertyminen tai häiriintynyt vayu (kehon virtaukset).

Yleensä ottaen voidaan ajatella, että kehomme ja ruoansulatuksemme häiriintyy, kun emme noudata kehomme luontaista rytmiä päivärutiinissa, ravinnon ja levon tarpeessa tai aktiviteetin sopivassa määrässä tai syömme ruokaa joka ei ravitse kehoamme. Tämä puolestaan johtaa aineenvaihdunnan jäämätuotteiden, joita myös kuona-aineiksi tai amaksi kutsutaan, lisääntymiseen kudoksissamme. Tämä puolestaan heikentää veren virtausta solujen välitilassa.

Fyysinen ja psyykkinen stressi puolestaan kuormittavat hermostoa ja vaikuttavat hormoneja tuottavien endokriinisten rauhasten toimintaan. Kun nämä hormonit liikkuvat verenkierrossa, ne voivat osaltaan nostaa verenpainetta ja heikentää vastustuskykyä.

Hyperternsioon vaikuttavat yleensä mm.

  • stressi ja hektinen elämän tyyli
  • luonnollisen päivärytmin häiriintyminen
  • tunteiden ja haasteiden käsittelemättä jättäminen
  • doshien eri peruselementtien häiriintyminen (ks. Doshat ja verenpaineen tukihoito)
  • tupakointi ja liiallinen suolan (natriumin) käyttäminen
  • ylipaino ja metaboliset eli aineenvaihdunnan häiriöt
  • valtimoiden kovettuminen: verisuonten joustamattomuus ja ahtautuminen lisää verenpainetta

Verenpainetta tasapainottavia tekijöitä

Korkean verenpaineen tukihoidoksi sopivat ravitsemus, liikunta, hengitysharjoitukset, jooga ja meditaatio (ks esim. http://transsendenttinen-meditaatio.fi/blood-pressure/). Lisäksi Ayurveda-konsultti suosittelee ayurvedisiä yrttejä ja valmisteita yksilöllisen tilanteen mukaan.

Ayurvedinen ruokavalio

Jos sinulla on ylipainoa, painon pudottaminen on tärkeää kaikille kehotyypeille. Suosi luonnollisesti vähärasvaista, tuoretta kasvispainotteista ruokavaliota. Proteiinin saantia, erityisesti eläinperäistä, kannattaa vähentää. Vältä kahvia, jos olet stressaantunut tai hermostosi on rasittunut. Kehosi tarvitsee hyvää ravintoa: paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä.

Liiku ja nauti elämästä

Säännöllinen liikunta on yksi parhaista keinoista alentaa verenpainetta. Kestävyysliikunta on paras verenkierron tasapainottaja. Se laskee myös HDL-arvoa eli nk. ”huonoa kolesterolia”.

Stressi lisää verenpainetta, samoin krooninen kiukku ja ahdistuneisuus. Käytä aikaasi elämäsi järjestämiseen vähemmän stressaavaksi – on kyse sinun terveydestäsi! Rakkaus, hyvä mieli ja kosketus laskevat tutkitusti verenpainetta. Nauru on myös mainio lääke. Se laskee adrenaliinin ja stressihormoni kortisolin tuotantoa.

Jooga ja meditaatio

Joogalla ja meditaatiolla on tutkitusti hyvä vaikutus verenpaineeseen. Erityisesti kuolleen miehen asana (sava asana) on hyvä, kun yhdistät siihen tietoisen sisään- ja uloshengityksen. Voit tehdä sitä 10 minuuttia.

Doshat ja verenpaineen tukihoito

Vata-epätasapainossa verenpaineeseen liittyy yleensä hermostollinen rasitustila, kuten huolet, kireys, liika aktiivisuus, ahdistus ja unettomuus. Vuorotyö pahentaa näitä oireita. Kun verenpaineeseen liittyy vata-epätasapaino, niin silloin rauhoitetaan ensisijaisesti hermostoa. Esimerkiksi ashwagandha ja Vata Balance ovat hyviä apukeinoja.  Vata Balance sisältää mm. ashwagandhaa, lakritsin juurta, brahmia, guduchia, ja galangalia. Myös lämmin maito iltaisin maustettuna muskottijauheella on hyvä rentouttaja. Chyavanprash antaa vahvuutta ja vastustukykyä sekä sekä edistää kuona-aineiden poistumista.

Pitta-epätasapaino verenpaineen yhteydessä: keskitytään viilentämään kehoa ja pään aluetta ja vähentämään stressiä – ja löysentämään kireitä aikatauluja. Käytä rauhoittavia ja viilentäviä yrttejä. Ota Brahmia Suosi Amalakia esim. tabletteina tai Chyavanprash-valmisteena. Chyavanprash on erinomainen kehon vahvuuden ja vastustuskyvyn lisääjä.-

Kapha-epätasapainossa rasvan vähentäminen ja liikunta ovat tärkeintä. Kapha-tyyppinen verenpaine on usein yhteydessä valtimon kovettumatautiin eli ateroskleroosiin. Tällöin verisuonet kalkkeutuvat ja niiden sisäpintaan kasautuu kolesteroliplakkia joka ahtauttaa verenkiertoa. Kaphan tuleekin välttää eläinperäistä rasvaa ja rasvaisia maitotuotteita. Kaphalle suositellaan 2 tabl Guggulua aamuin ja illoin. Triphala iltaisin on hyvä apu kehon kuona-aineiden puhdistamiseen. Kapha Balance auttaa aktivoimaan aineenvaihduntaa. Se sisältää mm. ashwagandhaa, arjunaa, amalakia ja pippureita.

Heli Jurvanen

Heli Jurvanen

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä - terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja ayurveda-konsultti.